Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:09: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 20:41

Ο νέος κορωνοϊός και η απειλή του εβραϊκού κυβερνοχώρου

γράφει ο Αντώνης Ι. Ελευθεριάδης
 

Πριν διαβάσετε το παρόν, θα ήθελα να κάνω δύο διευκρινίσεις: κατά πρώτον πρέπει να δηλώσω πως αγαπώ και σέβομαι κάθε λαό και κάθε ηγεσία. Το ίδιο και όταν πρόκειται για έναν λαό τόσης μεγάλης ιστορίας με τον μονοθεϊσμό του και την αλλεπάλληλη ταλαιπωρία του στα γυρίσματα του χρόνου.

Αυτή η παραδοχή ας συνοδεύεται με την ευχή να ειρηνεύσει με τους Παλαιστινίους και με τις όμορες χώρες. Και η δεύτερη διευκρίνηση είναι πως οι επιστήμονες αυτής της χώρας με την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας έχουν προχωρήσει τόσο πολύ στην ανακάλυψη όχι μόνο οπλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής αλλά και συστήματα νανοψηφιακής τεχνολογίας ώστε με την εμφύτευση μικροτσίπς στον άνθρωπο να μπορούν επίγεια ηλεκτρονικά κέντρα να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις και μετακινήσεις των ατόμων αλλά και να αλλοιώνουν τις επιλογές και τις επιθυμίες τους.
Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο γένος.

Ο άνθρωπος απειλείται να γίνει ένα άβουλο εξάρτημα μιας κρατικής μηχανής. Για αυτόν τον μέγιστο κίνδυνο είχα γράψει στην φιλόξενη αυτή στήλη του pronews.gr σχετικό άρθρο, με τον τίτλο: Η ελευθερία μας στη μέγγενη του κυβερνοχώρου.

Δυστυχώς, η εφιαλτική αυτή απειλή και ο πανανθρώπινος φόβος αφανισμού των ατομικών ελευθεριών επικαιροποιήθηκε μόλις χθες, όταν διαβάσαμε στην έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ Jerusalem Post την είδηση πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική απόσταση μεταξύ ιδιαίτερα των μαθητών που θα γυρίσουν στα θρανία τους εν όψει της χαλάρωσης των μέτρων από την πανδημία που έπληξε σοβαρά το Ισραήλ, πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να επιστρατεύσει την νέα τεχνολογία στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε τα εξής:

«Μίλησα με επικεφαλής της τεχνολογίας προκειμένου να βρούμε μέτρα στα οποία το Ισραήλ να είναι καλά, όπως οι αισθητήρες. Για παράδειγμα, κάθε άτομο, κάθε παιδί  -το θέλω πρώτα σε παιδιά-να έχει έναν αισθητήρα που θα χτυπά συναγερμό κάθε φορά που πλησιάζει πολύ κοντά το άλλο, όπως αυτοί στα αυτοκίνητα...»

«Θα είναι δύσκολο να το κάνουμε σε πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά που επιστρέφουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό να εξασφαλίσουμε πώς ο ένας μαθητής θα κάθεται σε απόσταση ενός μέτρου από τον άλλο. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και επικίνδυνο», ήταν η απάντηση του ειδικού Εινάτ Μερόν, στην πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.  

«Θεωρητικά κατανοώ την ιδέα πίσω από αυτό, αλλά αυτά τα μικροτσίπ που υπάρχουν σε οχήματα, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι κατάλληλα για ανθρώπους. Η εμφύτευση τσιπ σε παιδιά δεν θα έχει περάσει κανένα τεστ, ούτε σε πρακτικό ούτε σε νομικό επίπεδο» προσθέτει.

Η εφημερίδα του Ισραήλ προσθέτει πως «την ίδια ώρα, πολλοί πολίτες εκφράζουν φόβους πως το Κράτος θα υποκλέπτει προσωπικές πληροφορίες από τους αισθητήρες».

Ακόμη ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου τονίζει πως «αν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο η τοποθεσία του παιδιού, τότε μπορεί κάποιος παιδεραστής, με τις κατάλληλες διαδικτυακές γνώσεις, να εντοπίσει την πληροφορία και να παρακολουθήσει τον στόχο του στο σχολείο του».

Ύστερα από το σάλο που ξέσπασε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επεσήμανε πως πρόκειται για «μια ιδέα που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και δεν θα υπάρξει παραβίαση της ιδιωτικής ζωής».

Να φαντασθείτε λοιπόν πως βρισκόμαστε στο πρώτο σκαλοπάτι της καταστροφής της ελευθερίας των ανθρώπων. Και μη χειρότερα, αν βέβαια υπάρχουν και χειρότερα!

*Ο Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δρ. Φιλολογίας και Θεολόγος 

pronews.gr

photo credits: hellasjournal.com

Διαβάστηκε 898 φορές