Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 18:53

Βρισκόμαστε σε τροχιά εθνικών εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή; – Όλα τα σενάρια

Πλησιάζει η εκλογή για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μαζί της διαφαίνονται ολοένα και πιο αυξημένες οι πιθανότητες για την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΝΔ, με τη σταθερή πτώση των ποσοστών της και την ανάλογη φθορά της εκλογικής της βάσης, «αντιστρόφως ανάλογη» με τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας που συνεχώς αυξάνεται, «φλερτάρει» με την ιδέα να κερδίσει ακόμη μία διετία, παρατείνοντας την παραμονή στην εξουσία ως το 2029 και συμπληρώνοντας πλέον 10 έτη διακυβέρνησης της χώρας. 

Ο Φεβρουάριος του 2025 παρουσιάζει μία μοναδική ευκαιρία για «εύκολη» σχετικά νίκη και επανεκλογή για τη ΝΔ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ευρισκόμενα σε κατάσταση διάλυσης, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν καταφέρει να εξέλθουν της κατάστασης «διάλυσης» στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των εσωκομματικών τους κρίσεων.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να προτείνει έναν δεξιό υποψήφιο, με στόχο τόσο να ικανοποίησει την δεξιά πτέρυγα των ψηφοφόρων της, αλλά και να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει ψήφος από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Σαφώς, ψήφος υπέρ ενός δεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βρεθεί ούτε από την Ελληνική Λύση, η οποία δεν θέλει να φανεί πως συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από τα μικρά κόμματα της Δεξιάς και ό,τι έχει απομείνει από τους Σπαρτιάτες.

Είναι μια τέλεια ευκαιρία να κερδίσει η κυβέρνηση δύο ακόμη χρόνια, έχοντας την ασφάλεια πως δεν θα μείνει αναπάντητο το «άβολο» ερωτημα «γιατί εκλογές και γιατί τώρα;», καθώς θα έχει τη δυνατότητα να επιρρίψει την ευθύνη στα άλλα κόμματα για απροθυμία συναίνεσης στο πρόσωπο του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Βέβαια, αν θέλει να αποφύγει τις εκλογές, αρκεί απλώς να προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία.

Σε κάθε περίπτωση, η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου του 2025, που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να συγκαλέσει την Ολομέλεια για την ειδική αυτή συνεδρίαση το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Μετά την αναθεώρηση του 2019, η Βουλή δεν διαλύεται και δεν προκηρύσσονται εκλογές αν ο υποψήφιος δεν λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Αν ούτε αυτό γίνει κατορθωτό, τότε στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία, κάτω από 151 βουλευτές, χωρίς να ορίζεται κατώτερο όριο.

pronews.gr