Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 19:08

Ολοκληρωτικό πόλεμο εξαπολύει το Ιράν στο Ισραήλ: Εξέδωσε διάταγμα ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Το αδιέξοδο της Τεχεράνης

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ, μη έχοντας άλλη επιλογή, μετά την ντροπιαστική για την Τεχεράνη εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε οίκημα της βόρειας Τεχεράνης.

Ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έδωσε εντολή για άμεσο απευθείας χτύπημα κατά του Ισραήλ.

Έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει απευθείας το Ισραήλ, «με κάθε τρόπο».

Η εξόντωση του Χανίγια είναι πρώτα και κύρια πλήγμα στο Ιράν, καθώς το Ισραήλ εκτέλεσε μια πολύ δύσκολη αποστολή στην καρδιά της εχθρικής ενδοχώρας και οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν μπόρεσαν να τον προστατέψουν΄.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα δείξουν αν αυτό γίνεται για να διασωθεί ότι μπορεί να διασωθεί από το γόητρο της Τεχεράνης ή αν εννοούν πλήρη πολεμική εμπλοκή με το Ισραήλ.

Η εντολή δήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν πριν λίγο, κι ενώ κάπνιζε ακόμα το ερείπιο που δημιούργησε η ισραηλινή επίθεση, μάλλον με πύραυλο αέρος-εδάφους από F-35, δήλωσαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας του που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό της Συρίας.

Αλλά ακόμη και αυτή η «επίδειξη δύναμης» είχε γίνει γνωστή στις ΗΠΑ και συμμάχους του Ισραήλ εκ των προτέρων, σχεδόν όλα τα όπλα καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκε μικρή ζημιά.

Το ερώτημα είναι πώς θα επιτεθούν στο Ισραήλ.

Με Αεροπορία είναι αδύνατον, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αεροπορική ισχύ.

Με βαλλιστικά όπλα μπορούν να επιχειρήσουν, αλλά είναι ερώτημα τι θα πετύχουν.

Με δυνάμεις εδάφους, βέβαια είναι αδύνατον, γιατί δεν έχουν κοινά σύνορα: Η Ιορδανία αποτελεί την ασπίδα του Ισραήλ.

Μία γενική επίθεση από Ιράν, Χεζμπολάχ, Χούθι με βαλλιστικά όπλα, είναι εφικτή, αλλά είναι άγνωστο τι θα μπορούσε να πετύχει σε στρατιωτικούς στόχους.

pronews.gr