Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 19:10

Ο άνθρωπος του PSI Λουκάς Παπαδήμος... Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 

Στα ΜΜΕ από τα κυρίαρχα ζητήματα παρουσίασης είναι η επιλογή – πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σώμα της Βουλής για το προτεινόμενο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε η επιλογή του να είναι γυναίκα. Για να δημιουργήσει ιδιαίτερες ευαισθησίες προς το πρόσωπό του στο γυναικείο φύλο, αλλά και στους άνδρες ψηφοφόρους που θα σαγηνεύονταν με μια τέτοια επιλογή.

Γι΄ αυτό στο τραπέζι συζητήσεων με τον κλειστό του περίγυρο, “έπεσε” μεταξύ άλλων και το όνομα της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας! Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΣτΕ!

Αλλά, οι ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, άλλαξαν την ατζέντα του Πρωθυπουργού, εφ΄ όσον πολλοί σύμβουλοί του – σύμφωνα με πληροφορίες μας – τον προτρέπουν στην απόφαση το πρόσωπο που θα επιλέξει για το ανώτερο θεσμικό αξίωμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, να είναι εξόχως πολιτικό!

Έντονη φημολογία για τη Μαρία Δαμανάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας…

Έτσι τις τελευταίες ημέρες συζητείται και πλασάρεται από τα ΜΜΕ το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη, η οποία υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ, βουλευτής του Συνασπισμού, αλλά και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Διατέλεσε Πρόεδρος του Συνασπισμού (1991-1993) και Επίτροπος της Ε.Ε. με αρμοδιότητα στα θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας!

Τα παραπάνω πολιτικά “παράσημα” της κ. Δαμανάκη, της εκφωνήτριας του Πολυτεχνείου (από το οποίο έχτισε την πολιτική της καριέρα, όπως και τόσοι άλλοι) αποτελούν την πίεση προς τον Πρωθυπουργό, των στενών συνεργατών και φίλων του για το πρόσωπο της κ. Μαρίας Δαμανάκη!

Αφού είναι γυναίκα πολιτικός, με πολλά ερείσματα και συμπάθειες σε όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΝΔ) και έχουσα καλές επαφές και υψηλές διασυνδέσεις με “Αξιωματούχους” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής ισχυρίζονται, πως η επιλογή στο πρόσωπο της Μαρίας Δαμανάκη θα τύχει ευρείας αποδοχής κατά την ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων! Κάτι βεβαίως που θα το ήθελε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ήδη άρχισε να εκδηλώνεται μεγάλη δυσαρέσκεια σε μια τέτοια επιλογή από αρκετά στελέχη άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία υπηρέτησε κατά το παρελθόν η κ. Δαμανάκη, αλλά ιδιαίτερα και από τη ΝΔ που για πολλούς βουλευτές είναι κόκκινο πανί η πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού!

Μια υποψήφια επιλογή, που ήδη άρχισε να δημιουργεί αναταραχή στη ΝΔ, από τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί Βουλευτές και Υπουργοί της Κυβερνήσεως έχουν ταχτεί δημόσια υπέρ μιας νέας Προεδρικής θητείας στον Προκόπη Παυλόπουλο!

Μια πολιτική θέση που ενισχύεται περαιτέρω και από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σε κάθε δημόσια εμφάνισή του διατρανώνει τη στήριξή του στον σημερινό ΠτΔ, θεωρώντας πως έτσι δεν θα διασαλευτεί η ενότητα του κόμματος της ΝΔ!

“Καίνε” την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη…

Βέβαια σας είπα, πως η μεγάλη “καψούρα” του Πρωθυπουργού είναι γυναίκα για την Προεδρεία της Δημοκρατίας!

Έτσι, προ λίγων ημερών σας μετέφερα την εκτίμησή μου που πηγάζει και από πληροφορίες που μου προώθησαν εξέχουσες πηγές μου, πως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια επιλογή του Πρωθυπουργού!

Έγραφα συγκεκριμένα:

«Και βεβαίως δεν έχει κατά νου, ούτε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο (σημερινό ΠτΔ), ούτε τον Αντώνη Σαμαρά (παρότι πολλά στελέχη και βουλευτές έχουν επίσημα δηλώσει την αποδοχή τους για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον πρώην Πρωθυπουργό).

Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι η κ. Φώφη Γεννηματά σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς! Θέτοντας στο παιχνίδι διεκδίκησης τους πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Η Φώφη Γεννηματά θα υπακούσει στην επιλογή του πολιτικοοικονομικού διεθνούς Συστήματος για το ανώτατο θεσμικό αξίωμα. Και αυτό μου είπαν πως ακούει σε ένα και μόνο όνομα: Ντόρα Μπακογιάννη! Για πρώτη φορά λοιπόν ΠτΔ γυναίκα πολιτικός; Όπως τότε, για πρώτη φορά γυναίκα Δήμαρχος της Αθήνας!

Κι ο Προκόπης Παυλόπουλος; Τι κάνει; Παρακολουθεί όλα τα κουβεντολόγια περί της προεδρολογίας, χωρίς να είναι ικανός να αντιδράσει σε ένα πολιτικό Σύστημα, που καθημερινά φθείρει τον ίδιο και τον Θεσμό της Δημοκρατίας;»!

Σημερινά δεδομένα ατονούν την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, αφού δεν είναι δυνατόν να προσπεραστεί ο σκόπελος που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, αλλά και επειδή ο Πρωθυπουργός θα γίνει αποδέκτης χτυπημάτων κάτω από το τραπέζι για την προώθηση της οικογενειοκρατίας, στην οποία πλέον ο λαός στο άκουσμά της βγάζει φλύκταινες (φουσκάλες, φυσαλίδες στο δέρμα)…

“Παίζει” και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου…

Έτσι η σεναριολογία του επομένου ΠτΔ καλά κρατεί! Και από τις τελευταίες πληροφορίες μας, αναφέρεται ότι παίζει και το όνομα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου!

Ένα πολιτικό πρόσωπο, που πολλοί πιστεύουν ότι θα ενώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το οποίο έχει άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπρόσθετα, αρκετοί ισχυρίζονται ότι μια τέτοια επιλογή θα τύχει και της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα και σε άλλα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Και μπορεί ο Πρωθυπουργός πρόσφατα να είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50-50% για να είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνδρας ή γυναίκα, αλλά ο διακαής του πόθος παραμένει να μπορούσε να επιβάλλει γυναικείο πρόσωπο! Ο παραπάνω ισχυρισμός του, διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ σε γνωστό Αθηναϊκό εστιατόριο! Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι, αν και χρόνος υπάρχει, βρίσκεται κοντά στην απόφασή του, χωρίς πάντως να την έχει λάβει ακόμη, και ότι θα μάθουν εγκαίρως ποιο πρόσωπο θα προτείνει!

Ο Κυριάκος “καίει παρακαταθήκη” του πατέρα του;

Όσον αφορά στις υποψηφιότητες πολιτικών ανδρών, “παίζει” σε πολιτικούς κύκλους ιδιαίτερα το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου. Τον οποίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του. Ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός (16 Μαΐου 2012 – 20 Ιουνίου 2012) και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (2 Ιουλίου 2009 – 16 Μαΐου 2012)!

Η πιθανή υποψηφιότητα του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, είναι μια “παρακαταθήκη” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού!

Δείτε τι ακριβώς έγραφα σε άρθρο μου στις 12 Σεπτεμβρίου 2016:

«…στην καρδιά του καλοκαιριού, τα Χανιά της Κρήτης επισκέφτηκε “κατ΄ εντολή” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και ανώτατος δικαστικός κ. Παναγιώτης Πικραμένος.

Σε αυτό το ραντεβού στο οποίο παραβρισκόταν και ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, “κλείδωσε”, πως όταν θα γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε ΠτΔ θα είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος, παρά τις χλιαρές αντιρρήσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βλέπετε, ο “πεφωτισμένος” μπορεί ακόμη και επιβάλλει τα θέλω τα δικά του και των αφεντάδων του…»!

Λέτε λοιπόν, οι όποιες διατυπωθείσες αντιρρήσεις, τότε, του σημερινού Πρωθυπουργού προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τον “ανάγκασαν” να ορίσει Αντιπρόεδρο της σημερινής κυβερνήσεως τον κ. Πικραμμένο, για να “κάψει” την “παρακαταθήκη” του πατρός του;

Στο ξέφωτο επιλογή των Αγορών, επιλογή Λουκά Παπαδήμου;

Αλλά όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελλάς δεν είναι ελεύθερη χώρα, για να αποφασίζει για σημαντικά ζητήματα! Με πληροφόρησαν λοιπόν, ότι σημαντικοί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης και της Αμερικής, θέλουν για ΠτΔ τον κ. Λουκά Παπαδήμο!

Τον πρώην Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (1994-2002) με προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002 – 2010)! Αυτής, που μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ επέβαλαν στην Πατρίδα μας τα Μνημόνια της οικονομικής εξαθλίωσης και δυστυχίας του λαού μας και του περιορισμού των κυριαρχικών της δικαιωμάτων! Η θητεία του στην ΤτΕ συνδέθηκε με την βίαια είσοδο της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την Ευρωζώνη!

Αλλά το μεγαλύτερο “επίτευγμα” του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στη σύντομη θητεία του (11 Νοεμβρίου 2011 – 16 Μαΐου 2012), ήταν το PSI.

Δείτε ένα απόσπασμα των όσων είχε γράψει ο κ. Σπυρίδων Λαβδιώτης (Former Senior Financial Analyst at Bank of Canada) πριν μερικά χρόνια:

«… Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και οι διθύραμβοι του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το PSI όχι μόνο μείωσε την ονομαστική αξία του χρέους € 106 δις, αλλά την “πετσόκοψε” κατά €126 δις – και η συνολική μείωση σε καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value) ανέρχεται στα 180 δις ευρώ, προκαλούν όντως έκπληξη. Ας απομακρυνθούμε όμως από τον κόσμο της φαντασίωσης για να βρεθούμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ότι το PSI αποτελεί αποτυχία παγκοσμίου εμβέλειας, που αλυσόδεσε την Ελλάδα στην τυραννία ενός αθέμιτου αέναου δανεισμού. Πέραν πάσης αμφιβολίας το Greek PSI συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη “Μπλόφα” σωτηρίας μιας ανεπτυγμένης χώρας από τη χρεοκοπία, με την πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση χρέους…»!

Θα μου πείτε όμως, γιατί οι Αγορές να θέλουν για ΠτΔ ΤΟΝ Κ. Λουκά Παπαδήμο;

Μήπως, ρωτώ αφελέστατα, επειδή έχει σχετική πείρα στην επιβολή PSI, να επιλέγεται για να δημιουργήσει το PSI του Αιγαίου;

Δηλαδή για να υπογράψει την συνδιαχείριση του ορυκτού πλούτου του Αρχιπελάγου μας και την διχοτόμηση του Αιγαίου μας;

Μακάρι αυτές οι σκέψεις να μην ευοδωθούν ποτέ!

Αλλά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά!

Θα αντιδράσουν Καραμανλής – Σαμαράς;

Προσωπικά θα συνεχίζω να αναρωτιέμαι! Μπροστά σε αυτόν τον ανηλεή “ρουκετοπόλεμο”, θα αντιδράσει ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται πως συμπλέουν στα εθνικά μας ζητήματα και των οποίων οι θέσεις είναι ακριβώς απέναντι από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Δηλαδή στα ελληνοτουρκικά, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο “μεταναστευτικό”, στην ΑΟΖ; Αντίδραση όμως, τώρα! Γιατί δεν υπάρχει περίσσευμα χρόνου! Σε μικρό χρονικό διάστημα ο Τούρκος Σουλτάνος θα βάλει τα γεωτρύπανα να τρυπήσουν το Αιγαίο μας! Θα στείλει τα πλοία του μέχρι το Σούνιο! Κι εμείς θα περιμένουμε τη βοήθεια των “συμμάχων” και “εταίρων” μας, όπως ακριβώς περίμεναν και στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την Πτώση της και βεβαίως τον νέο ΠτΔ για να υπογράψει το PSI του Αιγαίου μας!!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1011 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 20:16