Η Αμερική αντιμετωπίζει έναν «κολοσσιαίο» αριθμό εσωτερικών προβλημάτων και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες που το παραδέχεται ανοιχτά, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στον Ρικ Σάντσες του RT την Τετάρτη.
Η Μόσχα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, επειδή ο Τραμπ έχει τουλάχιστον δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να επικεντρωθεί στη «σωτηρία της Αμερικής» αντί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δήλωσε η Ζαχάροβα στον Σάντσες απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Τραμπ μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις που επιδιώκουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
«Επιτέλους, ένας άνθρωπος έφτασε στον Λευκό Οίκο που δεν μιλάει για άλλα μέρη του κόσμου ούτε ασχολείται με προβλήματα διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων σε άλλες ηπείρους. Είναι ο πρώτος εδώ και δεκαετίες που λέει στον αμερικανικό λαό – και στον κόσμο – ότι η Αμερική πρέπει να λύσει έναν κολοσσιαίο αριθμό κολοσσιαίων προβλημάτων», είπε.
«Αυτός ο άνθρωπος τα είχε όλα: Λεφτά, φήμη, δημοτικότητα, άνεση, οικογένεια – όλα όσα ήθελε. Ήταν ακόμη και πρόεδρος. Θα μπορούσε να πει: “Από δω και πέρα, θα ζω για τον εαυτό μου”. Αλλά αντ’ αυτού, επέστρεψε και είπε ότι θα έθετε ξανά υποψηφιότητα – όχι για χρήματα, φήμη ή δημοτικότητα, αλλά για να προσπαθήσει να σώσει τη χώρα του. Αυτό μου δίνει επιπλέον αισιοδοξία.»
Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι η στάση του Τραμπ σχετικά με το φύλο αποτελεί ένδειξη ότι η «κανονικότητα» μπορεί να επιστρέψει στην Αμερική.
«Ο καθένας μπορεί να νιώσει όπως θέλει. Θέλεις να είσαι τραπέζι – αυτό είναι δικαίωμά σου. Θέλεις να είσαι τρία σκυλιά ταυτόχρονα; Είσαι ευπρόσδεκτος. Μπορείς να ζητήσεις θεραπεία ή όχι, εξαρτάται από εσένα… Αλλά μόνο ένας άντρας και μια γυναίκα δημιουργήθηκαν», είπε.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνώριζαν επίσημα μόνο δύο φύλα κατά την εναρκτήρια ομιλία του τον Ιανουάριο.
Υπέγραψε αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που αίρουν την προστασία των τρανς ατόμων, τερματίζουν την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τις διαδικασίες αλλαγής φύλου σε ανηλίκους και απαγορεύουν στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στα γυναικεία αθλήματα, ενώ παράλληλα αφαιρούν την «ριζοσπαστική ιδεολογία του φύλου» από τον στρατό.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ατελείωτους πολέμους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, αλλά έκτοτε έχει αποξενώσει ορισμένους υποστηρικτές του με την ένθερμη υποστήριξή του στην εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ κατά του Ιράν – εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια άλλη ξένη σύγκρουση.