Πέμπτη, 19η Σεπτεμβρίου 2024  12:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 21:00

Ουράνια… σύμπτωση την Τρίτη με μερική έκλειψη Σελήνης και υπερπανσέληνο

Η NASA, ανακοίνωσε πώς αύριο θα σημειωθεί μια ουράνια… σύμπτωση καθώς μια μερική έκλειψη Σελήνης και μια υπερπανσέληνος θα «στολίσουν» τον ουρανό.

Τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου, η Γη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και την πανσέληνο, ρίχνοντας τη σκιά της στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το θέαμα θα είναι ορατό σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, με τη Σελήνη να εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη καθώς φτάνει στην πλησιέστερη προσέγγισή της στη Γη το 2024.

«Το βράδυ της Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου (το βράδυ της πανσελήνου), καθώς τελειώνει το λυκόφως, η Σελήνη θα βρίσκεται 11 μοίρες πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα με τον Κρόνο πάνω δεξιά σε ύψος 14 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Αργότερα το βράδυ η μερική σκιά της Γης θα καλύψει ένα μικρό άνω τμήμα της Σελήνης», σημειώνει η NASA.

Στην Ελλάδα, η σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή μεταξύ 03:41 και 07:16 στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η πανσέληνος θα έχει μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση καθώς θα περνάει μέσα από τη σκιά της Γης, καθώς το φως από τον Ήλιο θα περνάει μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

«Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει κατά την πανσέληνο και όταν η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη. Η σκιά της Γης, όπως φαίνεται από τη Σελήνη, είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από την ίδια τη Σελήνη, οπότε μια σεληνιακή έκλειψη μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να γίνει ορατή από ένα ολόκληρο ημισφαίριο της Γης», δήλωσε ο Don Pollacco, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στην εφημερίδα The Independent.

pronews.gr

Πολυμέσα