Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 10:13

Συναγερμός στον Έβρο: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στα σύνορα – Ήταν κοινό μυστικό πως θα προσπαθούσαν ξανά»

Κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, μετά τις πληροφορίες πως ο Ερντογάν γέμισε πάλι τα… πούλμαν με πρόσφυγες και τους στέλνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είναι η νέα “κίνηση” από την Τουρκία στη σκακιέρα των προκλήσεων στις οποίες επιδίδεται τις τελευταίες μέρες.

Από το βράδυ της Τετάρτης (03.06.2020) υπήρχαν οι πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο. Η «ήττα» του Μαρτίου ήταν κάτι που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να ξεχάσει και άλλωστε συχνά πυκνά Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θύμιζαν πως η Τουρκία μπορεί να ξανακάνει ό,τι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, να στείλει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα.

Τόσο τοπικά ΜΜΕ όσο και τουρκικά μέσα μετέδιδαν πληροφορίες για νέα συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στην άλλη πλευρά του Έβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Τις πληροφορίες περί κινητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο επιβεβαίωσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (04.06.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης. Είπε ωστόσο ότι δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών στα σύνορα.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος στα σύνορα, δεν υπάρχουν μετανάστες», είπε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί.

«Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι θα προσπαθούσαν να έρθουν κι αυτό το τριήμερο», σημείωσε αλλά πρόσθεσε πως «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη».

«Βλέπουμε μικρές ομάδες που θέλουν να περάσουν το ποτάμι»

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ο Π. Χαρέλας, πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν ομάδες να κινούνται κοντά στα σύνορα αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς.

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Το βράδυ της Τετάρτης, οι αναφορές για την κατάσταση στον Έβρο ήταν πολλές και στα τουρκικά ΜΜΕ. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ έδειξε και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Μετά την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν επιπρόσθετα τα τουρκικά ΜΜΕ.

newsit.gr