Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  3:34: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 15:10

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Καρκινοπαθής δεν άντεχε να περιμένει το φάρμακο για τη θεραπεία και αυτοκτόνησε

Σοκ στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου έχει προκαλέσει ο θάνατος του καρκινοπαθούς που έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή, μην αντέχοντας τους πόνους, περιμένοντας φάρμακο για να κάνει την χημειοθεραπεία του αλλά δεν υπήρχε στα φαρμακεία.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν από λίγες ημέρες το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη και είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί το φάρμακο αυτό για τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο όγκος του καρκινοπαθούς είχε αυξηθεί μέσα σε δύο μήνες που περίμενε το φάρμακο από τα 6 εκατοστά στα 9,5 με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας να υποφέρει από φρικτούς πόνους.

Δυστυχώς ο άτυχος 72χρονος Γιάννης Τουρνάς που οι Ηρακλειώτες τον γνώριζαν καθώς ήταν πωλητής βιβλίων σε λαϊκές, δεν άντεξε να υποφέρει και με μια θηλιά στο λαιμό του έδωσε τέλος στη ζωή του αφήνοντας ένα συγκλονιστικό σημείωμα στην οικογένειά του με το οποίο τους αποχαιρετούσε ζητώντας τους συγγνώμη και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, πέφτοντας ουσιαστικά θύμα του ΕΣΥ.

Συγκινημένος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη ο εξάδελφός του Ευτύχης Σαρτζετάκης, που είχε αναδείξει το θέμα για να βρεθεί το φάρμακο και να έρθει από το εξωτερικό.

"Μιλήσαμε είπε τελευταία φορά την Κυριακή και ουσιαστικά ήταν σαν να μας αποχαιρετούσε το ίδιο έκανε με όλους ευχαριστώντας τους για όλα. Τρέξαμε εμείς και τα παιδιά του αλλά δυστυχώς δεν τον προλάβαμε" είπε ο κ. Σαρτζετάκης.

Τραγική ειρωνεία ότι μετά την ανάδειξη του προβλήματος από το Ράδιο Κρήτη, το φάρμακο ήρθε και μάλιστα η πρώτη χημειοθεραπεία ήταν να γίνει σήμερα Τρίτη, ωστόσο ο 72χρονος δεν πρόλαβε να κάνει την θεραπεία.

Αφησε σημείωμα στα παιδιά του

Ο κ. Σαρτζετάκης ανέφερε επίσης ότι στο σημείωμα που άφησε αποχαιρετούσε παιδιά, εγγόνια και τους άλλους συγγενείς, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι δεν άντεχε τους πόνους και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Παράλληλα επεσήμανε την μεγάλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί αυτός ο άνθρωπος καθώς δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ για να διαπιστωθεί εάν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος και τον παρέπεμπαν από τον "Άννα στον Καϊάφα".

Η επόμενη λύση ήταν να μεταβεί στην Αθήνα ωστόσο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Και όχι μόνο αυτό το φάρμακο που περίμενε και δεν υπήρχε, διακινείται στα φαρμακεία και κάθε φορά που κάθε καρκινοπαθής ετοιμάζεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία θα έπρεπε πρώτα να το αγοράσει από το φαρμακείο και στη συνέχεια να το προσκομίσει στο νοσοκομείο για να ολοκληρώσει την θεραπεία του. Η αξία του φαρμάκου είναι 11,75€ και η συμμετοχή για τους καρκινοπαθείς είναι μηδενική την ώρα που στο Ηράκλειο οι ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα είναι πολλοί.

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αναλγησία του κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας που αφήνει ασθενείς στη μοίρα τους που πλέον εάν δεν έχουν χρήματα για να γιατρευθούν κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι.

Πηγή: ekriti.gr