Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 10:58

Επίσκεψη Σπήλιου Λιβανού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών του στον νομό πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στο Μεσολόγγι. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με την Προϊσταμένη κ. Ολυμπία Βικάτου και να ενημερωθεί για το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της πολιτιστικής ανάπτυξης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, συζήτησαν για το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο, ένα έργο πνοής που θα συμβάλλει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής γύρω από την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αλλά και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας. Διακηρυγμένος στόχος είναι να τελεστούν τα εγκαίνια ενόψει της έναρξης των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η κ. Βικάτου ενημέρωσε τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ότι βαίνει προς ολοκλήρωση το πρώτο υποέργο που εκτελείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας, και αφορά στην αποκατάσταση του κτηρίου, ενώ τα δύο υποέργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωση τους αναμένεται σε έναν περίπου χρόνο.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα, είναι η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο.

Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων και για τα υπόλοιπα έργα που υλοποιεί η Εφορεία, όπως σωστικές και συστηματικές ανασκαφές στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λευκάδα, καθώς επίσης και την υποβολή των σχετικών φακέλων για ένταξη των έργων «αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιαδών», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα». 

Επιπλέον, συζήτησαν αναφορικά με το Φετιχιέ Τζαμί και βέβαια το έργο αναστήλωσης και ανάδειξης των κάστρων Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Ακτίου, όπου προβλέπονται ουσιαστικές επεμβάσεις στα τείχη των προαναφερθέντων κάστρων και εργασίες ανάδειξης. Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) Ελλάδας-Ιταλίας και η Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας είναι ο επικεφαλής εταίρος. Οι εργασίες στα εν λόγω κάστρα έχουν ήδη αρχίσει.

Τέλος, συζήτησαν θέματα στελέχωσης της Υπηρεσίας, ιδιαίτερα την ένταξη του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του, στη β’ φάση κινητικότητας που θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη σταθερή και αμέριστη στήριξή του στο σημαντικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω πολιτιστική ανάδειξη του νομού Αιτωλοακαρνανίας.