Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 17:17

ΕΛΛΑΔΑ ΜΗ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ ΜΗ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

Στον Αέρα…5500 Πτυχιούχοι και Δημόσιες Υπηρεσίες

Ως ωφελούμενοι του « Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς», το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε έναν κυκεώνα όπου η επισφάλεια και η ρευστότητα είναι διάχυτες στον εργασιακό ορίζοντα.

Μέσα από τη χρήση εναλλακτικών μορφών εργασιακής απασχόλησης (κοινωφελή, ειδικά και άλλου είδους προγράμματα) γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανεργίας που μαστίζει τους νέους. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η προσπάθεια καθίσταται ελλιπής έως αδύνατη από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται κατ’ ουσία μέσω καίριων μεταρρυθμιστικών κινήσεων αλλά επιφανειακά.

Η γενιά μας έχει εγκλωβιστεί σε ένα καθεστώς μισοεργασίας-μισοανεργίας, όπου παραμένουμε θεατές σε έναν αγώνα άνισο, παλεύοντας διαρκώς με περισσότερα προσόντα, πτυχία και επιμορφώσεις που εν τέλει δεν έχουν αντίκρισμα. Η απουσία μεταρρυθμιστικών κινήσεων διαιωνίζει τα ζητήματα με άμεσο αποτέλεσμα τη μαζική διαρροή υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (BRAIN DRAIN) και δημιουργώντας μόνιμα ανασφάλεια και αβεβαιότητα, τη στιγμή που σημαντικοί φορείς του δημοσίου της χώρας υπολειτουργούν και είναι υποστελεχωμένοι.

Οι απασχολούμενοι του «Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχος Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία  και  εποπτευόμενους  δημοσίους  φορείς»,  υπό  το  τίτλο  «ωφελούμενοι»  καλύπτουμε με σύμβαση 1 έτους πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε υπηρεσίες του δημοσίου  τομέα,   όπου   υπάρχουν   όπως   προαναφέρθηκε,   σοβαρές   και   σημαντικές ελλείψεις  προσωπικού,  πόσο  μάλλον  εξειδικευμένου  και  πλέον  καταρτισμένου  με  βάση  την  εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτό το διάστημα.

 Σαν  να  μην  έφτανε  αυτό,  ο  σχεδιασμός  παρωδία  συνεχίζεται  καθώς  σύμφωνα  με  δημοσιεύματα, με τη λήξη του δικού μας προγράμματος, ετοιμάζεται νέο αντίστοιχο  πρόγραμμα με τα ίδια κριτήρια επιλογής σε φορείς του δημοσίου. Αυτό, πέρα από το ότι  ανακυκλώνει   απλά   την   ανεργία,   δυσχεραίνει   το  έργο   των   πολύπαθων δημοσίων  υπηρεσιών καθώς κάθε 12 μήνες καλούνται να εκπαιδεύουν νέο αναλώσιμο προσωπικό.

Σαφώς, τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας δεν επιλύνουν το πραγματικό πρόβλημα των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, το οποίο από τη μία εστιάζεται στο μέγεθός του και από την άλλη έχει ελλείψεις σε εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Η πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος των υπηρεσιών απαιτούν διαρκώς ανέλιξη και όχι στασιμότητα ή εκ νέου εκπαίδευση δυναμικού με προγράμματα και συμβάσεις 6 έως 12 μηνών.

Για   όλα   τα   παραπάνω   σημεία,   με   επιπρόσθετο   ότι   τα   χρήματα   του   αρχικού  προϋπολογισμού      για      το      συγκεκριμένο      πρόγραμμα      δεν      έχουν      εκλείψει  (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ), οι εργαζόμενοι/ες διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία, δεν είμαστε «ωφελούμενοι» είμαστε αναγκαίοι στις θέσεις μας και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση ανανέωση του προγράμματος πριν τη λήξη των συμβάσεων μας για τουλάχιστον 1 χρόνο ακόμα.
  • Να σταματήσει η εκροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
  • Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
  • Μοριοδότηση ειδικής προϋπηρεσίας και όχι ανακύκλωση της ανεργίας με προγράμματα.

Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τις θέσεις μας μέχρι τέλους! Καλούμε όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους, τους πολίτες, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα συνδικάτα των εργαζομένων να στηρίξουν τη προσπάθεια μας. Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας να τοποθετηθούν, να πάρουν θέση και να στηρίξουν τους νέους για το δικαίωμα στην εργασία.

Υπογράφουν ( οι ωφελούμενοι):

  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΚΕΦΙΑΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
  • ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ           ΕΟΠΠΥ           ΑΓΡΙΝΙΟΥ/ΠΕ.ΔΙ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • Ε.Φ.Κ.Α.- Α’        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ       ΤΜΗΜΑ        ΜΗ        ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
  • Ε.Φ.Κ.Α.- Β’        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ       ΤΜΗΜΑ        ΜΗ        ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)
  • Ε.Φ.Κ.Α. –Α’          ΤΟΠΙΚΟ          ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ          ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
  • Ε.Φ.Κ.Α. –Γ’          ΤΟΠΙΚΟ          ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ          ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)
  • ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ

ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ! #5500oaed #StopBrainDrain

Διαβάστηκε 1053 φορές