Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 18:59

Μέτρα πόλεμου με τον αόρατο εχθρό… Με τον ορατό τι γίνεται;

γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 

Πέρασαν 20 και πλέον ημέρες από την 28η Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Τούρκος Σουλτάνος άνοιξε την εργαλειοθήκη πίεσης προς την ΕΕ της αναθεώρησης της Συμφωνίας που συνήψε με αυτήν το 2016 για τους “μετανάστες” που κρατούσε στην Τουρκία!

Και προκειμένου να πιέσει την ΕΕ έστειλε στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο χιλιάδες Πακιστανούς, Σομαλούς, Αφγανούς και άλλους, ώστε να περάσουν παρανόμως στην Ελλάδα!

Και από εκείνη την ημέρα στις Καστανιές του Έβρου βιώνουμε μια εμπόλεμη κατάσταση. Με ρίψη δακρυγόνων, ρίψη μολότοφ και άλλων υλικών που η τουρκική στρατοχωροφυλακή τροφοδοτεί τους “αθώους” παράνομους μετανάστες!

Που όμως βρήκε τη σθεναρή αντίσταση, αυτή η πρωτόγνωρη επιθετικότητα, της ελληνικής κυβερνήσεως, του Στρατού μας, της Αστυνομίας μας, των Εθνοφυλάκων μας και όλου του ελληνικού λαού, από άκρον σε άκρον της ελληνικής Επικράτειας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού και της ελληνικής ομογένειας!

Ναι, όλοι οι Έλληνες – τουλάχιστον οι υγιώς σκεπτόμενοι – χαιρετίσαμε, αποδεχτήκαμε και συμμετέχουμε στην απόφαση της κυβέρνησης να σφραγίσει τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα της Πατρίδος μας! Συμφώνησε ο ελληνικός λαός με την κυβέρνησή του, ότι δέχεται η Πατρίδα ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία! Ότι δέχεται υβριδικό πόλεμο ημερών! Ότι θα αντισταθεί με κάθε κόστος στην ξένη τουρκική επιβολή!

Φωνή απόγνωσης από τη Δήμαρχο της Κέας…

Ωστόσο, στις 16 Μαρτίου 2020 τα ξημερώματα προσάραξε στον λιμενοβραχίονα της νήσου Κέας (Τζια), τούρκικο φορτηγό πλοίο προερχόμενο από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία (;;;)! Αλλά δυστυχώς, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το “πήρε” ο αέρας (μηχανικό πρόβλημα επικαλέστηκαν οι Τούρκοι) και έτσι προσέγγισε στο λιμάνι της Κέας!

Μετέφερε δε, όλως τυχαίως, 196 παράνομους μετανάστες με αδιευκρίνιστη την ταυτότητά τους! Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, τρεις εξ αυτών ήταν διακινητές που εγκατέλειψαν το πλοίο και διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος! Οι παράνομοι αυτοί μετανάστες φυλάσσονται σε παλαιό ξενοδοχείο της Κέας!

Γι΄ αυτό το ιδιαίτερα παράξενο, ανησυχητικό και ύποπτο περιστατικό, πολλά ερωτήματα θα θέλαμε να θέσουμε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά μας κάλυψε απόλυτα η Δήμαρχος του νησιού κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου με επιστολή που έστειλε την επομένη, 17/2/20202 στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του την άμεση απομάκρυνση από την Κέα των παράνομων μεταναστών για να προφυλαχτεί και η δημόσια υγεία των κατοίκων της νήσου των Κυκλάδων! 

Η επιστολή έχει ως παρακάτω, σύμφωνα με το διαδικτυακό πόρταλ από το οποίο και την αντλήσαμε cyclades24.gr.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εχθές στις 03:00 πμ. προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόκειται για νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο. Το κτίριο είναι επικίνδυνο και βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο κλειστό και με ειδική περίφραξη. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ενδείκνυται.

Σε αυτό το κτίριο έχουν στοιβαχτεί 193 ψυχές, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, με τη θερμοκρασία να φτάνει σήμερα το πρωί τους 6οC. Στο νησί ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή υποδομή (ΚΑΠΗ, κλειστά γήπεδα κ.λπ.).

Έτσι βλέπετε ζούμε εμείς εδώ… Ακόμα και οι λιγοστές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν κλείσει με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στην ενδοχώρα. Το πλοίο ΔΕΝ κατευθυνόταν στην Ιταλία κύριε Πρωθυπουργέ. Τα καύσιμα επαρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο. Το πλοίο ΔΕΝ έφτασε στη Τζια μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισε χωρίς άγκυρα (!), χωρίς σημαία και διακριτική ονομασία, το μισό Βόρειο και όλο το Νότιο Αιγαίο! ΔΕΝ υπάρχει ευθύνη για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ; Τα σύνορα της Ελλάδος ΔΕΝ είναι μόνο ο Έβρος και η Λέσβος.

Στον Έβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα ΔΕΝ φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα στα χωριά. Συλλαμβάνονται και απελάσσονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Είναι ασφαλή τα θαλάσσια σύνορά μας και έφτασαν έως τη Τζια; Αν είχαν φτάσει στον Πειραιά θα ποια θα ήταν η αντιμετώπιση; Στο νησί υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2 αγροτικοί ιατροί χωρίς την παραμικρή υποδομή. Ακόμα και οι μάσκες τελειώνουν. Η μοναδική στολή ασφαλείας που “δικαιούνται” οι γιατροί δεν έχει φτάσει ακόμα. Το Ιατρείο (Πολυδύναμο Περιφερειακό) ΔΕΝ έχει κτιριακή υποδομή. ΔΕΝ έχουμε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά μόνο κάποια ελάχιστα που κατάφερε να προμηθεύσει ένα κοινωφελές σωματείο που λειτουργεί στο νησί για τη στήριξη του Ιατρείου.

Δηλαδή και πάλι από τους Τζιώτες! Βλέπετε έτσι ζούμε εμείς εδώ… Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς εδώ στα νησιά να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό με τα μέσα που σας περιέγραψα; Μας είπατε να μείνουμε σπίτι και το κάνουμε γιατί ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Μας μιλήσατε για ατομική ευθύνη και μας φέρνετε ενδεχομένως τον ιό στην πόρτα μας; Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είναι εμπύρετοι.

Μας έχετε αφήσει έρμαια χωρίς ιατρούς εδώ και χρόνια και ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι μπορούν να μεταβούν στο νησί ιατροί: Να έρθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: Να περιθάλψουν με αξιοπρέπεια όλον αυτό τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρα στην ενδοχώρα εάν νοσεί. Οι υπόλοιποι να απελαθούν.

Εδώ τι μπορούμε να τους προσφέρουμε; Εάν ισχύσει η 14ήμερη καραντίνα, το χρονικό διάστημα συμπίπτει με την παρέλευση του χρόνου κατά τον οποίο δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο; Είναι τυχαίο;

ΔΕΝ είμαστε απάνθρωποι κύριε Πρωθυπουργέ; Από την πρώτη στιγμή τα σπίτια μας άνοιξαν και οι Τζιώτες πρόσφεραν ρουχισμό, σκεπάσματα, νερό. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς α’ ύλες και εστιάτορες μαγειρεύουν. Στα παιδιά, με το κλάμα των οποίων ξυπνήσαμε σήμερα, πήγαν γάλατα και πάνες. Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ

ΔΕΝ είμαστε και υπάνθρωποι. ΔΕΝ είμαστε πολίτες β’ διαλογής. Σε αρκετούς τομείς κάνουμε τα ξερά χλωρά λόγω νησιωτικότητας. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και προσωπικό αγώνα έχουμε εξασφαλίσει.

ΔΕΝ δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας. Κύριε Πρωθυπουργέ, ανάμεσα σε όλα όσα σας απασχολήσουν σήμερα, ας είναι και η Τζια!»

Απαιτούνται κυβερνητικές εξηγήσεις…

Αλλά δείτε και το παρακάτω αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που αλιεύσαμε από το διαδικτυακό πόρταλ veteranos την ίδια ημέρα γι΄ αυτό το φλέγον ζήτημα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Νέο οργανωμένο  σχέδιο της Τουρκίας για μαζική μεταφορά προσφύγων και λαθρομεταναστών  από την  γειτονική χώρα με εμπορικά πλοία,  προς Ελλάδα αλλά κι Ιταλία, “βλέπει” – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  του “Βήματος” – η ΕΥΠ αλλά κι οι αρχές ασφαλείας πίσω από τη χθεσινή προσάραξη ενός φορτηγού πλοίου στον μώλο του λιμανιού της Τζιας. Η εν λόγω υπόθεση θεωρείται άκρως σοβαρή και έχει απασχολήσει και σημαντικούς κυβερνητικούς  παράγοντες,  αλλά και το  Μαξίμου! Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τσανάκαλε της Τουρκίας (στη νότια περιοχή των Δαρδανελλίων)  κι από τα αμπάρια του  βγήκαν 193  μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες η ΕΥΠ είχε απόρρητες αναφορές  ότι η Τουρκία και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που εδρεύουν στη γειτονική χώρα λόγω του “αποκλεισμού” από την ΕΛΑΣ του Έβρου και των συγκροτημένων κινήσεων του Λιμενικού για την αποτροπή εισόδου προσφύγων με λέμβους από το βορειοανατολικό Αιγαίο (λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών) θα επιχειρούσαν μαζικές προωθήσεις χιλιάδων προσφύγων με τέτοιου είδους πλοία.

Έτσι ώστε να  υπάρχουν μαζικές μετακινήσεις  αλλοδαπών,  αλλά και να μην προσελκύεται το “ενδιαφέρον” των λιμενικών αρχών! 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΥΠ είχε ήδη ενημέρωση, ότι είχε ξεκινήσει ένα τουλάχιστον τέτοιο πλοίο από τα τουρκικά παράλια, χωρίς όμως να μπορούσε να προσδιορίσει για ποιο πρόκειται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των λαθρομεταναστών και προσφύγων είναι και οι τρεις διακινητές.  Κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, αποτελούμενο από δέκα  άτομα  μετέβη στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο  για να   συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία για  τη νέα αυτή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας. Με κύριο ενδιαφέρον, πού ήταν αυτοί οι λαθρομετανάστες, αν είχαν δώσει “παρών” στην κρίση του ¨Έβρου και ποιες ήταν οι κινήσεις των δουλεμπόρων!

Θα προσθέσω εγώ, απίθανα, απίστευτα, εξωπραγματικά πράγματα! Τι να πρωτοπιστέψουμε;

Όμως δεν νομίζετε, πως οφείλουν εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβερνήσεως, καθώς επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;

pronews.gr

photo credits: righter.gr

Διαβάστηκε 987 φορές