Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 18:58

Το αρδευτικό της Μακρυνείας και η ενόχληση Παπαναστασίου για Λιβανό

Την ενόχλησή του, έστω και με μια διακριτική διατύπωση, έδειξε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου για την πρόσφατη κίνηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιου Λιβανού να καλέσει τους φορείς του αγροτικού κόσμου της Μακρυνείας και να συζητήσει μαζί τους για το αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής.

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» Νίκου Θεοδωροπούλου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί εάν ο Δήμος Αγρινίου είχε κληθεί σε αυτή τη σύσκεψη, από την οποία προέκυψε ένα ψήφισμα των φορέων της περιοχής, που ζητούν λύση στο αρδευτικό πρόβλημα.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου αρχικά τόνισε ότι είναι καλό να δημιουργείται κινητικότητα γύρω από ένα θέμα, ωστόσο είπε πως η δημοτική αρχή δεν κλήθηκε και πως αν είχε συμβεί αυτό, θα έθετε το ζήτημα με μεγαλύτερη σοβαρότητα, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, το έργο δεν πρόκειται να γίνει αν δεν υπάρξουν μελέτες ώριμες και όχι κάποιες προμελέτες ή προκαταρκτικές μελέτες που ανάγονται στη δεκαετία του 1990.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως «αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει και από τους προηγούμενους κυβερνητικούς βουλευτές, που έκαναν συναντήσεις μόνο την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε κάποια τέτοια πράγματα και από αυτή την κυβέρνηση…» Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και τους δημότες θα θέσει τα θέματα σε σοβαρό επίπεδο και αυτό είναι να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Το μοίρασμα χρημάτων από το  Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων που γίνονταν προεκλογικά σε έργα χωρίς μελέτες είναι μακριά από εμάς…».

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς της περιοχής της Μακρυνείας στο ψήφισμά τους ζητούν την επανένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου «Αναμόρφωση αρδευτικών δικτύων παραλίμνιων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχείας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 και 6Α» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε το 2015 και απεντάχθηκε το 2018.

Από πολλούς πάντως και από το δήμαρχο Αγρινίου εκφράζεται η άποψη πώς ένα τέτοιο έργο δεν είναι ικανό να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης στην περιοχή της Μακρυνείας. Αφού τα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα πλέον προωθούνται μέσα από κλειστά συστήματα και όχι ανοιχτές αρδευτικές διώρυγες, έτσι ώστε να συνδυαστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα, είτε με μικρά υδροηλεκτρικά έργα, που θα μειώσουν το κόστος της άντλησης και μεταφοράς των υδάτων, αλλά και της εν γένει λειτουργίας του αρδευτικού έργου.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr