Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 23:27

Χριστίνα Σταρακά - Ομιλία στη Βουλή: Θετικό το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας τράπεζας αλλά με ισχυρές επιφυλάξεις

Χριστίνα Σταρακά - Ομιλία στη Βουλή:

Θετικό το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας τράπεζας αλλά με ισχυρές επιφυλάξεις – «Το τραπεζικό σύστημα σήμερα βγάζει υπερκέρδη στις πλάτες της κοινωνίας, χρειάζεται άλλη κυβερνητική πολιτική» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σημερινή ομιλία της στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης συγχώνευσης Attica Bank– Παγκρήτιας τράπεζας, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά επισήμανε ότι  το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της πέμπτης τράπεζας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του δημοσίου, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταθέσεων, όμως υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τον  τρόπο που αυτή επιχειρείται. «Η πραγματική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος θέλει άλλη κυβερνητική πολιτική και έναν υγιή ανταγωνισμό, αντ’ αυτού σήμερα έχουμε τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν ως καρτέλ και δεν χρηματοδοτούν ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν με πάνω από 50 δις για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο όμως αντιμετωπίζονται με τη λογική ‘’στις ζημίες όλοι μαζί αλλά στα κέρδη μόνοι μας’’ από τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους, που δεν λογοδότησαν ποτέ για τα πεπραγμένα τους. «Όταν όμως το ΠΑΣΟΚ ζητούσε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών που θα εξασφάλιζε πόρους για το Ε.Σ.Υ. ή την αναβίωση του πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση έφτιαχνε 100ευρα pass για να γιγαντώνει την εκλογική της πελατεία!» υπογράμμισε με νόημα.

Συνεχίζοντας η βουλευτής, ανέφερε τα αναπάντητα ερωτήματα που προέκυψαν από τη διαδικασία συγχώνευσης των 2 τραπεζών, τόσο για τον αν θα καταφέρει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, όσο και για τον ρόλο του Δημοσίου, που θα βρεθεί με λιγότερα μερίδιο συμμετοχής και μέλη στο Δ.Σ. από τους ιδιώτες μετόχους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ωστόσο για τα κόκκινα δάνεια και την τύχη τους, υπενθυμίζοντας πως «Στα μνημονιακά χρόνια, τις τράπεζες στις οποίες είχε σοβαρή συμμετοχή το Δημόσιο, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική, τις τεμαχίσατε για να προικίσετε με το καλό τους κομμάτι τις συστημικές τράπεζες. Σήμερα αντίθετα, εμφανίζεστε πολύ γαλαντόμοι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

«Πολύ φοβόμαστε ότι η δημιουργία άλλης μίας τράπεζας με τον τρόπο που το κάνετε, θα στείλει τους σκελετούς του στρεβλού τραπεζικού συστήματος στο ντουλάπι», είπε κλείνοντας την ομιλία της η Χριστίνα Σταρακά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ.