Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 19:08

«Εμφύλιος» στο Ισραήλ – Κατάπαυση του πυρός ζητά η Μοσάντ – «Είστε αδύναμοι» διαμηνύει ο Νετανιάχου

Ενώ όλοι περιμένουν την γενίκευση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή, φαίνεται πως στο Ισραήλ επικρατεί εσωτερική διαμάχη μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των επικεφαλής του στρατού και της Μοσάντ. Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ ζητούν κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ισραηλινοί αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας και την άμυνα πιέζουν για να προχωρήσει μια συμφωνία, ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαφωνεί και απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο.

Με την δολοφονία του Χανίγια, τον εκπρόσωπο της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έβαλε επί της ουσίας τέλος στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, που διεξάγονταν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

«Πώς είναι δυνατόν να συνεχιστούν διαπραγματεύσεις όταν το ένα μέρος σκοτώνει τον διαπραγματευτή του άλλου», αντέδρασαν Κατάρ και Αίγυπτος μετά την εξόντωση του Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Υπάρχουν διαφωνίες» σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας μεταξύ του Νετανιάχου και των ανώτατων αρχηγών ασφαλείας του, ανέφερε πηγή στους Financial Times που γνωρίζει τις ισραηλινές συζητήσεις.

«Αυτή τη στιγμή όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το Ισραήλ για να επιτύχει μια συμφωνία, αλλά πρέπει να συμφωνήσει ο Νετανιάχου», πρόσθεσε η πηγή.

Όλοι τους και μόνος του

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εκτιμάται πως θα οδηγούσε άμεσα σε μια αποκλιμάκωση όλων των περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και κυρίως μεταξύ Ισραήλ και του άξονα Ιράν – Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, μεταξύ των αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη συμφωνία είναι ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπάρνεα και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ.

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ φέρεται να είναι πλέον υπέρ μιας συμφωνίας.

«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων», δήλωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, κόντρα στην πάγια θέση του Νετανιάχου πως ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των ομήρων είναι η συνέχιση του πολέμου και η εξαφάνιση της Χαμάς.

Πηγή υπογράμμισε στους Financial Times πως επί της ουσίας όλα τα στελέχη της άμυνας που ήταν παρόντα στην κρίσιμη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης της συμφωνίας.

Οργή Νετανιάχου: «Είστε αδύναμοι»

Τη ρήξη μεταξύ Νετανιάχου και των ανώτατων στελεχών άμυνας και ασφάλειας επιβεβαίωσαν και αρκετά ισραηλινά μέσα. Μάλιστα το Chanell 12 δημοσιοποίησε και απόσπασμα από έναν διάλογο που διεξήχθη μεταξύ του Νετανιάχου και των υπόλοιπων αξιωματούχων.

«Είστε αδύναμοι», φέρεται να τους είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια διαπραγμάτευση… Αντί να πιέζετε τον πρωθυπουργό, πιέστε τον Σινουάρ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ είναι ο εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, της πιο πολύνεκρης επίθεσης στο εβραϊκό κράτος από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από περίπου μισό αιώνα.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας του Ισραήλ αντέδρασαν, τονίζοντας στον Νετανιάχου πως μετά από 10 μήνες πολέμου έχει επιτευχθεί μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς ώστε αυτή να μην αποτελεί πλέον απειλή για τη χώρα.

Επισήμαναν δε πως υπάρχει ακόμη ευκαιρία για την απελευθέρωση των περίπου 115 ομήρων που βρίσκονται εν ζωή.

Υπενθυμίζεται πως περίπου το 30% των ανθρώπων που είχαν απαχθεί έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

pronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 19:23