Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 17:07

Η προτίμηση στον εμφανή από το συγκεκαλυμμένο ολοκληρωτισμό

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τη δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων η των υπουργείων αλλά και των κρίσιμων αρμών της εξουσίας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του παραπέμποντας στην κομμουνιστική – σοσιαλιστική νοοτροπία του υπαρκτού σοσιαλισμού, από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επηρεάστηκε στα νιάτα του, καθώς εντάχθηκε στην ΚΝΕ όταν η «σοβιετία» κατέρρεε.

Την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας «απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της διαδικτυακής πλατφόρμας iSYRIZAεπέμεινε στα λεγόμενά του παρά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις που δέχτηκε για τη φράση του περί αρμών της εξουσίας. «Φάγαμε πολύ ξύλο χθες γιατί είπαμε μία αλήθεια. Δεν μας πειράζει όμως να τρώμε ξύλο, όταν λέμε αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Τη μεθεπόμενη ημέρα όμως ο Αλέξης Τσίπρα, ο άνθρωπος που έκανε την «κωλοτούμπα» διεθνή όρο επιχείρησε να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα, που είχε δημιουργηθεί, αναφέροντας πως εννοούσε τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για τη φράση «θα ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας», απάντησε ότι «μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία». «Αναφέρομαι στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας και που εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό τη προσπάθειά μας την πρώτη 4ετια» για να προσθέσει ότι «είχαμε περιορισμούς να κάνουμε πράξη τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αυτή η στροφή του Αλέξη Τσίπρα συμπίπτει σχεδόν χρονικά με την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για τη Νοvartis να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν, την άρνηση του πρώτου μάρτυρα να καταθέσει, την απόφαση της προανακριτικής να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή του και το φιάσκο να μην μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να τον εντοπίσει. Η υπόθεση Νοvartis και η φερόμενη σκευωρία γύρω από αυτή φαίνεται πως ήταν η πιο καραμπινάτη περίπτωση της πρώτης φοράς Αριστερά να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, με πρώτο το κύριο τη Δικαιοσύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας ως καιροσκόπος και ως ένας άνθρωπος που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, αναγκάστηκε έτσι να ανασκευάσει τις δηλώσεις περί αρμών, λόγω εξελίξεων γύρω από τη «σκευωρία Νovartis» και των επικείμενων αποκαλύψεων. Έτσι μας είπε ότι τάχα εννοούσε την εκτελεστική εξουσία… Δηλαδή ποιους δεν μπορούσε να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τους υπουργούς του; Ή μήπως τους διοικητές των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ, που επίσης διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ας μη γελιόμαστε όμως οι «αρμοί της εξουσίας», δίνονται από το ίδιο το Σύνταγμα στο εκάστοτε Πρωθυπουργό. Αρκεί φυσικά να έχεις την μέθοδο και τα κατάλληλα πρόσωπα για να ελέγξεις τους αρμούς. Το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να ελέγξει εκτός από το κόμμα του, την κυβέρνηση, τη βουλή και να διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και χωρίς ο ίδιος να ελέγχεται από κανέναν… Αυτό φαίνεται πως στον Αλέξη Τσίπρα δεν αρκεί και θέλει και τους «αρμούς της εξουσίας»! Προτιμά δηλαδή έναν πιο εμφανή ολοκληρωτισμό, από έναν συγκεκαλυμμένο…

ΥΓ: Όσο για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα που εξανίσταται δήθεν από το εν ολίγοις αντιδημοκρατικό περιεχόμενο των δηλώσεων Τσίπρα, καλά θα κάνουν να μην παριστάνουν τις «μωρές παρθένες». Δεν υπάρχει ούτε μια καταγεγραμμένη δήλωσή τους, ούτε μια πρότασή τους για το πώς η Δικαιοσύνη, για παράδειγμα, θα απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της από το πολιτικό σύστημα.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 993 φορές