Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  2:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 21:48

Το Ιράν «ζεσταίνει» τους πυραύλους του – Τεχεράνη: «Είναι οι τελευταίες ημέρες του Ισραήλ»

Πλησιάζει η  επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς τόσο ο αρχηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης όσο και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ με δηλώσεις τους ανέφεραν  ότι η επίθεση ως αντίποινα για το θάνατο υψηλόβαθμων Ιρανών στρατιωτικών στη Δαμασκό από ισραηλινή  αεροπορική επιδρομή είναι πλέον “πολύ κοντά”. 

Το Ιράν γιόρτασε σήμερα; την Ημέρα Al-Quds με συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ο γενικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) υποσχέθηκε αντίποινα μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο προξενείο του Ιράν στη Συρία.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό σκότωσαν 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών του IRGC – ανάμεσά τους δύο στρατηγοί που ηγούνται της δύναμης Quds του Σώματος στη Συρία και τον Λίβανο.

«Προειδοποιούμε ότι καμία ενέργεια οποιουδήποτε εχθρού σχετικά με την ιερή μας Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε μια κρατικά οργανωμένη συγκέντρωση χιλιάδων στην πρωτεύουσα Τεχεράνη την Παρασκευή με συνθήματα  «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος». στο Ισραήλ».

Είπε ότι το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει παρά «ήττα» στον πόλεμό του στη Γάζα, ανεξάρτητα από το αν συνεχίζει να επιτίθεται ή να υποχωρεί, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα που έρχονται από Παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα λένε «θα θάψουμε το Σιωνιστικό καθεστώς στη Γάζα».

«Οι Σιωνιστές και οι Αμερικανοί υποστηρικτές τους πιστεύουν ότι όσο περισσότερο σκοτώνουν μουσουλμάνους και τους πολιορκούν και τους εκτοπίζουν, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή τους, αλλά η πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε κορυφαίους κυβερνητικούς, δικαστικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ebrahim Raisi και του αρχηγού της Quds Force Esmail Qaani, να περπατούν ανάμεσα σε διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στην κεντρική Τεχεράνη, έγινε μια μεγάλη νεκρώσιμη ακολουθία για το IRGC  και τα
μέλη που που σκοτώθηκαν στη Συρία, λίγο αφότου τα σώματά τους επιστράφηκαν στο Ιράν και ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προσευχήθηκε πάνω τους – όπως έκανε για τον διοικητή της δύναμης Quds Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Στην πόλη Zahedan, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής συνοριακής επαρχίας Sistan-Baluchestan, μαζί με το Yazd στο κεντρικό Ιράν, ένστολες ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν τα πτώματα των νεκρών σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις την Πέμπτη, καθώς ακολούθησαν χιλιάδες διαδηλωτές.

Ομάδες ένοπλων ανδρών της αυτονομιστικής σουνιτικής ομάδας Jaish al-Adl – την οποία το Ιράν κατηγορεί ότι υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις – επιτέθηκαν σε δύο βάσεις του IRGC στις πόλεις Chabahar και Rask στην επαρχία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και αφήνοντας πολλά άμαχοι τραυματίες βαριά.

Όλοι οι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι είναι 19 ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν και οι άμαχοι όμηροι που είχαν πιάσει διασώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλωτές της Ημέρας του Αλ Κουντς εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους, περισσότεροι από 33.000 από τους οποίους έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «αναπόφευκτη» η απάντηση του Ιράν στο πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, μια επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων.

«Να είστε βέβαιοι ότι η ιρανική απάντηση στο πλήγμα στο προξενείο στη Δαμασκό είναι αναπόφευκτη», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Πού, πώς, πότε και σε ποια κλίμακα θα είναι η απάντηση, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το πούμε  τώρα», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι η οριστική απόφαση εναπόκειται στην Τεχεράνη.

Επτά Ιρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα την Δευτέρα. Το Ιράν κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ, το οποίο δεν επιβεβαίωσε ότι ευθύνεται για το πλήγμα.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη τα κύρια όπλα μας»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης – που είναι σύμμαχος του Ιράν – το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί σημείο καμπής μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που βρίσκεται ήδη στον έκτο του μήνα.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, για να υποστηρίξει την σύμμαχο της, Χαμάς, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε στρατιωτικά αντίποινα, εγείροντας φόβους για επέκταση του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ «δεν φοβάται τον πόλεμο και είναι πλήρως προετοιμασμένη για οποιονδήποτε πόλεμο» κατά του Ισραήλ, προειδοποίησε ο Νασράλα στην ομιλία του, με αφορμή την Ημέρα Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ), που γίνεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους και κατά του Ισραήλ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τα «κύρια όπλα» του στις καθημερινές ανταλλαγές πυρός με το Ισραήλ, τους τελευταίους μήνες.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη τα κύρια όπλα μας, ούτε χρησιμοποιήσαμε τις κύριες δυνάμεις μας» στη μάχη, διαμήνυσε ο Νασράλα.

pronews.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 21:53