Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 00:26

Σ. Φάμελος από Αγρίνιο: “O ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος στην εκτροπή του Αχελώου” (βίντεο - φωτο)

Στην κατάμεστη από στελέχη και φίλους του κόμματος αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για την εκτροπή του Αχελώου με κεντρικό ομιλητή τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και πρώην Υπουργό Σωκράτη Φάμελο.

Παρόντες στην εκδήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραΐτης, η πρώην βουλευτής της Μ. Τριανταφύλλου και άλλα ακόμη κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φάμελος δήλωσε για το ζήτημα της εκτροπής: “διατυπώθηκε ξανά η πλήρη αντίθεση όλων των φορέων της περιοχής στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, θα έλεγα η καταδίκη των σχεδίων που κάποιοι επεξεργάζονται στα κρυφά ή στα φανερά για μια νέα έναρξη προβλημάτων, για ένα σενάριο που καθυστερεί σε κάθε περίπτωση την ανάπτυξη και στην περιοχή της Θεσσαλίας και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Συμφωνήσαμε στο να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες στο να διαμορφωθεί μια πολιτική και κοινωνική συμφωνία. Πρακτικά να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότεροι φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο που να δεσμευτούν ότι το σενάριο της εκτροπής δεν θα ξαναβγεί από το συρτάρι. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η επίσκεψη των φορέων στους αρμόδιους υπουργούς για να διεκδικήσουν ότι αυτό το σενάριο δεν ισχύει παρ ότι ο υπουργός Υποδομών επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει έργα και μελέτες για την εκτροπή, ιδιαίτερα στο Άνω Ρού. Από εκεί και μετά από την πλευρά την δική μας επαναλήφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος στην εκτροπή, ενώ δεν έχει δύο τοποθετήσεις, μία στην Αιτωλοακαρνανία και μία στη Θεσσαλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε το θέμα να έρθει στην βουλή και εκεί θα ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι με ποιον και ποιος υποστηρίζει το περιβάλλον. Είτε μερική είτε ολική η εκτροπή είναι αντίθετη στην οδηγία 2060 και στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. με τις γνωμοδοτήσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε. με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με το σημερινά υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του νερού. Η Ελλάδα διαθέτει ρυθμιστικό πλαίσιο διαχείρισης νερού δημοσιευμένο σε ΔΕΚ το 2017 με δική μας πρωτοβουλία, το οποίο περιορίζει και καθορίζει όλα τα θέματα διαχείρισης, άρα ότι και να προτείνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση όχι μόνο δια στόματος του κ. Καραμανλή, αλλά και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόσο στην έκθεση, όσο και σε σύσκεψη στελεχών στα Τρίκαλα έχει επαναλάβει την άποψή τους ότι θα προχωρήσουν με την ωρίμανση των έργων της εκτροπής. Η άποψη αυτή σε αντίθεση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας και σε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος και προφανώς σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.

Περισσότερα στην εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Πολυμέσα