Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 17:54

Καμιά χώρα δεν έσωσαν οι ξένες επενδύσεις

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Για εντυπωσιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός υπουργός απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας. «Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σιγοντάρει το μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» που εξέπεμψε προς τους επενδυτές το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η αλήθεια είναι πως ο Ουίλμπουρ Ρος έχει δίκιο. Ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των ΗΠΑ. Πολλά είναι τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση του ΑΕΠ κινήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από την αύξηση κατά 1% που πέτυχε η Ε.Ε. στο ίδιο χρονικό διάστημα γεγονός που σημαίνει πως ουσιαστικά το 2019 εξελίσσεται σε μια χρονιά όπου η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια μειώνει τη διαφορά με την Ευρώπη. Το πλέον ενδιαφέρον είναι όμως πως η αύξηση του ΑΕΠ προκύπτει κυρίως από αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και όχι από αύξηση της κατανάλωσης.
Εμείς «καιγόμαστε», οι επενδυτές πάλι όχι. Όμως παρά τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν, από τις διεργασίες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ανάμεσα σε επενδυτικά funds και τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυβερνητικούς εκπροσώπους, προκύπτει κάτι που βγάζει μάτι. Εμείς «καιγόμαστε» για επενδύσεις –και καλά κάνουμε- οι επενδυτές όμως δεν έχουν λόγο να βιάζονται παρά το γεγονός ότι πλέον αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πρόοδό της. Και γιατί να βιάζονται άλλωστε όταν υπάρχουν δεκάδες «μαγαζιά» στον κόσμο που είναι περισσότερο φιλοεπενδυτικά από εμάς και ουδέποτε απώλεσαν την αξιοπιστία τους.

Μπορεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας να έχουν πέσει πολύ, αλλά οι επενδυτές κοιτάζουν περισσότερο το γεγονός ότι για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης η Ελλάδα παραμένει ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί, πρώτα και κύρια η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας παραμένει ο τραπεζικός της τομέας που λόγω των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί ακόμη να χρηματοδοτήσει με νέα δάνεια την πραγματική οικονομία. Επιπλέον οι επενδυτές, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης κοιτάζουν περισσότερο μεσομακροπρόθεσμα τα πράγματα. Έτσι λοιπόν εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητας της ελληνικής ανάπτυξης. Τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και οι ρυθμοί ανάπτυξης, που μπορεί στην παρούσα συγκυρία να είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, όμως δεν με τις απώλειες του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν μικροί, είναι σημάδια που δικαιολογούν τις επιφυλάξεις.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Μα φυσικά να μην νομίσει ότι οι ξένες επενδύσεις θα την σώσουν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και σε καμία χώρα του πλανήτη. Πριν προσελκύσουμε το ξένο κεφάλαιο, πρέπει να προσελκύσουμε το ελληνικό κεφάλαιο. Πρέπει να το… τρένο στην αρχή να τραβήξουν οι εγχώριες επενδύσεις, είτε κρατικές, είτε ιδιωτικές.

φωτό: Στo πλαίσιο του 21ου Capital Link Invest in Greece Forum, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδος, την «Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». Στην Wall Street αναρτήθηκε η Ελληνική σημαία, ενώ ο Yπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο Δρ. Νίκος Τσάκος, Πρόεδρος & CEO της Tsakos Energy Navigation χτύπησαν το “Closing Bell”.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1253 φορές