Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  4:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 17:56

Πράσινοι-Οικολογία: Ευζωία για τα ζώα, φρένο στην εντατική κτηνοτροφία

Όλα τα ζώα έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, τονίζουν οι Πράσινοι -Οικολογία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Και ζητούν να μπει φρένο στην εντατική, βιομηχανική κτηνοτροφία, γιατί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το κλίμα, το περιβάλλον και την ευζωία των ζώων.

Οι Πράσινοι -Οικολογία υποστηρίζουν τη μεταχείριση των ζώων με τον σεβασμό που αντιστοιχεί σε ένα ζώντα οργανισμό. Επιπλέον, ενθαρρύνουν μια περιβαλλοντικά, ανθρωπιστικά και ηθικά υπεύθυνη διατροφή, είτε αυτή διέπεται από τις αρχές της ecotarian διατροφής είτε από αυτές της χορτοφαγίας.

Η σημερινή υπερκατανάλωση κρέατος επιβαρύνει ιδιαίτερα σοβαρά και τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό χρειάζονται σταθερά βήματα για έξοδο από την εντατική εκτροφή με μείωση 50% στην κατανάλωση κρέατος μέχρι το 2030, μέσα από πολιτικές που ενθαρρύνουν μια περιβαλλοντικά, ανθρωπιστικά και ηθικά υπεύθυνη διατροφή, με αποδεκτά πρότυπα τόσο την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα όσο και τη χορτοφαγία.

Οι Πράσινοι -Οικολογία προτείνουν μεταφορά των επιδοτήσεων της εντατικής κτηνοτροφίας σε βιολογική γεωργία και σε γεωργία χαμηλών εισροών. Ζητούν ενσωμάτωση του πραγματικού κόστους των ζωικών προϊόντων στις τιμές τους, με παράλληλη σημαντική ελάφρυνση όσων φυτικών τροφίμων είναι συμβατά με τη μεσογειακή διατροφή, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στους οικονομικά ασθενέστερους. Σημαντικό είναι να δοθεί βάρος και στη διατροφική ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Ε.Ε., με προτεραιότητα στις χρήσεις των σιτηρών για ανθρώπινη διατροφή.

Οι Πράσινοι -Οικολογία ζητούν ένα πλαίσιο αποτελεσματικότερης προστασίας για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς και στήριξη των Δήμων:

  • για ορθολογική διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων με εντατικοποίηση στειρώσεων σκυλιών και γατών - επανένταξη αυστηρά στη γειτονιά τους.
  • με αύξηση των κονδυλίων για τη στείρωση και την περίθαλψη αδέσποτων ως το ύψος που θα επαρκεί για το σύνολο των περιστατικών, ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων, δημιουργία Πάρκων, τσιπάρισμα, έλεγχο μικροτσίπ / βιβλιαρίων / στείρωσης στα δεσποζόμενα, νομική/πρακτική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, δηλητηριάσεις κ.ά.

Επιπλέον, χρειάζονται:

  • ένας οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργηση της παραγωγής γούνας από ζώα,
  • κανόνες προστασίας για τα ζώα εργασίας, όπως τα ιπποειδή,
  • σταδιακή μετατροπή των ζωολογικών κήπων σε κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής,
  • προώθηση εναλλακτικών λύσεων απέναντι στα πειράματα σε ζώα με στόχο τον τερματισμό τους,
  • πολιτικές περιορισμού του κυνηγιού, ως μη αποδεκτή ψυχαγωγία και αποδέσμευση της θηροφυλακής από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Για τα παραγωγικά ζώα, οι Πράσινοι -Οικολογία στηρίζουν την πλήρη κατάργηση της εκτροφής σε κλουβιά από το 2027, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Προωθούν κλείσιμο των κενών στην υποχρεωτική αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή. Υποστηρίζουμε την απαγόρευση των εξαγωγών ζωντανών ζώων σε χώρες εκτός Ε.Ε. από το 2030, και τις μεταφορές εντός Ε.Ε. άνω των 8 ωρών και 4 ωρών για τα πουλερικά, με εξαίρεση των ευάλωτων ζώων, όπως έγκυα θηλυκά και μικρά που θηλάζουν.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.