Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 18:05

Τσίπρας εκτός πραγματικότητας

γράφει ο Πάνος Αμυράς
 

Τον περασμένο Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τετραγώνισε τον κύκλο των παροχών.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάμηνο του έτους, μοίρασε το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα όλης της χρονιάς με τη μορφή «επιδόματος Πάσχα» στους συνταξιούχους. Μάλιστα τότε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός του επί των Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παροχές ώστε να μην περιμένουν οι ψηφοφόροι «δώρα» από τον Μητσοτάκη που προχωρούσε προς την εξουσία.

Χθες ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα ψάξουν και δεν θα βρουν τα χρήματα που έπαιρναν». Δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε από τον Μάιο το μέρισμα του Δεκεμβρίου και εγκαλεί τον πρωθυπουργό γιατί δεν δίνει λεφτά στους συνταξιούχους.

Το ωραίο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν χρήματα από την κυβέρνηση και μάλιστα όχι με τη μορφή έκτακτου επιδόματος, αλλά μόνιμων αυξήσεων και μάλιστα από δύο διαφορετικές πηγές:

Πρώτον, οι αποδοχές για συνταξιούχους αλλά και για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα αυξηθούν από τον Ιανουάριο καθώς θα μειωθεί η παρακράτησή τους. Στα μέσα της χρονιάς οι ελαφρύνσεις θα επεκταθούν, καθώς θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που σήμερα εισπράττεται για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.

Δεύτερον, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποκαθιστά τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο υπερασπίσθηκε χθες ο κ. Τσίπρας και θα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου πάνω από 460.000 δικαιούχοι θα δουν τις επικουρικές τους αυξημένες κατά 206 ευρώ μηνιαίως, καθώς θα λάβουν τα ποσά που παρανόμως είχε κόψει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η αποκλιμάκωση του φόρου κατά 8% θα συνεχισθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ βελτίωσε σημαντικά τους όρους ρύθμισης των χρεών στην εφορία και χορήγησε μέρισμα σε μακροχρόνιους ανέργους και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την οικονομία ως πεδίο αντιπολίτευσης, μόνο που ο τομέας αυτός αποτελεί προνομιακό χώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν ακριβά την πολιτική των υπερπλεονασμάτων και τώρα βλέπουν μία νέα οικονομική πολιτική με επίκεντρο τη μείωση των φόρων.
Στην Κουμουνδούρου επιμένουν να συγκρούονται με την πραγματικότητα και από αυτή την αναμέτρηση γνωρίζουμε όλοι ποιος θα είναι ο νικητής.

Κανονικότητα είναι οι καταλήψεις

Περίεργη αντίληψη της κανονικότητας έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανονικότητα είναι να περπατάς στο Μαρούσι να βλέπεις εικόνες όπως στη λωρίδα της Γάζας; Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Οχι! Εχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις», είπε χθες ο κ. Τσίπρας στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι καταληψίες του Αμαρουσίου που επιχείρησαν να επανακαταλάβουν ένα κτίριο της περιοχής είναι οι εκφραστές της κανονικότητας και οι αστυνομικοί διαταράσσουν την ηρεμία όταν προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τους περαστικούς στον πεζόδρομο του Αμαρουσίου. Με τέτοιες λογικές ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει στις λογικές του 4%.

Προσοχή με τις ΙΚΕ

Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες είναι μία μορφή επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε το 2012 και έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρία σε συνθήκες μεγάλης κρίσης. Επτά χρόνια αργότερα οι ΙΚΕ είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος σύστασης εταιρίας καθώς μπορεί να γίνει με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο ενός ευρώ, ενώ ασφαλιστικές εισφορές πληρώνει μόνο ο διαχειριστής της. Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές και οι εταίροι των ΙΚΕ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς χιλιάδες νέοι βρήκαν μία επιχειρηματική διέξοδο μέσω των ΙΚΕ και το κράτος δεν πρέπει να εφευρίσκει διαρκώς τρόπους για να αποθαρρύνει το επιχειρείν.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1045 φορές