Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:36

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος για την απόδοση της συνδεδεμένης ρυζιού σε ορυζοκαλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για την απόδοση της συνδεδεμένης ρυζιού σε ορυζοκαλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας. Η ερώτηση έχει ως εξής:  

Το 2015, καταγράφηκαν στην Αιτωλοακαρνανία περιπτώσεις αγροτών-ορυζοκαλλιεργητών που ενώ πούλησαν την παραγωγή τους το 2015 και έχουν στη διάθεσή τους τιμολόγια πώλησης του προϊόντος σε φορείς που είναι ενταγμένοι στο μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν λάβει τη «Συνδεδεμένη ρυζιού 2015» (ΦΕΚ Β 924/2015), μέχρι και σήμερα.

Η καθυστέρηση της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ρύζι που τους αφορά εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη έγκαιρη κατάθεση και ηλεκτρονική καταχώρηση από πλευράς οριζόμυλων (φορέων)  των αντίστοιχων παραστατικών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο που «άνοιξε το Σύστημα» για πρώτη φορά.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύμφωνα με αναφορές των αγροτών, τους ενημέρωσαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την έναρξη αλλά και για τη διάρκεια της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων στοιχείων και ότι ζήτησαν εκ νέου «άνοιγμα του συστήματος», ώστε να καταθέσουν τα στοιχεία. Αλλά ουδέποτε έλαβαν νέες οδηγίες.

Στη συνέχεια οι ορυζοκαλλιεργητές της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, απευθύνθηκαν για βοήθεια στον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου (διαμεσολαβητής) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και παρά το γεγονός ότι με το υπ. αρ. πρωτ. 427Α/ 20-9-16 έγγραφο υπέβαλαν αίτημα θεραπείας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ Πελοποννήσου Δ. Ελλάδας και Ιονίου δια μέσου του Αγροτικού Συνεταιρισμού, δεν έλαβαν έως και σήμερα κάποια απάντηση ή οδηγία για τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβούν ώστε να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται ή έστω να κατανοήσουν τις προθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κύριε Υπουργέ, οι αγρότες αυτοί δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα τη συνδεδεμένη ρυζιού παρά το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις που είχαν κατά νόμο, ήτοι η παραγωγή τους πουλήθηκε σε επιλεγμένους φορείς  και συγκεκριμένα σε ορυζόμυλους ενταγμένους στο μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και διατηρούν  αποδεικτικά στοιχεία για τρία έτη σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση 1944/52291 (ΦΕΚ Β’ 924/21/05/2015) για τον “Καθορισμό λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του ρυζιού σε εκτέλεση του άρθρου 52 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου”.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης οι φορείς (δηλαδή οι ορυζόμυλοι) είναι αυτοί που υποχρεούνται -εφόσον εντάσσονται στο μητρώο- να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό και να τηρούν στο αρχείο τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά (συνολική παραλαμβανόμενη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής τιμολογίου).

Συνεπώς οι αγρότες έχουν βρεθεί σήμερα να διεκδικούν όσα δικαιούνται, χωρίς μάλιστα να φέρουν ευθύνη για τα προβλήματα αυτά.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη έγκαιρης υποβολής στο σύστημα των παραστατικών από πλευράς φορέων (ορυζόμυλων), ώστε οι ορυζοκαλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας να μπορέσουν να εισπράξουν την ενίσχυση που δικαιούνται για το 2015, εφόσον βέβαια πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου;
2.    Γνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό και τα στοιχεία των δικαιούχων αγροτών – ορυζοκαλλιεργητών εν προκειμένω της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, που δεν έχουν λάβει τη “Συνδεδεμένη ρυζιού 2015”; Γιατί δεν έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα το αίτημα τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ Πελοποννήσου Δ. Ελλάδας και Ιονίου ώστε να γνωρίζουν τις προθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου ;
3.    Έχουν αναφερθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας και αν ναι ποια λύση προκρίθηκε για τις περιπτώσεις αυτές;

sinidisi.gr