Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 17:27

Το ελληνικό «θαλάσσιο τείχος» συνέβαλε στην απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων

Στους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης έχουν επιστρέψει αρκετά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού – Πώς «διαβάζουν» στην Αθήνα τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Παραμένει ο συναγερμός μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης ενω ένας αριθμός έχει περάσει και τα στενά.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς η ισχύς της NAVTEX διαρκεί μέχρι την επόμενη Κυριακή 2 Αυγούστου και αν και φαίνεται ότι υποχωρεί η πολύ μεγάλη ένταση ουδείς μπορεί να γνωρίζει τελικά αν μέχρι την επόμενη Κυριακή το Oruc Reis θα αποπλεύσει από την Αττάλεια για να ξεκινήσει σεισμικες έρευνες.

Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θεωρείται πιθανό να αποφύγει την περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να πλεύσει προς άλλες περιοχές.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

Μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης φαίνεται ότι είχε η ταχεία ανάπτυξη των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αφού μέσα σε δύο 24ωρα από την έκδοση της NAVTEX το σύνολο του στόλου είχε αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων ήταν τέτοια που να αντιλαμβάνονται σύμμαχοι, φίλοι και αντίπαλοι ότι υπήρχε διάθεση αποτροπής.

Παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, έβαλε σε δηλώσεις του στην ίδια φράση το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη (τρεις περιοχές στις οποιες η Άγκυρα έχει στρατιωτική εμπλοκή) με το Αιγαίο.

«Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου.

Διπλωματικοί παράγοντες σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την υπαινικτική δήλωση Ερντογάν η φρασεολογία της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που να συντηρεί την πολεμική ρητορική.

Μάκης Πολλάτος

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 775 φορές