Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 19:09

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕ∆: Το δίκαιο είναι να πάψει η οµηρία τους και να µονιµοποιηθούν

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕ∆

Το δίκαιο είναι να πάψει η οµηρία τους και να µονιµοποιηθούν

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή µε αφορµή την αλλαγή των κριτηρίων µοριοδότησής τους

Τη µονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις Επαγγελµατικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕ∆ απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, µε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, µε αφορµή την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τα κριτήρια µοριοδότησης των συµβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήµανε ότι είναι προβληµατικό να αλλάζουν κάθε χρόνο τα κριτήρια µοριοδότησης των συµβασιούχων και σηµείωσε πως φέτος η αλλαγή αυτή έγινε χωρίς τη συµµετοχή των εµπλεκόµενων συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών. Τόνισε πως η ξαφνική αλλαγή των κριτηρίων µοριοδότησης, ειδικά οι αλλαγές στη µοριοδότηση της διδακτικής και της επαγγελµατικής προϋπηρεσίας, προκαλεί αδικίες και ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων, µε αποτέλεσµα εκπαιδευτικοί µε 20, ακόµα και 25 χρόνια προϋπηρεσίας να κινδυνεύουν να µην επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα, καθίσταται αδύνατος ο όποιος προσωπικός, οικογενειακός και κοινωνικός σχεδιασµός των εκπαιδευτικών. Ο Μ. Συντυχάκης εξήγησε ότι οι συµβασιούχοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, ωστόσο «παραµένουν για χρόνια υπό καθεστώς οµηρίας, µε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αν θα επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα, έχουν να αντιµετωπίσουν τη συνεχή υποβάθµιση και υποχρηµατοδότηση των σχολών, τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς και τις ελλιπείς υποδοµές, χωρίς καµία µέριµνα από την πλευρά της κυβέρνησης και για µέτρα υγιεινής και προστασίας λόγω της πανδηµίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επέλεξε στην πρωτολογία του να µιλήσει γενικά και αόριστα περί αναβάθµισης των ΕΠΑΣ, χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήµατα που έθεσε το ΚΚΕ για το ζήτηµα της µοριοδότησης, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του Μ. Συντυχάκη. Στη δε δευτερολογία του ο υπουργός διαφήµισε απλούς εκσυγχρονισµούς, όπως ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Και ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια µοριοδότησης προσαρµόζονται σε αυτά που ισχύουν στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που διαψεύδουν τα συνδικαλιστικά όργανα των συµβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, δείχνοντας ότι στη δική τους περίπτωση υπερπριµοδοτείται η επαγγελµατική προϋπηρεσία (που στο υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζεται) έναντι της διδακτικής, ενώ το κριτήριο της παιδαγωγικής επάρκειας (που είναι απαραίτητο στο υπουργείο Παιδείας) στην περίπτωση του ΟΑΕ∆ µπορεί να συµψηφιστεί µε πέντε χρόνια εµπειρίας, εκ των οποίων τα τρία χρόνια διδακτικής.

«Για να τελειώνει αυτό το παράλογο, άνισο και εξοντωτικό καθεστώς των συµβασιούχων και ωροµισθίων, το δίκαιο, αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι να µονιµοποιηθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι», ξεκαθάρισε απέναντι σε όλα αυτά ο Μ. Συντυχάκης.

Θυµίζουµε ότι την κατά τη διήµερη περιοδεία του στη Θράκη, την περασµένη βδοµάδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, συναντήθηκε στην Ορεστιάδα µε τον Σύλλογο Ωροµισθίων - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕ∆ Αλεξανδρούπολης ΟρεστιάδαςΟι  εκπαιδευτικοί  επέδωσαν στον ∆. Κουτσούµπα υπόµνηµα µε τα αιτήµατά τους, καθώς και επιστολή διαµαρτυρίας για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Με το υπόµνηµα ζητούσαν να αναδειχτούν τα αιτήµατά τους. Και επισήµαναν ανάµεσα σε άλλα: «Με αφορµή το νέο σχέδιο νόµου της κυβέρνησης και την αλλαγή στον τρόπο µοριοδότησης των εκπαιδευτικών, διεκδικούµε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕ∆ και τη δίκαιη αντιµετώπιση στη µοριοδότηση των εργαζοµένων σε αυτές». Επιπλέον, µε σχετικό ∆ελτίο Τύπου, οι εργαζόµενοι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «το υπουργείο Εργασίας πετάει στο δρόµο συµβασιούχους εκπαιδευτικούς µε εκπαιδευτική προϋπηρεσία πάνω από 20 χρόνια! Μεταξύ άλλων καταργεί τη µοριοδότηση από την ΑΣΠΑΙΤΕ όπως και κάθε τίτλο Παιδαγωγικής επάρκειας, συνεχίζοντας έτσι την υποβάθµιση των σχολείων που έχει επιβληθεί σε βάθος 10ετίας».