Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 23:35

Οι 7 αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι που έρχονται στην Ελλάδα

Κορυφαία στελέχη από επτά σημαντικούς αμερικανικούς επενδυτικούς ομίλους ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματικά σχέδια στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα επενδυτών που δημιούργησαν οι επαφές στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου του κατά την επίσκεψή τους εκεί στα τέλη του προηγούμενου έτους και κινητοποίησε η αμερικανική πλευρά μετά και την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πρόκειται για επαφές που συνέχισε και ωρίμασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναζητούν ευκαιρίες

Στην παρούσα φάση δύο επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο real estate, μια νομική εταιρεία που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, ένας χρηματοδοτικός οργανισμός, ένας όμιλος που επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια μεγάλη βιομηχανία παραγωγής ιατρικής κάνναβης και ένας όμιλος της κινηματογραφικός βιομηχανίας ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και εδρεύουν, για να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες ή να προωθήσουν σχέδια που έχουν ήδη καταρτίσει.

Στην ελληνική αγορά ακινήτων ή χρηματοδοτήσεων και αναδιαρθρώσεων στοχεύουν οι Renovo Financial, Hinshaw, Cushman & Wakefield και Granite Creek κορυφαία στελέχη των οποίων είδε ο Κ. Φραγκογιάννης στο Σικάγο. Η Renovo Financial ένας ταχέως αναπτυσσόμενος ιδιώτης δανειστής με έδρα το Σικάγο για επενδυτές σε ακίνητα που αποκαθιστούν ή οικοδομούν μονοκατοικίες ή μικρές πολυκατοικίες. Η δεκαετής απαξίωση του ελληνικού στοκ ακινήτων εξαιτίας της κρίσης εκτιμάται πως δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τέτοια σχήματα. Είναι όμως θετικό και για την ελληνική ιδιοκτησία, καθώς μπορεί να παρέχει χρηματοδοτήσεις υποβοηθώντας τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ελλάδα κοιτάζει και η νομική εταιρεία Hinshaw & Culbertson LLP σύμφωνα με όσα έλαβαν χώρα στο Σικάγο. Η Hinshaw ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, τόσο στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων όσο και στα δικαιώματα των πιστωτών, εμπορικές υποθέσεις, περιβαλλοντικά ζητήματα, υγεία, μετανάστευση, πνευματική ιδιοκτησία και τεχνολογία αλλά και συγχωνεύσεις και εξαγορές, ακίνητη περιουσία.

Η Cushman & Wakefield είναι μεγάλος κτηματομεσιτικός οίκος που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενώ έχει παρουσία ήδη από καιρό στην Ελλάδα. Τελευταία γνωστή δουλειά της εδώ, το συμβουλευτικό έργο στη διαδικασία πώλησης του Πόρτο Καρράς αλλά και η εμπλοκή της προ ετών στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Granite Creek Capital Partners περιλαμβάνεται επίσης στο ρόστερ των αμερικανικών εταιρειών που έρχονται Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ενεργό διαχειριστή επενδύσεων σε απαιτήσεις (χρέος) και μετοχές σε μεσαίου μεγέθους συναλλαγές σε όλους τους κλάδους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόθεση της Invenergy να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιό της και τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της, Μάικλ Πόλσκι, στο Σικάγο την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και η επόμενη συνάντηση θα γίνει εδώ στην Αθήνα. Η Invenergy αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Βόρεια Αμερική, ενώ είναι μία από τις έξι μεγαλύτερες ιδιοκτήτριες μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιχείρηση έχει ήδη στόχευση σε σειρά επενδυτικών ευκαιριών που εξετάζει στην Ελλάδα. Στην ομάδα της ξεχωρίζει και ο Fernando Ferreyra, διευθυντής ανάπτυξης, που έχει συναντηθεί ήδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η Verano

Αποφασισμένη να επενδύσει στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, εμφανίζεται σύμφωνα με πηγές της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και η Verano. Ο Κώστας Φραγκογιάννης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Verano στο Σικάγο και συναντήθηκε με τους ομογενείς Πιτ Καλαντζίς, διευθυντή διεθνών αγορών και Κρις Φοτόπουλος, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της νομικής υπηρεσίας της επιχείρησης για μια συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2018 έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος κάποια επένδυση στον τομέα. Η Verano, που ιδρύθηκε στο Ιλινόις το 2014, είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ιατρικής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει καθολική διαχείριση στα προϊόντα της: καλλιέργεια, παραγωγή, λιανική και branding. Σήμερα, η Verano είναι καθετοποιημένη σε 7 από τις 10 πολιτείες που επιτρέπουν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ με 7 κέντρα καλλιέργειας και 36 καταστήματα λιανικής. 

Το σχέδιο για κινηματογραφικά στούντιο

Πιο ώριμο από όλα εμφανίζεται το επενδυτικό σχέδιο της Cinespace. Ο αμερικανικός όμιλος Cinespace Studios αναζητεί στην Ελλάδα εκτάσεις με τις κατάλληλες προσβάσεις και υποδομές στις οποίες θα μπορέσει να αναπτύξει εγκαταστάσεις κινηματογράφησης εσωτερικών παραγωγών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών. Παράλληλα, διερευνά τη διάθεση πελατών του όπως Netflix, Amazon, Hulu, Disney/Fox και Apple να υλοποιούν παραγωγές τους εδώ. Τα κινηματογραφικά στούντιο της Cinespace είναι τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνα που εδρεύουν στο Λος Αντζελες. Ο πρόεδρος της Cinespace, Αλεξ Πίσιος, σε σχετικές του δηλώσεις εξηγεί πως η Cinespace είναι στενά συνδεδεμένη με τη Faliro House Productions S.A. με επικεφαλής τον βετεράνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο με στόχο η εταιρεία αυτή να αποτελέσει τον αγωγό προώθησης αυξημένων κινηματογραφικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

pronews.gr

Διαβάστηκε 968 φορές