Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  6:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 09:56

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή με ερώτηση τη δυνατότητα συμμετοχής αγροτών στην πρόσκληση Μετατροπής Βιολογικών

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή με ερώτηση τη δυνατότητα συμμετοχής αγροτών στην πρόσκληση Μετατροπής Βιολογικών προϋπολογισμού ύψους 287 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικές διατάξεις και υπόνοια σκανδάλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στην πρόσκληση Μετατροπής Βιολογικών προϋπολογισμού ύψους 287 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αφορά την 1η Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)» της ΚΑΠ 2023-2027. Σκοπός της πρόσκλησης είναι «η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών».

Προκειμένου μάλιστα να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής το σημείο αυτό είναι προβληματικό, καθώς: «Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω πρόσκληση περιέχει ρουσφετολογικές διατάξεις. Για παράδειγμα, το βασικό κριτήριο ένταξης, να μην περιλαμβάνονται δηλαδή οι εκτάσεις σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024 αφήνει ανοιχτό το "παράθυρο" σε συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών που είχαν πιστοποίηση μέχρι τις 15 Ιουνίου, να την "κόψουν" και να συνάψουν σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας πρόσκλησης από τις 16 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Συνεπώς, την πιστοποίηση μπορούν να την άρουν όσοι πληρώθηκαν διατήρηση μέσω των οικολογικών σχημάτων. Από την άλλη, αποκλείονται για παράδειγμα, όσα αγροτεμάχια και εκτροφές είναι στο ΠΑΑ και έχουν πολυετείς δεσμεύσεις (3ετία) και αγροτεμάχια που είναι δηλωμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών κ.α. Επίσης αποκλείονται τοπικές καλλιέργειες τύπου βάμβακος, ρυζιού και ακτινιδίου από την προκήρυξη».

Κάτι τέτοιο σημαίνει όμως ότι θα μιλάμε για μια σκανδαλώδη δημιουργία δικαιούχων δύο ταχυτήτων, με υπογραφή μάλιστα του απερχόμενου Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χριστίνα Σταρακά ρωτά τον νέο Υπουργό αν θα προβεί στην άμεση διόρθωση της παραπάνω αδικίας  και με ποιο τρόπο, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το τι διορθώσεις πρόκειται να γίνουν ώστε να προβλεφθούν επιπλέον ενισχύσεις σε βιολογικά, τοπικά προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι, το ρύζι και το ακτινίδιο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.