Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 10:03

Απόστολος Κατσιφάρας: Για εμάς Ευθύνη είναι να κρατήσουμε την Κοινωνία Όρθια και τη Δημοκρατία και την Οικονομία Ζωντανή

 

Ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με βασικό θέμα συζήτησης τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης η παράταξη μας, προσέρχεται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα στην υποβολή προτάσεων χρήσιμων για την κοινωνία, την εργασία και την προοπτική της χώρας και τη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Προς τούτο, δίδει από σήμερα στη δημοσιότητα την επεξεργασία που έγινε από τους αρμόδιους τομείς για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και οριοθετεί τις αρχές με τις οποίες τοποθετείται από την αρχή της κρίσης.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποτύπωση της πραγματικότητας είναι ιδιαίτερα αρνητική, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία και παρουσιάζεται ιδιαίτερα αρνητική τάση σε κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση. Γίνεται σαφές ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα προσελκύει τουρίστες με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα μιας και οι τουρίστες που κατά κύριο λόγο προτιμούν τη χώρα μας και συνεισφέρουν αποδοτικά στο ΑΕΠ ανήκουν είτε σε ευπαθείς ηλικίες είτε είναι πολίτες χωρών που δοκιμάζονται ισχυρά από την πανδημία. Παράλληλα, χρειάζεται γενναία πολιτική στήριξης του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού για να μην καταρρεύσει η εσωτερική ζήτηση και συμπαρασυρθεί η εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα. Παρόμοια κατάσταση με ασταθή, αρνητικά ή πολύ αρνητικά δεδομένα αποτυπώνεται και στον τομέα των Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων. Σε κρίσιμους τομείς του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης αυτού αλλά και στην κατηγορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εφοδίων διαφαίνεται σοβαρή ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω του «στενέματος» της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών και γίνεται προφανές ότι είναι απολύτως απαραίτητος ένας συνολικός σχεδιασμός και όχι απλά μια επιδοματική πολιτική. Δεδομένου ότι, η ενσωμάτωση των στοιχείων του Απριλίου θα κάνουν ακόμα δυσμενέστερο το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας, γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια πρέπει να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής.

Με αυτό το συνοπτικό πλαίσιο αλλά και με τις αναλυτικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν για την επιχειρηματικότητα με την εξειδίκευση του τρίπτυχου «ρευστότητα-μείωση λειτουργικού κόστους-επιδότηση εργασίας», τον προωθητικό ρόλο που πρέπει να έχει το Τραπεζικό σύστημα, τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, την ανάγκη για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση έργων υποδομής και ιδιωτικών έργων λόγω της άμεσης απορρόφησης της ανεργίας και της υψηλής ανταποδοτικότητας που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος σε φόρους και εισφορές, την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσερχόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναλαμβάνοντας, στο ακέραιο, την ευθύνη που της αναλογεί.

Ευθύνη για εμάς σημαίνει η διαμόρφωση ενός πολιτικού πλαισίου το οποίο θα επιδοτεί την εργασία, θα προφυλάσσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και θα προφυλάσσει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο σπιράλ στην οικονομία. Για αυτό έχουμε ήδη τοποθετηθεί και θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε θέσεις και προτάσεις, πάντα σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς.

Ευθύνη για εμάς είναι η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ομάδων (ηλικίας, φύλου, μακροχρόνια ανέργων) οι οποίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης, όσο δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα διαρθρωτικά αλλά και τωρινά αδιέξοδα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Από την ανάλυση των στοιχείων της ανεργίας σε συνδυασμό με τους κλάδους που εμφανίζουν σημαντική οικονομική κάμψη γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να προστατευτούν έναντι της ανεργίας οι νέοι εργαζόμενοι και οι γυναίκες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αντέχει επιπλέον συσσώρευση δομικής ανεργίας και αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί βασική παράμετρο λήψης αποφάσεων.

Ευθύνη για εμάς είναι να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη.

Ευθύνη για εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία θα παραμείνει ζωντανή στον τόπο που τη γέννησε.

Με αυτήν την ευθύνη τοποθετούμαστε, τεκμηριωμένα, από την αρχή της κρίσης και με αυτήν θα συνεχίσουμε.

Με ευθύνη και πολιτικό πρόσημο.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος…
 

 

Mπορείτε να δείτε το σύνολο της επεξεργασίας των οικονομικών μεγεθών στον παρακάτω σύνδεσμο 

https://drive.google.com/open?id=1mTQHDZofJbpPa4Fm6N4GuC4h6Pq7H7a5