Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  1:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 13:14

Οί ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ σχετικά με την επανεκλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Lezen

Η επανεκλογή της Ursula von der Leyen, στην προεδρία της Κομισιόν, με τις ψήφους της ευρωομάδας των Greens/EFA, όπως και ο διάλογος που προηγήθηκε για τον συνασπισμό μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Ακροδεξιάς, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εκφράσαμε στον απολογισμό μας για τις Eυρωεκλογές για τη συνολική πορεία της ΕΕ και τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς.

Φαίνεται, ότι η ακροδεξιά κερδίζει πολιτικάκαι ιδεολογικά χωρις να "χρειάζεται" να λερώσει τα χέρια της με τη διακυβέρνηση, καθώς οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν την ατζέντα της. Πράγματι, από τις διακηρύξεις της νέας προέδρου γίνεται φανερό, ότι:

  • η κοινωνική Ευρώπη υποχωρεί εκ νέου, οι επενδύσεις στα κοινωνικά αγαθά παραμένουν σε χαμηλή προτεραιότητα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια κατευθύνονται στην άμυνα και την «ανταγωνιστικότητα». Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για αμυντικές δαπάνες.
  • Η Ευρώπη – φρούριο, ενισχύεται, όπως επαναλαμβάνεται στις δηλώσεις των κατευθυντήριων γραμμών δια στόματος Von der Leyer, καθώς το κεφάλαιο μετανάστευση υπάρχει μόνο σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας.

Οι Πράσινοι- Οικολογία:   

  • Πιστεύουμε ότι για να πολεμήσουμε την ακροδεξιά, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε αυτήν ιδεολογικά. Ο προσανατολισμός της ασφάλειας της νέας εντολής, που θα οδηγήσει την Ένωση να συνάψει ολοένα και περισσότερες συμφωνίες με τρίτα κράτη για τους αιτούντες άσυλο εγείρει φόβους για περαιτέρω οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και περαιτέρω πρόοδο του ρατσισμού.
  • Διεκδικούμε έναν βαθύ οικονομικό μετασχηματισμό, διότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ οδήγησαν σε τεράστια οικονομικά προγράμματα «προσαρμογής»  που υπονομεύουν την ισότητα περιφερειών και αυξάνουν το χάσμα μεταξύ κρατών χωρών και μέσα στις κοινωνίες. Ωστόσο, η Ursula von der Leyen, δεν προτείνει αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές και συμφωνίες, ούτε μεταρρύθμιση φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Η νίκη των Πράσινων για τη δημιουργία μιας «Buy European Act» επισκιάζεται από την άρνηση να κινητοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις, που όμως είναι απαραίτητες για την οικολογική μετάβαση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Θέλουμε περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, η Πράσινη Συμφωνία αλλάζει, και μπορεί, χωρίς τη συμφωνία με τους Πράσινους, τα πράγματα να ήταν χειρότερα, καθώς διασφαλίσαν τη μη αναίρεση υφιστάμενων μέτρων, όμως πλέον οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές υποχωρούν. Καμία αναφορά για τα ορυκτά καύσιμα, για τα φυτοφάρμακα, για την υγεία και την ποιότητα ζωής.
  •  Επισημάνουμε, ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών των Greens/EFA έκρινε ως επαρκείς τις δεσμεύσεις της Ursula von der Leyen για κλιματικά ουδέτερη βιομηχανική πολιτική, χρηματοδότηση της δίκαιης μετάβασης με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, νέα στεγαστική πολιτική, καταπολέμηση της φτώχειας, προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, πράσινης και κλιματικά ουδέτερης βιομηχανικής πολιτικής. Αν και δεν είναι ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πολιτική της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πλειοψηφία της ομάδας ψήφισε κριτικά την υποψήφια πρόεδρο, ώστε να αποφευχθεί μια θεσμική κρίση, με ορατή πιθανότητα, ένας άλλος υποψήφιος του ΕΛΚ να είναι ακόμη χειρότερος, σε συνεργασία μάλιστα με την ακροδεξιά και το ECR. Δήλωσαν, ότι θα εξετάσουν προσεκτικά, σε ποιο βαθμό η νέα Επιτροπή στο σύνολό της θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για ένα αξιόπιστο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, μια επείγουσα δράση κατά των εχθρών της δημοκρατίας, συγκεκριμένα σχέδια για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, κοινωνικές επενδύσεις και μια ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική.
  • Υπενθυμίζουμε, ότι οι Πράσινοι έχουν δώσει δυναμικά το παρών! Και μπορούν να έχουν και νίκες, όπως αποδείχτηκε με την προσφυγή τους εναντίον στελέχους τηςVon der Leyen , με το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχεται, ότι η Επιτροπή δεν είχε παράσχει «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στα συμβόλαια εμβολίων για τον COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση ανησυχούμε, ότι ο διακυβερνητικός χαρακτήρας της ΕΕ και η αδιαμφισβήτητη ισχύς των λόμπι, θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη «Πράσινη Συμφωνία» και τελικά θα πρέπει να την διεκδικήσουμε κινηματικά και μέσα στους θεσμούς.

25/07/2024
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ»

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr  
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.