Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 18:59

Η ψηφιακή Ελλάδα συναντά ακόμη μεγάλες αντιστάσεις

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Είναι αλήθεια πως η πανδημία του κορονοϊού «υποχρέωσε» την Ελλάδα σε τεχνολογική αναβάθμιση, γυρίζοντας σελίδα στην ψηφιακή εποχή. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προβεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου, την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, εξαιτίας του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ λήφθηκαν νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης δόθηκαν οδηγίες για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών κατά την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Πράγματα που επί χρόνια ή και δεκαετίες δεν προχωρούσαν «έτρεξαν» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλαμε και όχι πως δεν μπορούμε…. Να μερικά παραδείγματα: Η ενιαία ψηφιακή πύλη gov.grτου Δημοσίου λειτουργεί πιλοτικά από το Σάββατο 21-03-2020 και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (506) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ στις υπηρεσίες προστέθηκε και η άυλη συνταγογράφηση. Παρέχεται έτσι στους πολίτες η δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το κράτος από τον προσωπικό τους υπολογιστή ή από το κινητό τους τηλέφωνο άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία. Την Τρίτη 31-03-2020 δόθηκε πρόσβαση στον e-ΕΦΚΑ όλων των ληξιαρχικών γεγονότων των πολιτών που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια διαλειτουργικότητα μέσω της οποίας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας στην Υπηρεσία, χωρίς να προσκομίζονται από τους πολίτες. Μπαίνει, έτσι, σταδιακά τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών και την γραφειοκρατία, προκειμένου να λαμβάνουν παροχές από το κράτος, να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Στον τομέα της Παιδείας, αν και έγιναν βήματα προόδου με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, υπάρχουν αρκετοί ακόμη που εμποδίζουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε τηλεδιημερίδα για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Αντιγράφω από σχετική ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης της περιοχής (διατηρείται η ορθογραφία των εκπαιδευτικών μας): «Με αφορμή τη διοργάνωση αποσπασματικών σεμιναρίων, που οργανώνεται από το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας και άλλα ΠΕΚΕΣ πανελλαδικά την Παρασκευή 24-4-2020 και κυρίως το Σάββατο 25-4-2020 και την Κυριακή 26-4-2020, το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας όφειλε να ζητήσει να υπάρξει άμεσα αναβολή των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπου προκαλούν τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, που ούτος ή άλλως θα ανοίξει τη συζήτηση στον κλάδο τόσο σε παιδαγωγικό και συνδικαλιστικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο, όπου παραβιάζονται κατάφορα με τον πιο προκλητικό τρόπο!»

Και το προκλητικό του πράγματος -λένε παρακάτω- είναι πως το σεμινάριο έγινε σε ημέρες που ανήκουν στις διακοπές του Πάσχα και το γεγονός συμπίπτει με κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Δεν βρέθηκε όμως κανείς να ζητήσει από τους κυρίους αυτούς πίσω τα χρήματα για τις ημέρες που δεν δούλεψαν μέχρι να ενεργοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση….
Η ψηφιακή Ελλάδα δυστυχώς συναντά ακόμη μεγάλες αντιστάσεις. Και εκεί που απέτυχε παντελώς είναι φυσικά η Δικαιοσύνη, που παραμένει «τυφλά» πιστή στην εποχή του Γουτεμβέργιου…Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων προβλέπεται μόνον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα. Αλλά και στα δικαστήρια αυτών των πόλεων η χορήγηση ψηφιακής υπογραφής – απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ηλεκτρονική κατάθεση – προϋποθέτει φυσική παρουσία τόσο του δικηγόρου όσο και του αρμόδιου υπαλλήλου. Στην παρούσα συγκυρία μάλιστα – με τα δικαστήρια σχεδόν κλειστά – κάθε διαδικασία χορήγησης ψηφιακής υπογραφής έχει ανασταλεί. Τώρα που είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ…

Ας μην λοιπόν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι τα κατάφεραν. Έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 901 φορές