Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα Κώστα Λακαφώση, στη δικογραφία για τα Τέμπη υπάρχει τεχνική έκθεση στην οποία περιλαμβάνεται στοιχείο (φωτογραφία) προϊόν πλαστογραφίας.
Τα νέα βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία που ήρθαν στο φως δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη και για τα οποία δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη η γνησιότητά τους, δεν επηρεάζουν το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ.
Τα «άδεια» βαγόνια που φαίνονται στο βίντεο, γεννούν ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέσα από την αστυνομική έρευνα: πού βρισκόταν η καύσιμη ύλη. Γιατί η ύπαρξή της δεν αμφισβητείται, σύμφωνα με τον ειδικό πραγματογνώμονα, Κώστα Λακαφώση, ο οποίος προχώρησε σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία: Μέσα στη δικογραφία υπάρχει τεχνική έκθεση με στοιχείο προϊόν πλαστογραφίας και συγκεκριμένα μια φωτογραφία.
«Θα πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας από την επίσημη οδό, δεν το έχουμε πάρει ακόμα, δεν είναι μέρος της δικογραφίας. Εκτιμώ πως ό,τι έχει πάρει ο ανακριτής θα πρέπει να το δώσει στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, να πιστοποιήσει τη γνησιότητά του και στη συνέχεια να μπει στη δικογραφία», είπε αρχικά ο Λακαφώσης, μιλώντας στο Mega.
Όπως είπε, τα νέα βίντεο δεν θα επηρεάσουν το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ: «Οποιοδήποτε βίντεο έρθει, δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας της διερεύνησης. Το Πολυτεχνείο ερωτήθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο: αν τα έλαια σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο και αν υπάρχει κάτι άλλο σχετικό με τα αίτια που θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή την πυρόσφαιρα».
Η απάντηση στο ερώτημα «από πού προκλήθηκε αυτό που είδαμε», έχει δύο σκέλη, σύμφωνα με τον ειδικό πραγματογνώμονα: «Η απάντηση έχει δύο σκέλη, το επιστημονικό και μετά έχει το κομμάτι της αστυνομικής έρευνας. Το επιστημονικό σκέλος απαντάται και δεν έχει καμία σχέση κανένα βίντεο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Οταν βλέπουμε εμείς μια συγκεκριμένη ανάφλεξη, με συγκεκριμένο μέγεθος και διάρκεια, γνωρίζουμε ότι αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένη ποσότητα καύσιμης ύλης. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με κανέναν τρόπο. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι για να προκληθεί αυτό το φαινόμενα χρειαζόμαστε την τάδε ποσότητα καυσίμου. Πρέπει να έρθει λοιπόν η αστυνομική έρευνα και να μας πει ποιος, πού, γιατί. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτά».
Κληθείς να σχολιάσει τα βίντεο που... βρέθηκαν δύο χρόνια μετά την τραγωδία, και στα οποία φαίνονται κενά τα πρώτα τρία βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Λακαφώσης είναι ξεκάθαρος: «Με κάποιον τρόπο, πρέπει να υπήρχε κάπου καύσιμη ύλη. Γιατί χωρίς καύσιμη ύλη δεν γίνεται αυτό που βλέπουμε. Το πού υπήρχε αυτή η καύσιμη ύλη...».
Ερωτηθείς για το υλικό από τις κάμερες, που βρέθηκε ξαφνικά, είπε: «Ακούγεται ότι κάθε 15 ημέρες σβήνεται το υλικό. Στην πραγματικότητα υπάρχει στοιχείο της δικογραφίας που αποδεικνύει ότι δεν ισχύει ότι έσβηναν το υλικό από τις κάμερες μετά από 15 ημέρες. Υπάρχει στοιχείο που λέει ότι 53 ημέρες μετά υπήρχε ακόμη υλικό σε δίσκο».
Η πλαστογραφία
Ο κ. Λακαφώσης τόνισε ότι στη δικογραφία υπάρχουν διάφορα... παράξενα: «Για παράδειγμα, θα σας πω το εξής: Υπάρχουν πολλές τεχνικές εκθέσεις μέσα στη δικογραφία. Μία απ' όλες, που υπάρχει πάρα πολύ καιρό, περιέχει κάτι το οποίο είναι πλαστογραφία. Όταν κάποιος γράψει τη γνώμη του και γράψει κάτι λάθος, αυτό είναι λάθος. Όταν όμως πάρει ένα ποτήρι και πεις εδώ δεν βλέπετε ένα ποτήρι, βλέπετε ένα πηρούνι... Δεν γίνεται να δείχνεις κάτι που εν γνώσει σου δείχνει κάτι άλλο. Υπάρχει κάτι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατατεθειμένο στη δικογραφία. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, για λόγους προστασίας του απόρρητου της ανάκρισης. Είναι σαφέστατα πλαστογραφία».
Στην ίδια εκπομπή, ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας αμφισβήτησε ευθέως τη γνησιότητα των βίντεο, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να έρχεται ένα βίντεο μετά από δύο χρόνια την στιγμή που η εταιρεία έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει κάποιο υλικό και από τη στιγμή που οι σκληροί δίσκοι έχουν κατατεθεί στον ανακριτή».
Ο κ. Σούρλας επιβεβαίωσε την καταγγελία του κ. Λακαφώση, ότι υπάρχει στη δικογραφία τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει ένα στοιχείο (φωτογραφία) προϊόν πλαστογραφίας.
«Να εμφανιστούν αυτά τα βίντεο μετά από δύο χρόνια; Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι και ανακατεύει πάλι τη ζωή μας», είπε από την πλευρά του ο Σωτήρης Μήτσκας, πατέρας της 23χρονης Ιφιγένειας που έχασε τη ζωή της στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Πηγή: dnews.gr