Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 20:21

Το Βερολίνο «μίλησε»: Έρχεται 4ο κορωνο-μνημόνιο;

γράφει ο Άρης Δημητρακόπουλος

Άμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου στην χθεσινή επιστολή των 9 ηγετών της Ευρωζώνης (ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στην οποία ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των κρατών τους από την οικονομική καταστροφή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε λέγοντας,  πως «η θέση της Καγκελαρίας παραμένει ότι όποια χώρα θέλει βοήθεια από την ΕΕ θα πρέπει να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», ξεκαθαρίζοντας πως η όποια βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται κι από «όρους», κάτι που με λίγα λόγια σημαίνει.... Μνημόνιο.

Λίγες ημέρες πριν ο Γερμανός υπ Οικονομίας Πίτερ Άλτμάιερ «έθεσε τον τόνο» υποστηρίζοντας πως για την Γερμανία δεν υπάρχει θέμα ευρωομολόγου, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επιστροφή στην λιτότητα. Νωρίτερα Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Bloomberg πως η οικονομία της Ιταλίας έχει «δομικά προβλήματα» υπονοώντας πως αυτά ήρθαν στην επιφάνεια με τον κορωνοϊό.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα χλωμό σκηνικό για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος των ευρωομολόγων, αφού η Γερμανία αρνείται να συμμετάσχει σε χρέος άλλων χωρών χωρίς να τους ασκεί κάποιον έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα «τρέμει» κι ενδεχόμενο πληθωρισμό του Ευρώ, ο οποίος θα πλήξει τα μεγάλα αποθέματα των γερμανικών τραπεζών και τις γερμανικές βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είχε σταθερή προς πτωτική τάση σύμφωνα με την καμπύλη του ΕΟΔΥ, και πάντως σίγουρα όχι τάση ραγδαίας αύξησης (η οποία δήθεν οφείλεται στην ανευθυνότητα των πολιτών) όπως έλεγαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και συστημικά ΜΜΕ.

Στην πραγματικότητα ο λόγος που επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι γιατί υπάρχει ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού (κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ.Τσιόδρας) αλλά γιατί οι μνημονιακές πολιτικές (τις οποίες αρκετά στελέχη της κυβέρνησης υπηρέτησαν και μάλιστα «περήφανα»), έχουν φτάσει το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μερικές δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

Μάλιστα στο Μαξίμου πανηγυρίζουν γιατί πήραν σκληρά περιοριστικά μέτρα νωρίς. Άραγε έχει αναλογιστεί κανείς γιατί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέβαλαν αμέσως lockdown, παρά μόνο σαν έσχατη λύση, όταν τα κρούσματα είχαν αυξηθεί δραματικά;  Λέτε να μην το είχαν σκεφτεί;

Προφανώς, γιατί οι οικονομικές του συνέπειες είναι τέτοιες που μόνο ως λύση απελπισίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ως αποτέλεσμα εν μια νυκτί 1.500.000 Έλληνες έμειναν χωρίς εισόδημα και 41.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί!  Μάλιστα ενώ άλλες χώρες έχουν προαναγγείλει μέτρα έως και 20% του ΑΕΠ (Ισπανία,Γαλλία,Γερμανία)  η Ελλάδα έχει προαναγγείλει μέτρα 10 δισ. ευρώ, περίπου 5,5% ΑΕΠ,  τη στιγμή που μόνο τα δηλωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ο οποίος έχει «κατεβάσει» ρολά, έφτασαν το 2019 τα 18 δισ. ευρώ.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ελληνική οικονομία για να «επιπλεύσει»  χρειάζεται τουλάχιστον 40-50 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ρευστό, καθώς μόνο μέτρα ελάφρυνσης δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού με μηδενικά εισοδήματα ο κόσμος δεν θα έχει να πληρώσει φόρους, εισφορές και δόσεις ούτως η άλλως.

Ο υπ.Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πολύ σωστά μίλησε για ένα ισχυρό δημοσιονομικό-σοκ μόλις τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι που θα βρει η Ελλάδα τα λεφτά για να πετύχει αυτό το δημοσιονομικό σοκ. Ακόμα και το μαξιλαράκι των 35 δισ (τα οποία είναι δανεικά) αντιλαμβανόμαστε ότι δεν φτάνει, καθώς αποτελεί «καβάτζα» και για τα επόμενα έτη.

Αν δεν προχωρήσει το εγχείρημα με τα ευρωομόλογα με το οποίο η Ελλάδα πολύ σωστά υπογράφοντας την επιστολή έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ, ο μόνος τρόπος θα είναι η εκ νέου προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κάτι που σημαίνει (και) για την Ελλάδα νέο μνημόνιο αφού σίγουρα οι Γερμανοί θα εντοπίσουν «δομικά προβλήματα» (και) στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το έδαφος ήδη έχει αρχίσει σιγά-σιγά και προετοιμάζεται. Ο Κυριάκος Μητσοτακης σε ένα από τα διαγγέλματά του έκανε λόγω για «εφιαλτική επόμενη ημέρα» και «οικονομία πολέμου», ενώ ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «κρίση που θα βαθύνει κι άλλο».

Εννοείται πως στην κυβέρνηση θα τα ρίξουν όλα στον κορωνοϊό και σε μερικούς «ανεύθυνους πολίτες», οι οποίοι την «ανάγκασαν» να λάβει σκληρά περιοριστικά μέτρα «για να μας σώσει».

Όμως σε περίπτωση που δεν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και οι νεκροί δεν ξεπεράσουν τις μερικές δεκάδες το αφήγημα «για όλα φταίει ο κορωνοϊός τι να κάναμε να σας αφήναμε να πεθάνετε;» θα γίνει όλο ένα πιο δύσκολο να σταθεί, αφού οι πολίτες θα αρχίσουν να ξανασκέφτονται την αναλογία του κινδύνου από τον ιό, και της δεύτερης οικονομικής τους καταστροφής μέσα σε 10 χρόνια. Επιπλέον ο ευρωσκεπτικισμός θα εκτιναχθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα της πενταετίας 2010-2015, κάνοντας οποιαδήποτε κυβέρνηση αρνηθεί να αντισταθεί στην ΕΕ, αντιδημοφιλή.

ΥΓ. Αυτό ας είναι τουλάχιστον μία αφορμή  για να σταματήσει όλη αυτή η ανοησία περί «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, λες και η Ελλάδα είναι τα νησιά Φίτζι ή κάποιο ημι-αυτόνομο νησιωτικό κρατίδιο της Καραϊβικής, διότι με σεζόν που κρατάει 5 μήνες το πολύ (ενώ άλλοι προορισμοί έχουν 12μηνη σεζόν αφού έχουν συνεχώς ζέστη) δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός να αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του Pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

pronews.gr

photo credits: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 958 φορές