Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:51: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 10:09

Γιώργος Μαρκατάτος: Συνάντηση Ερντογάν με Μισέλ και φον ντερ Λάϊεν

Το απόγευμα της 9 Μαρτίου 2020 στις Βρυξέλλες, έγινε συνάντηση των προέδρων Michel του συμβουλίου και Φον ντερ Λάϊεν της Κομισιόν, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Erdoğan, στον απόηχο της συνάντησης των προέδρων των βασικών οργάνων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στο θετικό απόηχο των δηλώσεων της καγκελαρίου κας Μέρκελ για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα. Η σημερινή παρουσίαση της προέδρου της Κομισιόν κας  ντερ Λάϊεν του έργου τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Κομισιόν, είχε διάσπαρτες ειδήσεις για την τουρκοκοινοτική πρόκληση που περιορίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και βάζει σε σκέψεις κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Έτσι, η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι το βράδυ της Δευτέρας 9/3/2020 ξεκινούν συνομιλίες που στοχεύουν στον καθορισμό οδικού χάρτη για τη σταθερότητα στην περιοχή, κάνοντας μνεία τόσο στο δικαίωμα να κλείσει μια χώρα τα σύνορά της, αλλά και στο δικαίωμα ασύλου των αιτούντων. Τόνισε ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν βήμα – βήμα, με πρώτο απτό αποτέλεσμα να λήξη άμεσα η πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να μειωθεί η πίεση στα νησιά που έχει φτάσει στα όρια της. Ειδική αναφορά έκανε για τους ανήλικους, που πρέπει να βρεθεί άμεση λύση προώθησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα καθόλου εύκολο.

Covid-19 και τιμές κτηνοτρόφων Γαλλίας – Ιταλίας

Το Covid-19  χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να μειώσουν τις τιμές αγοράς μοσχαριών. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ορισμένοι αγοραστές πιέζουν τους κτηνοτρόφους να αγοράζουν φθηνότερα μοσχάρια, με το πρόσχημα του Covid-19.

Η Ιταλία, η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον ιό στην Ευρώπη και η τέταρτη παγκοσμίως (πίσω από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και το Ιράν), αποτελεί επίσης το κύριο σημείο πώλησης των γαλλικών μοσχαριών.. Ορισμένοι φοβούνται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της επέκτασης του Covid-19 θα επηρεάσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η Γαλλία βυθίζεται σε ένα κλίμα φόβου, τώρα που ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλη την επικράτεια και ότι αρχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ορισμένους γαλλικούς γεωργικούς τομείς.

Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία δεν υπάρχουν υγειονομικά μέτρα που να απαγορεύουν τη βοσκή των ζώων να ενταχθούν στις περιοχές πάχυνσης. Καταγράφονται περιστατικά, που θέλουν το Covid-19 να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών αφού οι αγοραστές λένε στους κτηνοτρόφους: «ξέρετε, η Ιταλία πρόκειται να κλείσει τις πόρτες της, έτσι πρέπει να με πουλήσετε αμέσως, αλλά φθηνότερα». Ορισμένοι αγοραστές προσπαθούν να «δημιουργήσουν ψύχωση στους κτηνοτρόφους για να μειώσουν τις τιμές». Πολλοί αγοραστές θέτουν αιτήματα για έκπτωση € 75 ανά ζώο!

Τα αγροτικά ευρωπαϊκά συνδικάτα Copa-Cogeca, για την κλιματική αλλαγή

Με προχθεσινή ανακοίνωση των Copa Cogeca καλούν την Κομισιόν να αναθεωρήσει τουλάχιστον ορισμένα σημεία από τη νομοθεσία για το κλίμα, τονίζοντας ότι  χαιρετίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχει ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι γεωργοί, οι ιδιοκτήτες των δασών και οι συνεταιρισμοί τους έχουν δεσμευθεί για τη συμφωνία του Παρισιού και την αειφόρο ανάπτυξη και σημειώνουν την «Αύξηση της ικανότητας προσαρμογής στις δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος και των χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τρόπο που να μην απειλείται η παραγωγή τροφίμων». Copa και Cogeca καλούν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τροποποιήσουν την πρόταση σχετικά. Υπενθυμίζουμε ότι καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να μην μειωθούν τα κονδύλια για τη γεωργία και τη συνοχή στον επερχόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για τον οποίο παραπέμπουμε τους αναγνώστες σε προηγούμενα σημειώματά μας. Απεναντίας, τίποτα δεν επιβεβαιώνει τη μεγάλη υπόσχεση της μόχλευσης € 1 τρισ κατά την επόμενη δεκαετία, με μόλις το ισχνό κεφάλαιο των του Ταμείου Μετάβασης (Just Transition Fund) ύψους 7,5 δισ. Ευρώ. Το υπόλοιπο είναι αναδιάταξη των υφιστάμενων κεφαλαίων και εγγυήσεις δανείων που αποσκοπούν στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ένας λόγος παραπάνω να μη μειωθούν οι γεωργικές δαπάνες και οι δαπάνες συνοχής.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 976 φορές