Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 18:31

Το κράτος για κάποιους έχει και για κάποιους δεν έχει…

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Τι συνέβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έφτασε στο σημείο να στηλιτεύει το κράτος που γίνεται λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας; Στο διάγγελμά του τη Μεγάλη Δευτέρα είπε μεταξύ άλλων: “Μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία». Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους”.

Ξέχασε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι επί διακυβερνήσεώς του, μόλις πριν πέντε περίπου μήνες, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας -ιδίως στην επαρχία- τοποθετήθηκαν ως διοικητές πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ; Όχι δεν το ξέχασε, απλώς προτιμά να μιλά για αξιοκρατία, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα και να τα εφαρμόζει κατά το δοκούν… Θα συμφωνήσουμε μαζί μόνο σε ό,τι αφορά τους μύθους που διαλύθηκαν από το κορονοϊό. Με τρανότερο παράδειγμα το γεγονός ότι χάρις τον κορονοϊό άρχισε το Δημόσιο να μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν αυτό δεν γίνονταν για τον απλούστατο λόγο ότι αντιδρούσε το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας. Όταν μπούμε στην ψηφιακή εποχή -κάτι που επιτέλους πλησιάζει- ίσως αρχίσουμε να συζητάμε για πραγματική αξιολόγηση στο Δημόσιο και κυρίως για την απαλλαγή του φορολογούμενου -με απολύσεις φυσικά- από τους “σφραγιδοκράτορες”.

Ας δούμε όμως πως συμπεριφέρεται το κράτος – αληθινή «Πολιτεία», για το οποίο μιλά ο Κ. Μητσοτάκης. Το κράτος λοιπόν σε αυτή την κρίση πληρώνει 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και φυσικά συνεχίζει να πληρώνει κανονικά ολόκληρο το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο μέσος μισθός είναι στα 1.065 ευρώ το μήνα. Σε αυτό το ζήτημα που ανακύπτει απάντησε το πρώτο βιολί της Κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Αν είχαμε περισσότερα, δεν θα δίναμε;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ρ/σ focus και πρόσθεσε πως δεν χρειάζονται κοινωνικοί αυτοματισμοί την περίοδο αυτή. Τόσο απλά λοιπόν! Το κράτος για κάποιους έχει και για κάποιους δεν έχει… Σε κάποιους τολμά να τους πει ζήστε με 533 ευρώ το μήνα και σε κάποιους τους δίνει το διπλάσιο και φυσικά τις άδειες ειδικού σκοπού…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 881 φορές