Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 18:00

Η κατάρρευση της οικονομίας σε αριθμούς - Ο ΕΦΚΑ ρευστοποιεί περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει τις συντάξεις!

Το lockdown και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης «σκότωσαν» τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ούτως η άλλως  βρίσκονταν «στα όρια» και πλέον ρευστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία(!) για να μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις!

Την ίδια ώρα κάποιοι «βλέπουν» σχέδιο φτωχοποίησης των πολιτών «πίσω» από την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να μην ρίξει απευθείας χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Τα ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία ξεπέρασαν στο πρώτο τρίμηνο τα 36 δις ευρώ και αυξήθηκαν κατά 932 εκατομμύρια ευρώ – κοινώς, τα νέα «φέσια προς τον ΕΦΚΑ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, και πριν από τον κορωνοϊό άγγιξαν το 1 δις.

Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να είναι και αναστρέψιμη ή έστω διαχειρίσιμη εάν η κυβέρνηση δεν επέβαλε ολικές απαγορεύσεις και lockdown οι οποίες οδήγησαν σε απόλυτη φτωχοποίηση των πολιτών και σε αναστολές πληρωμών.

Ο ΕΦΚΑ όμως ήδη ρευστοποιεί καταθέσεις και επενδύσεις γα να καλύψει πληρωμές συντάξεων και έκτακτες υποχρεώσεις, και το πλεόνασμά του μετατρέπεται σε έλλειμμα, παρ’ ότι το υπουργείο Εργασίας, για να συγκρατήσει περαιτέρω αυξήσεις σε δαπάνες και ελλείμματα έχει παγώσει τις εκδόσεις νέων συντάξεων.

Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων επίσης, τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν με βουτιά 40%, μετά από πτώση 33,5% και τον Απρίλιο. Η εικόνα τον Ιούλιο αναμένεται ανάλογη, εάν όχι χειρότερη, προδιαγράφοντας εκτροχιασμό του ελλείμματος ακόμη πιο πάνω από το 3% στο οποίο εκτιμάται ότι βρισκόταν στο τέλος Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, λόγω του «μπαχάλου» στο άνοιγμα του τουρισμού, τουλάχιστον μία στις τρεις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν κλειστές, ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην εστίαση, και 750.000 εργαζόμενοι του ευρύτερου κλάδου βρίσκονται στον αέρα μετά την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Πολύ απλά, οι επιχειρήσεις προτιμούν να μείνουν κλειστές παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη να «αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους», και οι εργοδότες προτιμούν να κάνουν απολύσεις παρά να κάνουν χρήση του μοντέλου Βρούτση για «μισή δουλειά – μισούς μισθούς», αφού βλεπουν πως το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού είναι ανύπαρκτο.

Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα ακόμη πακέτο μέτρων 3,5 δις, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και των εποχικών επιχειρήσεων – ένα πακέτο όμως, που δείχνει επίσης καταδικασμένο να πέσει στο κενό.

Και τούτο διότι, πέραν της μείωσης ή του μηδενισμού της προκαταβολής φόρου (κι αυτή μόνον για το 2020), στον κύριο όγκο του βασίζεται και πάλι είτε σε αναστολές πληρωμών, είτε σε δάνεια. Πολύ περισσότερο μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνει ούτε αυτή τη φορά καμία απ’ ευθείας ενίσχυση και στήριξη της απασχόλησης.

Εν ολίγοις, η συνταγή της κυβέρνησης παραμένει εκείνη της μετάθεσης των αδιεξόδων, καθώς από την πολιτική της απουσιάζουν οι δύο βασικοί – και μοναδικοί πυλώνες – που μπορούν να στηρίξουν οικονομία και κοινωνία εν μέσω ιστορικής ύφεσης: Απουσιάζει το ζεστό και ρευστό χρήμα από την αγορά, όπως απουσιάζουν και τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης της εργασίας.

Πάντως άνθρωποι της αγοράς, εκτιμούν πως πίσω από την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να συνδράμει με «ζεστό» χρήμα στην αγορά υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, που έχει ως άξονα την αναμενόμενη ροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την κατανομή τους σε projects που θα καρπωθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν ρευστότητα μέσω των ευρωπαϊκών δισεκατομμυρίων και μια απέραντη δεξαμενή φτωχοποιημένου φθηνού εργατικού δυναμικού.

pronews.gr

Διαβάστηκε 760 φορές