Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  6:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 20:38

Το ΝΑΤΟ προχωράει στην ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων και ετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο με Ρωσία και Κίνα

Να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα ενόψει της αυξανόμενης πυρηνικής απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα εξετάζει το ΝΑΤΟ ώστε να είναι έτοιμο για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις δύο υπερδυνάμεις όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ εντάσσει την Κίνα στο ίδιο «πακέτο» απειλής με την Ρωσία, αλλά και την Βόρεια Κορέα.

Αυτό σημαίνει πως η Δύση έχει κατανοήσει πως εάν συμβεί πολεμική αντιπαράθεση με την Ρωσία, η Κίνα θα εμπλακεί άμεσα στο πλευρό της, καθώς ξέρει πως αν χάσει η Μόσχα μετά έρχεται η σειρά της.

Στο «μπλοκ» αυτό θα ενταχθεί και η Βόρεια Κορέα μαζί με το Ιράν και πιθανότατα οι χώρες των BRICS.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας για διαφάνεια γύρω από τη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου ως αποτρεπτικού παράγοντα.

“Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε“, δήλωσε στην εφημερίδα.

Η διαφάνεια βοηθάει στο να επικοινωνήσουμε το άμεσο μήνυμα ότι εμείς, φυσικά, είμαστε μια συμμαχία με πυρηνικά. Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος”, σχολίασε ο ίδιος.

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, τα πυρηνικά όπλα είναι “η έσχατη εγγύηση ασφάλειας” του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικού εδάφους.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, σπάνια μιλάει για όπλα δημόσια, αν και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Γενικά, τουλάχιστον ανεπίσημα, στις ΗΠΑ μοιάζει να μην βρίκσονται σε κατάσταση DEFCON 5 (απόλυτης ηρεμίας) η εδώ και αρκετό καιρό.

pronews.gr