Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 14:10

Σημεία ομιλίας Κ. Βελόπουλου στην Βουλή στο θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας ..."

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».


Με ενόχλησε ο κ. Πρωθυπουργός με αυτό που έκανε. Ήλθε, είδε και απήλθε. Για ποιο λόγο; Η δημοκρατία έχει ως βασική προϋπόθεση τον διάλογο. Ο πρωθυπουργός ήρθε, είπε τα δικά του και έφυγε. Αυτά δείχνουν διάθεση αυταρχικής επιβολής. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ήρθε, είπε «αυτά θα κάνω και αν θέλετε». Είπε όμως ότι περιμένει απάντηση από τον κ. Τσίπρα. Και ο ίδιος έφυγε. Σε ποιόν θα απαντήσει ο Τσίπρας;

Ήρθαμε εδώ και κλαίμε για τη Μαρφίν και για τους νεκρούς αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Γιατί υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα και ξέρουμε ότι υπεύθυνοι είναι γνωστές φυσιογνωμίες, παρακρατικοί, που ξέρουμε πώς δρουν εδώ χρόνια. Και το να μην τιμωρηθεί κανείς είναι υποκρισία. Είναι απαράδεκτο η πολιτεία να μην μπορεί να βρει τους δολοφόνους, που πέταξαν τις μολότωφ εσκεμμένα για να υπάρξουν νεκροί. Καλέ οι αναθηματικές πλάκες και η μνήμη αλλά πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι για να ησυχάσουν οι ψυχές των νεκρών.

Πάμε και στο νομοσχέδιο αν και δεν μας ακούει ο πρωθυπουργός, αλλά έτσι κι αλλιώς θα κάνει τα δικά του. Επειδή ο πρωθυπουργός ρώτησε αν έχουμε πρόβλημα με την φιλοσοφία του νομοσχεδίου που μιλά για πράσινη ανάπτυξη και «πράσινα άλογα» και «πράσσειν άλογα». Θα πω λοιπόν ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα παγκοσμίως έγιναν με καλές προθέσεις. Γιατί είναι άλλο πράγμα η πρόθεση και άλλο το αποτέλεσμα.

Μας μίλησε για το περιβάλλον ποιος; ο Έλληνας πρωθυπουργός! Που το ελληνικό κράτος δεν έχει ελέγξει ούτε μία φορά την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. (δείχνει φωτογραφίες – κατάθεση στα πρακτικά) Κοιτάξτε τι κάνει αυτή η εταιρεία. Δείτε τι έχει κάνει στο περιβάλλον η εταιρεία που έχει εταιρική ευθύνη και πληρώνει στα ραδιόφωνα. Και η απάντηση του υπουργού περιβάλλοντος είναι ότι δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος σε αυτή την εταιρεία. Σε μία εταιρεία που έχει βρωμίσει το περιβάλλον. Που έχει άδεια να διαχειρίζεται το νερό. Είναι δυνατόν να μιλάτε για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον όταν ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι δεν έχει γίνει έλεγχος σε αυτή την εταιρεία ποτέ; Έχω καταθέσει στα πρακτικά και την μελέτη του Τμήματος τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται στην Ελληνικός Χρυσός για να καταλάβετε τι κάνει αυτή εταιρεία στο περιβάλλον και μαζί με αυτήν έχω καταθέσει και την απάντηση του κ. Χατζηδάκη που λέει ότι δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Και αυτό δεν γίνεται μόνο με την Ελληνικός Χρυσός. Γίνεται και με άλλες εταιρείες. Δεν μπορείτε όμως να θυσιάζετε το περιβάλλον στον βωμό του χρήματος. Πάτε και δίνετε τον έλεγχο σε ιδιώτες. Γιατί; Αυτό είναι  εγκληματικό λάθος! Μα τότε τι χρειαζόμαστε τα υπουργεία και τις γραμματείες και τις υπηρεσίες; Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν χρειαζόμαστε και εσάς. Τι να τους κάνουμε τους υπουργούς όταν έχουμε ιδιώτες να ασκούν τον έλεγχο;

Ακυρώνετε τους δασικούς χάρτες. Αυτό κι αν είναι έγκλημα! 20 χρόνια κυβερνούσε η ΝΔ άλλα 20 χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, 5 χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν κάνατε τίποτα για τα δάση μας. Και τώρα η ΝΔ λειτουργεί με την λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι» και πάτε και ξηλώνετε τα δάση. Εσείς τελικά είστε υπηρέτες της γραμμής ΓΑΠ, που μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και γέμισε τον τόπο με ανεμογεννήτριες. Πάτε και στήνετε παντού ανεμογεννήτριες, που ξέρετε ότι φτιάχνονται από σπάνιες γαίες, είναι ιδιαίτερα τοξικές, έχουν διάρκεια ζωής 30 χρόνια και όταν περάσουν αυτά τα 30 χρόνια δεν θα ξέρετε τι να τις κάνετε. Αλλά εκείνο που δεν μας λέτε είναι ποιοι τις κατασκευάζουν. Είναι οι φίλοι σας οι Γερμανοί!

Ήρθε μετά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κήνσορας της προστασίας του περιβάλλοντος. Σκουριές, φόρος καύσης, μεταλλεία Δελφών, πώληση ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης – όλα αυτά είναι έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε πάει να δείτε τα μεταλλεία των Δελφών; Έχουν ρημάξει την περιοχή. Στους Δελφούς! Στον Ομφαλό της Γης! Δεν σέβεστε τίποτα κύριοι. Θέλετε να αποδείξετε ότι είστε πρώτα Ευρωπαίοι και μετά Έλληνες. Μα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Ό,τι και να κάνετε πρώτα θα είστε Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι. Ακόμα και το όνομα Ευρώπης εμείς το δώσαμε!

Και να έρθω και σε εσάς τους αριστερούς που είστε και ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους λαθρομετανάστες. (Δείχνει φωτο και τις καταθέτει στα πρακτικά). Ορίστε! Κοιτάξτε. Αυτό είναι φωτογραφία από την Μόρια. Μιλάμε για τόνους πλαστικών σκουπιδιών και κανείς δεν μιλά. Γιατί φαίνεται πως η ευαισθησία των ΜΚΟ και των Οικολόγων σταματά μπροστά στο χρήμα.

Φωνάζετε στη ΝΔ ότι πετύχατε γιατί είχαμε μόνο 150 νεκρούς. Μα και άλλες χώρες είχαν λίγους νεκρούς, λιγότερους από εμάς. Γιατί δεν είμαστε στην πρώτη θέση είμαστε στην δέκατη, σε ό,τι φορά τις χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τη νόσο. Αν πετυχαίναμε, όπως υποστηρίζετε, θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί και όλα τα μέλη του ΠΑΜΕ που μετείχαν στην πορεία την 1η Μαΐου. Θα έπρεπε να έχετε συλλάβει και όλους τους λαθρομετανάστες που συνωστίζονται μπροστά από ΑΤΜ ή στα τζαμιά. Δεν το κάνατε όμως γιατί φοβάστε.

Πάμε στην ανεργία και στο ισοζύγιο των ροών εργασίας. Τον Μάρτιο είχαμε 103.000  προσλήψεις έναντι 144.000 απολύσεων ή αποχωρήσεων. Το ποσοστό των εποχιακά εργαζομένων μειώθηκε, είχαμε μείωση του αριθμού των προσλήψεων και ταυτόχρονη μείωση των αποχωρήσεων. Οι απώλειες θέσεων εργασίας τον Μάρτιο ήταν 22.000 περίπου. Αύξηση των θέσεων εργασίας είχαμε αντίθετα στον τομέα της υγείας. Στην υγεία, κύριοι της ΝΔ, που θέλετε να τα ιδιωτικοποιήσετε όλα, γιατί στηρίζετε επιχειρηματίες γιατί υπάρχει ρεμούλα. Και ξαφνικά εν μέσω πανδημίας ανακαλύψατε την δημόσια υγεία! Με την υγεία όμως, κύριοι, δεν μπορείς  να κάνεις επιχειρήσεις.

Στη ΝΔ δεν έχετε πρόγραμμα! Έρχεστε μας ανακοινώνετε τους στόχους σας αλλά δεν μας λέτε τον τρόπο με τον οποίο θα τους υλοποιήσετε. Γιατί είναι άλλο το «θέλω» και άλλο το «μπορώ».

Και κανείς από εσάς δεν έχει πει κάτι που έγινε από την ΕΕ. Σε tweet του ο κ. Κύρτσος αναφέρει ότι από τα 1,9 τρισ. που θα διατεθούν για τις χώρες της ΕΕ το 52% θα πάει στην Γερμανία. Μα αυτό που κάνει η Γερμανία δεν το κάνουν ούτε οι προστάτες, για να μην τους πω αλλιώς. Και σας ρωτώ: τελικά τι είστε φιλογερμανοί ή φιλοευρωπαίοι; Γιατί όταν έλεγα ότι οι Γερμανοί έχουν φιλοναζιστική συμπεριφορά ο κ. Λιβανός αποχώρησε γιατί παρεξηγήθηκε.

Για να μην αναφερθώ στις 28 μουσουλμανικές κωμοπόλεις που φτιάξατε μέσα στην Ελλάδα. Το είπε ο ίδιος ο κ. Μηταράκης. Στις Μουριές που ζουν 300 Έλληνες πήγατε και εγκαταστήσατε 500 λαθρομετανάστες! Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πού το πάτε. Ποιος είναι ο στόχος σας.

Δεν μας λέτε τίποτα για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το χρέος. Μόνο κόντρες κάνετε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να σας παίζουν στα δελτία ειδήσεων. Αυτό όμως κύριοι δεν λέγεται πολιτική αλλά παραπολιτική. Και σας ρωτώ να μας πείτε: Ποια είναι τα δημοσιονομικά μέτρα; Πόσες είναι οι κρατικές εγγυήσεις; Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Πόσα θα είναι από την ΕΕ και πόσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ; Πόσες εγγυήσεις θα δοθούν από την ΕΕ; Και πάλι δεν απαντάτε!

Και δεν είναι μόνο αυτά. Πριν από 20 μέρες μας λέγατε ότι η μάσκα δεν προστατεύει. Τώρα λέτε ότι προστατεύει. Μας λέτε ότι είναι συμπληρωματικό μέτρο αλλά  παρ’ όλα αυτά βάζετε πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα. Μα δεν γίνεται πριν από ένα μήνα η μάσκα να είναι άχρηστη και σήμερα αν είναι χρήσιμη. Αποφασίστε επιτέλους πότε λέτε ψέμματα.

Έχετε θεοποιήσει τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος είπε ότι αυτοί που πέθαναν μπορεί και να μην είναι από τον κορωναϊό, αλλά εμείς λέμε ότι ήταν από τον κορωναϊό. Τι είναι αυτά; Τι είναι οι  άνθρωποι; Κουνέλια; Και τον κ. Τσιόδρα εσείς των διορίσατε. Και είναι ντροπή σας. Αναγκάζετε τον άνεργο να δίνει 6 ευρώ την ημέρα για να αγοράζει μάσκες. Πού θα τα βρει τα χρήματα; (διαμαρτυρίες από βουλευτές της ΝΔ για το θέμα του κ. Τσιόδρα). Επιμένω ότι διορίστηκε ο κ. Τσιόδρας από τη ΝΔ. Γιατί δεν βάλατε τον κ. Ιωαννίδη που είναι ειδικός και είναι καθηγητής στο Stanford; Προφανώς γιατί αυτά που λέει δεν σας αρέσουν. Και επαναλαμβάνω: η μέση οικογένεια δεν μπορεί να διαθέτει κάθε μέρα 20 ευρώ για να αγοράζει μάσκες. Δεν τα έχουν όλοι τα χρήματα. Και εσείς τους αναγκάζετε με το ζόρι να τα δίνουν. Δώστε τα εσείς. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μάσκα δίνεται δωρεάν. Πώς δώσατε τα 11 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ και δεν μπορείτε να δώσετε για τις μάσκες;

(παρουσιάζει ένα dvd και το καταθέτει στα πρακτικά). Αυτό εδώ περιέχει την καταγγελία συλλόγου στην Μόρια. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται γιατί οι λαθρομετανάστες κλέβουν τα τετράποδα κατοικία και τα μαζεύουν. Και με αυτούς που τους φέρατε εσείς εδώ εμείς θα πρέπει να ζήσουμε μαζί.

Εμείς θα φωνάζουμε. Θα τα λέμε. Κι εσείς θα μας ακούτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να μείνουμε ως «ούγκανα». Έχουμε προτάσεις, τις εχουμε πει στον πρωθυπουργό και έχει εφαρμόσει πολλές από αυτές, όπως εκείνη για τα τεθωρακισμένα οχήματα που σάπιζαν σε αποθήκες του Πειραιά και τελικά τα έστειλε στον Έβρο!