Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 10:20

Αυστραλία: Ο πλανήτης μας φλέγεται – Κραυγή αγωνίας (ΦΩΤΟ)

Χαράλαμπος Καραπάνος Δικηγόρος, Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Καλή επιστροφή να έχετε!

Θεατές σε ένα εξελισσόμενο δράμα εκρηκτικών διαστάσεων, προμήνυμα πιθανών εξελίξεων λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω της τελείας αδιαφορίας μας για θέματα συλλογικού ενδιαφέροντος, παραμένουμε αποξενωμένοι  μεταξύ μας και εν πολλοίς κατά περίπτωση κενοί αξιακά, απομακρυσμένοι από τη γνώση για το πραγματικό ίδιον όφελος, εξαντλημένοι από φαυλότητες και αστειότητες.

Στο νότιο ημισφαίριο και την Αυστραλία καίγονται αυτή την περίοδο ανυπολόγιστης αξίας εκτάσεις δασών και όμως ούτε οι διεθνείς θεσμοί, οργανισμοί ή οργανώσεις ή σύμπασες οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά ούτε και εμείς οι απλοί άνθρωποι δείχνουμε να εστιάζουμε ιδιαιτέρως την προσοχή μας, να αντιλαμβανόμαστε τον ίδιο τον κίνδυνο ante portas. Αδιάφοροι και μάλλον απομονωμένοι στα επουσιώδη προσωπικά μας νάνο-προβλήματα αδυνατούμε ή αρνούμαστε πεισματικά να κοιτάξουμε κατάματα τα αποτελέσματα των επιλογών μας. Έστω και τώρα, κατά την κρίσιμη πλέον στιγμή,  δεν συμμεριζόμαστε το πρόβλημα, δεν συνδράμουμε διεθνώς  ώστε να χαράξουμε πολιτικές και στρατηγικές ανατροπής της καταστροφικής πορείας του αδιανόητου τρόπου αλόγιστης χρήσης και εκμετάλλευσης της φύσης και εντέλει να προλάβουμε τα χειρότερα. Και τούτα ως απόρροια μάλλον μιας τρυαματισμένης αξιακής βάσης και της μαζικής απομάκρυνσης από την έννοια της αγάπης και του σεβασμού στον συνάνθρωπο ως προέκταση του ιδίου μας εαυτού καθώς και από τη φύση, την οποία δανειζόμαστε από τις επόμενες ανθρώπινες γενιές.

Ανησυχούμε για τους αριθμούς και αδιαφορούμε για το οξυγόνο. Ανησυχούμε για την περίπτωση ‘’πολιτιστικής εισβολής’’ και διατάραξης της θρησκευτικής ‘’καθαρότητας μας’’ από την -πράγματι αθρόα- εισροή προσφύγων στον δυτικό μας κόσμο και ξεχνούμε ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε παρα-βιάσει τις πολιτιστικές μας αρχές και κατακτήσεις και έχουμε αποστρέψει το πρόσωπο από τον Δημιουργό και τη Δημιουργία. Υψώνουμε τη φωνή μας εύκολα για πολλά προσωρινά και ασήμαντα και ξεχνούμε τα πρωταρχικά και ουσιαστικά.

Εκείνο όμως που πρέπει να μας συνταράξει είναι η απουσία μας από κάθε συντονισμένη παγκόσμια  προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη και της ίδιας της ανθρωπότητας. Το περιβάλλον δεν είναι ζήτημα παγκόσμιας προβολής της αυθόρμητης, ενδεχομένως και ιδιοτελούς, ευαισθησίας μιας διάσημης πλέον έφηβης. Είναι κάτι ασύγκριτα σπουδαιότερο. Είναι υπόθεση όλων μας γιατί αφορά τη ζωή και το μέλλον μας. Συντονισμένοι και με βαθιά αίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί, εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, πολίτες αυτού του κόσμου, πρέπει να κατευθύνουμε χωρίς μικροπρέπειες και πρόσκαιρες σκοπιμότητες τις δυνάμεις, τους πόρους και το επιστημονικό προσωπικό για την επίλυση του προβλήματος του μέλλοντος μας προτού βρεθούμε γενικώς ενώπιον πιο δύσκολων, ίσως και μη αναστρέψιμων καταστάσεων.

Σήμερα είναι η Αυστραλία, χτες το μαρτυρικό Μάτι και η Καλιφόρνια, αύριο… Αύριο ίσως είναι αργά για να γίνει η ανατροπή. Σήμερα όλοι μαζί πρέπει ανυστερόβουλα και με αφοσίωση να  αναλάβουμε δράση για έναν βιώσιμο καλύτερο κόσμο.

sinidisi.gr