Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:13: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 12:40

Κορωνοϊός: «Ευχάριστη έκπληξη» η Ελλάδα στην πανδημία, γράφουν οι New York Times

«H κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού κόντρα στις πιθανότητες και πλέον λαμβάνει εύσημα από τους πολίτες», γράφει η αμερικανική εφημερίδα

«Ευχάριστη έκπληξη» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζουν την χώρα μας οι New York Times, αναλύοντας την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, κόντρα στις πιθανότητες.

«Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα σε αυτήν φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ’ ό,τι αναμενόταν» γράφει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν το χειρότερο, ότι θα γινόντουσαν η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία. Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση που κράτησε μια δεκαετία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, η χώρα ήταν αρκετά ευάλωτη απέναντι στον ιό. Ωστόσο ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες», λέει ο Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

«Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης» σημειώνει η αρθρογράφος και προσθέτει πως εχθές, λίγο περισσότερο από ένα μήνα από την ανακοίνωση του lockdown από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα χρονικό πλαίσιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

athina-koronoios
 
«Μόνο 69.833 άτομα έχουν ελεγχθεί για τον ιό στην Ελλάδα, όμως ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της χώρας να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της βοήθησε στον περιορισμό του ξεσπάσματος». Το ίδιο και η προθυμία πολλών Ελλήνων να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά κάποια από τα μέτρα που έλαβε πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ακύρωση του καρναβαλιού στις 27 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο των σχολείων στις 11 Μαρτίου. «Δύο μέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο».

«Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη. Αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε μια σημαντική οικονομική θυσία αντί θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Το άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους. Επίσης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

«Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη» σχολιάζει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως επισημαίνει, χωρίς αυτήν το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το ξέσπασμα του ιού. Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες ανά τη χώρα αποδέχτηκαν γρήγορα τη νέα πραγματικότητα, απέχοντας από δραστηριότητες όπως οι συγκεντρώσεις για το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα. Αυτό μπορεί να θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, γράφει χαρακτηριστικά.

 

Φυσικά από ένα άρθρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει κάποια αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον «λοιμωξιολόγο με την ήρεμη φωνή» που, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. «Ο γιατρός και ο πολιτικός κάνουν καθημερινές ενημερώσεις για τον ιό στην Ελλάδα» που έχουν μεγάλη τηλεθέαση, γράφει το δημοσίευμα.

athina-koronoios-2

Σύμφωνα με τον κ. Featherstone, η κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη» επιλέγοντας τον Δρ. Τσιόδρα ως επικεφαλής της πολιτικής της, ενώ η ανάθεση στον κ. Χαρδαλιά της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων διασφάλισε ότι όλα θα πήγαιναν ομαλά. «Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες για ελληνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν κρίση», αναφέρει, εξηγώντας ότι αντανακλούν πιθανώς το επαγγελματικό background του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως οικονομικός αναλυτής.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί αρκετές απόψεις Ελλήνων πολιτών που αναγνωρίζουν τη χώρα τους ως σπάνιο «success story» στην ΕΕ και αισθάνονται περηφάνια. Ο Παύλος Ελευθεριάδης από τη Θεσσαλονίκη λέει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα η απόκριση της κυβέρνησης. «Ένιωσα περηφάνια που υπάρχει κράτος. Υπάρχουν πολιτικοί που ακούνε τους επιστήμονες», δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο Κώστας Θυμιούδης, ένας 50χρονος οδηγός ταξί επίσης από τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που δεν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με την κυβέρνηση, λέει ότι εγκρίνει τις πράξεις της σημειώνοντας ότι «πήρε μέτρα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». «Ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν μας είχαν σε μεγάλη υπόληψη. Τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος», λέει ο 54χρονος Κώστας Χατζόπουλος.

H αρθογράφος των New York Times επισημαίνει πάντως ότι, παρα τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως π.χ. για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ μόνο για κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού. Ένας άλλος τομέας στον οποίον εστιάζουν οι επικριτές αφορά στις συνθήκες σε δομές προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στο Κρανίδι. «Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των κανόνων lockdown της χώρας», προσθέτει το δημοσίευμα. Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.

akropoli-anoiksi

protothema.gr