Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 21:58

Ανδρέας Ξανθός από Αγρίνιο: “Θα υπερασπιστούμε το σημαντικότερο κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου” (φωτο + βίντεο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι παρών στην Υγεία»

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και οι  πρώην Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και Γιώργος Γιαννόπουλος επισκέφθηκαν σήμερα την Αιτωλοακαρνανία με αφορμή την προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο Αγρίνιο με ομιλητή τον πρώην Υπουργό Υγείας.

Νωρίτερα όμως ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε διάφορες δημόσιες δομές υγείας στην Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Ο Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε κατά σειράν το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, την ΤΟΜΥ Αγρινίου, το ΠΕΔΥ Αγρινίου, το Νοσοκομείο Αγρινίου και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Τoν πρώην Υπουργό στην περιοδεία του συνόδευαν ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε τις δημόσιες δομές υγείας που επισκέφθηκε «αξιόμαχες, λειτουργικές και αξιόπιστες, που ενισχύθηκαν και βελτιώθηκαν την προηγούμενη περίοδο». «Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην Υγεία» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια κοινωνική κατάκτηση που δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση».

Ανήσυχος όμως εμφανίστηκε ο πρώην Υπουργός Υγείας αναφορικά με το μέλλον των Τοπικών Μονάδων Υγείας εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το εάν και κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ενισχύσει το θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επιπλέον προσωπικό μέσα από νέες προκηρύξεις.

Επικριτικός όμως ήταν ο Ανδ. Ξανθός αναφορικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία καθώς επίσης και για την διακινούμενη αλλαγή στο νομικό καθεστώς των νοσοκομείων. Όπως εξήγησε ο ίδιος στόχος των περιοδειών του είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο με το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και τους φορείς της περιοχής, που δεν θα επιτρέψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου – Μεσολογγίου) και υπογράμμισε ότι και στα νοσοκομεία της περιοχής, αλλά και συνολικά στο σύστημα του ΕΣΥ παρουσιάζονται αρρυθμίες, που η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να τις αντιμετωπίσει. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κατάσταση στις δομές υγείας της Αιτωλοακαρνανίας ίσως είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές, χάρις το ζήλο και άοκνες προσπάθειες του προσωπικού

Στα αξιοσημείωτα ήταν πως ο Ανδ. Ξανθός σχολίασε και το θέμα που ανέκυψε με τις εκτελούμενες χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Αγρινίου, τονίζοντας ότι πρέπει με την αλλαγή στον οργανισμό του Νοσοκομείου πρέπει να προβλεφθεί η θέση ογκολόγου, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς της περιοχής μετακινούμενοι σε άλλα νοσοκομεία. Πάντως ο Ανδ. Ξανθός σχολίασε την υπόθεση αυτή λέγοντας ότι «πρόβλημα επί της ουσίας, δεν έχει δημιουργηθεί, όμως αυτή η λειτουργία θέλει και επίσημα την τοποθέτηση ενός ειδικευμένου ογκολόγου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου πραγματοποιήθηκα η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «προοδευτικό μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Περίθαλψης», ο Ανδρέας Ξανθός εστίασε κυρίως στις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.  Μεταξύ άλλων ο Ανδρ. Ξανθός ανέφερε: «Η επικοινωνία με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ είναι πάντα χρήσιμη και δημιουργική, διότι μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα των σημερινών δυσκολιών, οι οποίες έχουν αρχίσει να πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. Αυτό που θέλουμε να πούμε στους εργαζόμενους του ΕΣΥ και στην τοπική κοινωνία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, παρακολουθεί, είναι παρών και έχει το ίδιο ενδιαφέρον για τη δημόσια περίθαλψη, όπως και πριν. Για εμάς είναι προτεραιότητα η υγεία, καθώς ο στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το σημαντικότερο κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου, την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε την διεύρυνση των θετικών αυτών θεμάτων, να αποτρέψουμε οπισθοχωρήσεις και κινήσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ την σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Αυτό θεωρούμε πως είναι μια γραμμή υπονόμευσης του δημόσιου τομέα και περίθαλψης απέναντι στην οποία οφείλουμε να έχουμε ένα ισχυρό μέτωπο και κοινωνικό και πολιτικό. Οφείλουμε και οι υπόλοιπες πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση στις διαχωριστικές γραμμές.

Οι δομές του νομού Αιτωλοακαρνανίας παρέχουν αξιόπιστο έργο χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων που συνεχίζουν να εγγυώνται την αξιόπιστη φροντίδα για τους πολίτες, αλλά προφανώς χρειάζονται περισσότερη στελέχωση. Στη νέα φάση που έχει βρεθεί η χώρα μετά από την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση υπάρχουν τα περιθώρια αυτά και είναι το ζητούμενο από τη νέα διακυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο πάνω στο οποίο θα ασκήσουμε σοβαρή και τεκμηριωμένη κριτική μας».

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 22:38