Πέμπτη, 9η Ιουλίου 2026  5:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2026 18:54

Ο ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας συμφωνεί να πάρει η Τουρκία F-35 «αν η Άγκυρα υποσχεθεί στις ΗΠΑ ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας»!

Εύλογα ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, όπου αντί να υψώσει σαφές ανάχωμα στην τουρκική ενίσχυση από τους Αμερικανούς, εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί η Άγκυρα να δώσει στις ΗΠΑ μια… υπόσχεση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη κατά της Ελλάδας!

Η θέση του ΥΕΘΑ δηλαδή, είναι αυτή της «εμπιστοσύνης στην τουρκική αξιοπιστία»!

Η Ιστορία είναι γεμάτη με λαούς που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους γιατί είχαν παρόμοιες «κρίσεις εμπιστοσύνης».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας απάντησε με τρόπο που αποπνέει αφέλεια και επικίνδυνη αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας κλήθηκε να απαντήσει για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη, στο υποθετικό σενάριο παραχώρησης των F-35 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, υπό αμερικανικό όρο μη επίθεσης στην Ελλάδα: «Λοιπόν, αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού να απαντήσει, αλλά θα έλεγα ότι η συμβουλή μου θα ήταν, φυσικά, ένα μεγάλο ναι. (…) Νομίζω ότι είναι πραγματικά στοιχειώδες, ότι αυτές οι εξοπλιστικές πλατφόρμες που πωλούνται από τη μία χώρα στην άλλη εντός του ΝΑΤΟ, δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας θεωρεί «στοιχειώδες» να βασιστούμε στην καλή θέληση της Τουρκίας και στην αμερικανική «δέσμευση» ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας.

Ποντάρει δηλαδή στην τουρκική «αξιοπιστία» και στην αμερικανική προστασία, την ώρα που η Τουρκία εδώ και χρόνια παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και απειλεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Νίκος Δένδιας προσπάθησε να υπερασπιστεί τη στάση του, λέγοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να κρίνει» τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η χώρα μας «δεν είναι χαρούμενη» με την προοπτική να αποκτήσει η Τουρκία F-35, ωστόσο έσπευσε να δικαιολογήσει το ζήτημα υπό το πρίσμα του αμερικανικού συμφέροντος: «Είναι βέβαιο ότι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητα. Επομένως, η παροχή πλατφόρμας σε μια χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την επιφύλαξη ότι αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός άλλου συμμάχου-μέλους, είναι προς το συμφέρον ή όχι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών;»

Μόνπο που κάποιος πρέπει να του εξηγήσει πως δεν είναι ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ αλλά ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας και οι πολιτες της χώρας «σκοτίστηκαν» για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς απαιτούν από τον ίδιο να προασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα.

Και συνέχισε:«Η γενική μας προσέγγιση σε αυτό είναι ότι εμείς δεν πρέπει να κρίνουμε τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε ποιον πουλάνε. Αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέτουμε μόνο ένα ερώτημα. Είναι προς το πραγματικό συμφέρον των ΗΠΑ; Ναι ή όχι;»

Δηλαδή αυτό είναι το μόνο που «καίει» την κυβέρνηση; Αν θα είναι ευτυχισμένοι οι Αμερικανοί;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να υπερασπίζεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα εθνικά συμφέροντα. Αντί γι’ αυτό, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ελλάδα εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει μια «υπόσχεση» και μια αμερικανική «δέσμευση». Μια στάση που δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπεύθυνη άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Αντί να διεκδικήσει ρητά και κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την ενίσχυση της Τουρκίας με υπερσύγχρονα stealth μαχητικά, περιορίζεται στο να θέτει «ερωτήματα» προς τις ΗΠΑ και να εκφράζει και την «προσωπική συμβουλή» του προς αυτές!

  • Δείχνει εμπιστοσύνη σε μια «δέσμευση» της Τουρκίας, η οποία φημίζεται ιστορικά ότι δεν τις τηρεί.
  • Μεταθέτει την ευθύνη αποκλειστικά στις ΗΠΑ, αντί να υπερασπίζεται σθεναρά τα ελληνικά συμφέροντα.
  • Υποβαθμίζει τον κίνδυνο που συνιστά η απόκτηση F-35 από την Τουρκία για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπαρχει και άλλη μία παράμετρος. Ότι η κυβέρνηση κάνει ότι της πουν οι ΗΠΑ και άρα περιορίζεται για να εμφανίσει απλά τα αμερικανκικά συμφέροντα ως… ελληνικά.

pronews.gr

Πολυμέσα

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call

Διαφημιστική Προβολή στα site της West Media Group