Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 20:41

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε πακέτο στήριξης της ευρωζώνης - Για 500 δισ. ευρώ μιλά η Ολλανδία

Γαλλία και Γερμανία φαίνεται ότι καταλήγουν σε μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά το ερώτημα είναι αν θα δεχθεί το περιεχόμενό της η Ιταλία.

Οπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ερώτημα είναι αν αρκούν τα 500 δισ. ευρώ, όταν η Ιταλία έχει εξαγγείλει πακέτο 750 δισ. ευρώ και όλες οι χώρες μαζί πάνω από 3,2 τρισ. ευρώ...

Στις 19.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ξεκινάει η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καλούνται να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το «πακέτο» και το κόστος των μέτρων απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη, ύψους μισού τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.   

«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο BBC. «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική, που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».

Το πακέτο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (κρίσιμο είναι με ποιους όρους), χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και το  σχέδιο της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης. 

Νωρίτερα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου τα κορωνο-ομόλογα, με αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες από τον κορωνοϊό χώρες.

«Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ», δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.  

«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός. 

Το πακέτο μέτρων που συζητά το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα, καθώς και σχέδια για την στήριξη της ανάκαμψης αργότερα.

Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία, που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση.

pronews.gr

Διαβάστηκε 860 φορές