Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 18:24

Τραμπ: «έρχονται 2-3 δύσκολες εβδομάδες-θα χάσουμε χιλιάδες ανθρώπους»

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι – Η Νέα Υόρκη εκπέμπει SOS – Ζήτημα ζωής και θανάτου να τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, λέει τώρα ο Τραμπ – Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο

Σε «τροχιά» Ιταλίας βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, νικημένοι από τον κορωνοϊό και την ασθένεια που προκαλεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000, δηλαδή διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες

Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο: ανέρχονται πλέον σε 188.172, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 24.743 μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι μέχρι στιγμής το θλιβερό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε ένα 24ωρο σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Τραμπ σε Αμερικανούς: Μας περιμένουν δύο πολύ οδυνηρές εβδομάδες

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού γίνεται ολοένα πιο βαρύς στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου.

«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα άφησε κατά μέρος την εκτίμηση πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα, για να μην δεχθεί βαρύτερο πλήγμα η αμερικανική οικονομία, προκειμένου «η θεραπεία να μην είναι χειρότερη» από την πανδημία, όπως το είχε θέσει.

Χθες απεναντίας χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Στο επίκεντρο της επιδημίας η Νέα Υόρκη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε σήμερα ότι απαιτεί «αυτή τη στιγμή» μια απάντηση για το αίτημα προς τον Λευκό Οίκο που δεν εκπληρώθηκε για 1.000 νοσοκόμες, 150 γιατρούς και 300 θεραπευτές για ασθενείς με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Ο δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι από χθες 900 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της πόλης λόγω των ανησυχιών για την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ακόμη ότι όλες οι κατασκευές που είναι «μη αναγκαίες ή μη επείγουσας ανάγκης πρέπει να σταματήσουν από αυτή τη στιγμή». Επίσης έδωσε εντολή στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης να διερευνήσει την απόλυση ενός εργαζομένου στην αποθήκη της Amazon ο οποίος συμμετείχε σε αποχή. Τη Δευτέρα, 15 εργαζόμενοι σε αυτή την αποθήκη στο Στέιτεν Άϊλαντ, στη Νέα Υόρκη έφυγαν από τη δουλειά μετά τις πληροφορίες για κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού στις εγκαταστάσεις αυτές.

Ομπάμα κατά Τραμπ: Αγνόησε τις προειδοποιήσεις

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, «αγνόησε τις προειδοποιήσεις» για τους κινδύνους μιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τον κατηγόρησε ότι αρνείται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Έχουμε όλοι δει, με έναν τρομακτικό τρόπο, τις συνέπειες που προκάλεσαν εκείνοι που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για μια πανδημία», είπε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος.

«Δεν έχουμε τα περιθώρια να υποστούμε επιπλέον συνέπειες από εκείνους που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας, ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να απαιτήσουν περισσότερα από την κυβέρνησή μας σε όλα τα επίπεδα και να ψηφίσουν αυτό το φθινόπωρο» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος σπανίως τοποθετείται επί αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Ο τέως πρόεδρος αντιδρούσε σε ένα άρθρο που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση των αυστηρότερων προδιαγραφών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε οχήματα, προδιαγραφές που είχε θέσει ο Ομπάμα σε εφαρμογή το 2012, όταν ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου. Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τη μέση κατανάλωση καυσίμων κατά 1,5% ετησίως, έως το 2026, αντί για 5% ετησίως, που προέβλεπαν οι κανόνες του Ομπάμα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

«Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ κράτησε την υπόσχεση που έδωσε πριν από τρία χρόνια στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι θα ενισχύσει τον αμερικανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας επικαιροποιώντας τα δαπανηρά και όλο και πιο αδύνατα κριτήρια για την εξοικονόμηση καυσίμων και τις εκπομπές CO2» τόνισε η υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο. «Οι προδιαγραφές αυτές υποστηρίζουν την οικονομία μας και την ασφάλεια των αμερικανικών οικογενειών», πρόσθεσε ο διευθυντής EPA Αντριου Γουίλερ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2017 την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» επέστρεψαν σήμερα οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο χειρότερο τρίμηνο από το 1987 για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και από το 2008 για τον S&P 500, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να στοιχειώνει τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σήμερα με πτώση 410,32 μονάδων, (-1,84%), στις 21.917,16 μονάδες, μια πτώση 13,7% μέσα στον μήνα και 23% από την αρχή του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.584,59 μονάδες, μειωμένος κατά 42,06 μονάδες (-1,6%). Τον μήνα Μάρτιο κατέγραψε συνολικά απώλειες 12,5% και 20% από την αρχή της χρονιάς.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μειώθηκε κατά 74,05 μονάδες (-0,95%) και έκλεισε στις 7.700,1 μονάδες. Οι απώλειες του τον Μάρτιο ήταν 10% και 14% το τρίμηνο.

agriniopress.gr