Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 10:34

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για την οικονομική επιβάρυνση των στρατιωτικών στα διόδια Ακτίου

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί και το πολιτικό προσωπικό που διαμένουν σε πόλεις τόσο της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου (Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα), οι οποίοι μετακινούνται από και προς το στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου.

Από τις αρχές Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, και με σκοπό την αποφυγή διάδοσής του, υπήρξε αναστολή μετακίνησης των στελεχών που υπηρετούν στην Μονάδα Υποστήριξης FOB Aktion με υπηρεσιακά λεωφορεία, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η μετακίνηση προς τις Μονάδες αυτές να πραγματοποιείται για διάστημα περίπου δύο μηνών με ιδιωτικά οχήματα, γεγονός που προκάλεσε σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου, καθώς αναγκάζονταν να καταβάλουν καθημερινά για τη μετακίνηση στη Μονάδα τους το συνολικό ποσό των 6€ -και αυτό αποκλειστικά για τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου.

Σε συνέχεια αυτών, καταθέσαμε Βουλευτές της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής την υπ’ αριθμ. 5252/30-03-2020 Ερώτηση, η απάντηση της οποίας από εσάς δημιούργησε την αίσθηση της απογοήτευσης και της σύγχυσης.

Και αυτό διότι, η οποιαδήποτε μείωση στο κόστος διέλευσης των διοδίων με την σύσταση εγγραφής του ενδιαφερομένου προσωπικού στα ειδικά εμπορικά – εκπτωτικά προγράμματα των εταιριών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων αποτελεί ανεπαρκές μέτρο που δεν ρυθμίζει ούτε λύνει το δημιουργηθέν πρόβλημα. Επίσης δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την αποκατάσταση της δαπάνης στην οποία ήδη υποβλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι πριν την επανέναρξη των δρομολογίων των υπηρεσιακών λεωφορείων η οποία πραγματοποιήθηκε περί τις αρχές Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, σημειώνουμε ότι η έγκριση απαλλαγής των κόστους των διοδίων για το προσωπικό της συγκεκριμένης Μονάδας λόγω των έκτακτων μέτρων εμπίπτει στην κρατική μέριμνα και όχι στις “λύσεις” των εταιριών εκμετάλλευσης.

Σημειώνουμε τέλος, ότι οριστική λύση στο πρόβλημα, θα προσέφερε η θεσμοθέτηση χαμηλότερου κόστους διοδίων για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Α/Δ Ακτίου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διέρχονται από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική δίοδος, γεγονός που αποτελεί και πάγιο αίτημα των υπηρετούντων στη Μονάδα αυτή.

Ερωτάσθε κατόπιν αυτών κ. Υπουργέ:

Σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί στην εξασφάλιση σχετικού κονδυλίου από το ΥΠΕΘΑ ώστε να αποζημιωθούν, με αναδρομική ισχύ, όλες οι διελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα στελέχη των Ενόπων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Α/Δ Ακτίου, κατά τη διάρκεια της λήψης των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό;
Σχεδιάζει το Υπουργείο να εξεύρει μόνιμη λύση για την θεσμοθέτηση χαμηλότερου κόστους διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Α/Δ Ακτίου που αναγκαστικά διέρχονται μέσω αυτής για τη μετάβαση στην Υπηρεσία τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Χρήστος Γκόκας”

sinidisi.gr