Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:00: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 17:16

«Κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στην εκτροπή»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων
Ο Σ. Φάμελος και οι βουλευτές της περιοχής στο πλευρό των φορέων

Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου έλαβε χώρα σήμερα στο δημαρχείο Αγρινίου, παρουσία του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Σωκράτη Φάμελου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραΐτης, η πρώην βουλευτής της Μ. Τριανταφύλλου και άλλα ακόμη κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αναθέρμανση της εκτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της συμμετοχής του Σωκρ. Φάμελουκαι στην πρόσφατη σύσκεψη υπουργών της Κυβέρνησης με τους φορείς της Θεσσαλίαςγια το θέμα.«Μπορούμε να κερδίσουμε πολιτικά τις εντυπώσεις στο θέμα του Αχελώου, αλλά είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να δούμε πως μπορούμε να παλέψουμε μαζί αυτή την υπόθεση» είπε αρχικά ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος απευθυνόμενος προς τα μέλη της επιτροπής των φορέων, θέλοντας να δώσει ένα περισσότερο επιχειρησιακό χαρακτήρα στη σύσκεψη. Ο Σωκράτης Φάμελος εκτίμησε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μια πολιτική επιλογή και ειλημμένη απόφαση για την μερική εκτροπή του Αχελώου. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που με παρέμβασή του στο Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, που προήδρευσε στη σύσκεψη με τους φορείς Θεσσαλίας, ζήτησε το θέμα να έρθει στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σωκράτη Φάμελλο, υπάρχει το παράδοξο η κυβέρνηση να συζητά το θέμα και να δεσμεύεται πως θα έρθει στη Βουλή, αλλά οι Υπουργοί να ανακοινώνουν έργα. Με αυτή την αποστροφή σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή από τη Λάρισα, όπου εξήγγειλε έργα συντήρησης -σε πρώτη φάση- της σήραγγας της εκτροπής του Αχελώου στη Συκιά. Μάλιστα ο Σωκράτης Φάμελος πρόσθεσε με νόημα πως «χτίστηκαν πολιτικές καριέρες στον Αχελώο…»

Αναφορικά με την ουσία του θέματος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος στη διάρκεια της θητείας του οποίου εγκρίθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής του Αχελώου, εκτίμησε ότι τα Σχέδια αυτά θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν το 2021 και πριν παρέλθει η εξαετία, επειδή η Ελλάδα ούτως ή άλλως είχε καθυστερήσει αρκετά την έγκρισή τους. Συμμετέχοντας ο Σωκράτης Φάμελος στην κυβερνητική σύσκεψη με τους Θεσσαλούς αποκάλυψε ότι διατυπώνεται πλέοναπό την άλλη πλευρά μια επιχειρηματολογία που θέλει την εκτροπή του Αχελώου να δικαιολογείται ως έργο ύδρευσης. Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν αντεπιχειρήματα για αυτό, αφού δεν προχώρησαν στη Θεσσαλία τα έργα που προβλέπονταν στα Σχέδια Διαχείρισης για το υδατικό πρόβλημα της περιοχής και θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος ο Σ. Φάμελος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ολιστική και αναπτυξιακή προσέγγιση στο θέμα, που δεν αφορά μια μεμονωμένη περιοχή, αλλά το σύνολο της χώρας, ενώ κάλεσε τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να συγκροτηθεί μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμμαχία απέναντι στην εκτροπή του Αχελώου, με συμμάχους και άλλους φορείς όπως η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ.

Γ. Παπαναστασίου: Θα κυνηγήσουμε την εκτροπή σε ό,τι δικαστήριο υπάρχει
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έκανε μια μικρή αναδρομή στην υπόθεση και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «εκτροπή της λογικής» καθώς επίσης ότι «μια σύγχρονη χώρα δεν χτίζεται με παλιές λογικές και συνταγές». Είπε ακόμη πως είναι εμμονή από την πλευρά της κυβέρνησης να επανέρχεται ένα θέμα κλεισμένο και λυμένο νομικά. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν χρήματα για την εκτροπή και να μην υπάρχουν χρήματα για σχολεία και νοσοκομεία». Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Παπαναστασίου υπογραμμίζοντας το αρραγές μέτωπο που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία δήλωσε ότι «θα κυνηγήσουμε την εκτροπή σε ό,τι δικαστήριο υπάρχει γιατί είναι κατασπατάληση πόρων φυσικών και οικονομικών. Τέλος ο δήμαρχος Αγρινίου έθεσε το θέμα των αντισταθμιστικών για την αξιοποίηση των νερών του Αχελώου από τη ΔΕΗ καθώς επίσης και το ζήτημα της μακροχρόνια εγκατάλειψης των αρδευτικών δικτύων.Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος υπογράμμισε την σημασία του Αχελώου στο γενικότερο υδραυλικό σύστημα της περιοχής και τόνισε την αναγκαιότητα αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων καθώς επίσης και την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών – αποστραγγιστικών έργων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας χαρακτήρισε την εκτροπή εκτός από επιστημονικά λανθασμένη, σπατάλη νερού «σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής εκτίμησε ότι και πάλι θα απαιτηθεί ένας «νομικός ανταρτοπόλεμος» ενάντια στην εκτροπή.

agrinioculture.gr