Τρίτη, 22η Οκτωμβρίου 2024  12:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 13:54

Η Απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου στην Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή με θέμα: «Διαπιστωμένη επείγουσα ανάγκη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό Σχίνο Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/9/2024

Του:               Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

                      Τον Υπουργό Κλιματικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης

ΘΕΜΑ:           «Διαπιστωμένη επείγουσα ανάγκη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό Σχίνο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω σοβαρού κινδύνου απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και προβλήματα μη προσβασιμότητας στις υφιστάμενες αγροτικές οδούς»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του οικισμού Σχίνου Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση του δρόμου Αγρινίου - Καρπενησίου, πέραν των σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους, λόγω της - ήδη γνωστοποιηθείσας στο Υπουργείο Υποδομών - μη σχετικής πρόβλεψης ύπαρξης διόδων στις υφιστάμενες αγροτικές οδούς και της αποκοπής της πρόσβασής τους σε επιχειρήσεις, κατοικίες και αγροκτήματα, επωμιζόμενοι το κόστος, και σοβαρό κίνδυνο απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω της μη πρόβλεψης διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό τους. Μόνον μια δίοδος από και προς τον οικισμό. Λόγω των δημιουργηθέντων, ορισμένοι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών, υπήρξε αυτοψία από υπάλληλο της αρμόδιας Υπηρεσίας και της επιβλέπουσας εργολαβίας του έργου και δόθηκε το πράσινο φως για τη διακοπή της κάθετης σήμανσης (μεταλλικά στηθαία - μπάρες). Πλην όμως, ζητήθηκαν από τους αιτούντες Στοιχεία Φακέλου για κάθε κυκλοφοριακή σύνδεση, ουσιαστικά να λάβουν οι ίδιοι οι πολίτες την πρωτοβουλία και το κόστος εκπόνησης μελετών! Σύμφωνα με τοπικά μέσα - παράλληλα με τους διαμαρτυρόμενους για τη μη προσβασιμότητα και αγωνιούντες για την ασφάλειά τους κατοίκους - η Πυροσβεστική Υπηρεσία με σχετικό έγγραφο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης εξόδων υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Σχίνο δεν υπάρχει δεύτερη δίοδος διαφυγής από τον οικισμό και υφίσταται κίνδυνος απώλειας ζωών. Το ως άνω κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και διαβιβάστηκε και στην εργολάβο Εταιρεία, η οποία ενημέρωσε ότι «επειδή οι εργασίες κατασκευής του κόμβου και στα στηθαία στο ύψος του Σχίνου έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις μελέτες και έχουν παραληφθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβούν σε αφαίρεση αυτών ή σε οποιαδήποτε τροποποίηση χωρίς εντολή από την Υπηρεσία». Πλέον, δεν υφίσταται μόνο ζήτημα πρόσβασης στις περιουσίες τους, μα και ζήτημα ασφαλείας για τους ως άνω κατοίκους, οι οποίοι καταδεικνύουν την απογοήτευσή τους από την Πολιτεία και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα δυο ως άνω προβλήματα, μα κυρίως διερωτώνται και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ.Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες, χωρίς κόστος για τους πολίτες, προτίθεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει επίλυση των ως άνω προβλημάτων, της μη προσβασιμότητας και της μη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό Σχίνο Αιτωλοακαρνανίας, προς αποφυγή του διαπιστωμένου σοβαρού κινδύνου απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών καταστροφών στην εν λόγω περιοχή;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απάντηση στη με αριθ. πρωτ. 6989/24-09-2024 Ερώτηση του κ. Βελόπουλου Κυριάκου,

Προέδρου του Κόμματος - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών.

Σχετ. : α) Το με αρ. πρωτ. 190064/27-09-2024 έγγραφό σας.

β) Η με αρ. 6989/24-09-2024 Ερώτηση του Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών.

Κατόπιν του (α) σχετικού εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάσατε τη (β) σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα: «Διαπιστωμένη επείγουσα ανάγκη διάνοιξης εξόδων διαφυγής από τον οικισμό Σχίνο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω σοβαρού κινδύνου απώλειας ζωών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και προβλήματα μη προσβασιμότητας στις υφιστάμενες αγροτικές οδούς», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Στον οδικό άξονα Αγρίνιο-Καρπενήσι η Υπηρεσία μας εκτελεί το έργο: «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρίνιου - Καρπενησίου (κατά τμήματα - Τμήμα Αγρίνιο - Αγ. Βλάσης)», αναδόχου εταιρείας «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.», συμβατικής δαπάνης 14.217.431.63 € (με ΦΠΑ).

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 5,25 χλμ περίπου, τα οποία υλοποιούνται με νέα χάραξη μήκους 2,80 χλμ και με βελτίωση της υφιστάμενης εθνικής οδού σε μήκος 2,45 χλμ. Για την εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών, ιδιοκτησιών και την αποκατάσταση του υφισταμένου οδικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρων οδών, μήκους 1,78 χλμ περίπου, παράπλευρου αγροτικού δικτύου, μήκους 2,50 χλμ. περίπου, 3 γεφυρών και 5 ισόπεδων κόμβων.

  • Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες η σύνδεση της Εθνικής Οδού Αγρινίου Καρπενησίου με τον οικισμό Σχίνο υλοποιήθηκε μέσω του τρισκελούς ισόπεδου κόμβου Κ5 (ΧΘ 6+000) και το σύνολο των προβλεπόμενων εργασιών στην εν λόγω θέση έχουν ολοκληρωθεί από 31-8-2023.
  • Η Εθνική Οδός Αγρινίου - Καρπενησίου, στην οποία περιλαμβάνεται το τμήμα Αγρίνιο - Αγ. Βλάσσης, αποτελεί τμήμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας, και σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές - οδηγίες μελετών έργων οδοποιίας (ΟΜΟΕ), όπως έχουν εγκριθεί με την Υ.Α. ΔΜΕΟ/α/ο/987/2001, κατατάσσεται στην κατηγορία ΑΙΙ, (οδός μεταξύ νομών/επαρχιών) με ταχύτητα μελέτης από 60χλμ./ώρα ως 90 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τον Πίνακα 1-3 των ΟΜΟΕ-Χ, οι οδοί στην κατηγορία ΑΙΙ έχουν ως βασική λειτουργία τη σύνδεση και έχουν περιορισμούς στην εξυπηρέτηση παρόδιων ιδιοκτησιών, και αυτό για λόγους ασφάλειας της διερχόμενης κυκλοφορίας.

  • Η αναγκαιότητα τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας, ο απαιτούμενος κατά περίπτωση τύπος στηθαίου ασφαλείας και το εφαρμοζόμενο μήκος καθορίζονται στις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές - οδηγίες μελετών για Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (ΟΜΟΕ-ΣΑΟ), όπως έχουν εγκριθεί με την Υ.Α. ΔΜΕΟ/Ο/612/2011 (ΦΕΚ.702Β/29-04-2011). Ως κριτήρια συναξιολογούνται (κατά τη μελέτη ασφάλειας της οδού) η επιτρεπόμενη ταχύτητα μελέτης, το είδος του εμποδίου, η απόσταση του εμποδίου από την οδό, η πιθανότητα εκτροπής, το ποσοστό βαρέων οχημάτων κ.α., με βάση συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζεται σαφώς στις οδηγίες (βλ. και Σχ.7 των ΟΜΟΕ-ΣΑΟ). Ενδεχόμενη τοπική διακοπή του στηθαίου ασφαλείας εκ των υστέρων, κατά παράβαση των παραπάνω και σε ασυμφωνία με τη μελέτη συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους χρήστες της υπεραστικής οδού.
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (σχετικό το Β.Δ.465/70 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα κατά κύριο λόγο με το Π.Δ.118/2006), και για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων - εγκαταστάσεων με πρόσοψη στο υπεραστικό οδικό δίκτυο οφείλουν, με δική τους μέριμνα και δαπάνες, να αδειοδοτήσουν αρμοδίως ενδεχόμενες κυκλοφοριακές συνδέσεις ή εισόδους εξόδους των ιδιοκτησιών τους. Για την αδειοδότηση αυτή εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο οικισμός Σχίνου Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται με ασφαλτοστρωμένη οδό αφενός με την Εθνική Οδό Αγρινίου Καρπενησίου (στα νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού) μέσω του κατάλλληλα διαμορφωμένου δια της εν ενεργεία εργολαβίας Ισόπεδου Κόμβου Κ5 στη Χ.Θ.5+990,02 του τμήματος Αγρινίου - Αγ. Βλάσσης και αφετέρου με τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής (προς τα βόρεια-βορειοανατολικά), κατά σειρά: Κακαβάς, Φτεριά, Λίμνη, Σκουτερά, Ελληνικό κ.λπ. και επομένως ο ισχυρισμός περί μιας και μοναδικής πρόσβασης στον οικισμό δεν ευσταθεί.

Η αποκοπείσα "πρόσβαση" αφορά σε δύσβατη και πολύ περιορισμένου πλάτους κατά τμήματα ανασφάλτωτη αγροτική οδό, η οποία εκκινούσε (στο νότιο άκρο της) από τον οικισμό Σχίνου και κατέληγε (στο βόρειο άκρο της) σε ισόπεδη συμβολή με την αρχική χάραξη της Εθνικής Οδού Αγρινίου Καρπενησίου υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οδικής ασφάλειας: πολύ οξεία γωνία συμβολής, με σημαντική ανεπάρκεια ορατότητας λόγω της ύπαρξης οριζοντιογραφικής καμπύλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες εξυπηρετούνται από άποψη πρόσβασης (από το νότιο άκρο της οδού) καθώς και ότι ο οικισμός Σχίνου έχει εναλλακτικές οδούς διαφυγής (όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω), αποφασίστηκε κατά τη βελτίωση της Εθνικής Οδού
Αγρινίου Καρπενησιού η διακοπή της ιδιαίτερα επικίνδυνης αυτής συμβολής για λόγους οδικής ασφάλειας
.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ε.Υ.Δ.Ε. - Κ.Σ.Σ.Υ.

ΔΗΜ. ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ

Πολ. Μηχ. με Α'β.