Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  12:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 15:24

Θάνατος Ναβάλνι: Ρώσοι πράκτορες στο κελί του δύο μέρες πριν – Το χρονικό όσων συνέβησαν στη φυλακή, πριν από την ανακοίνωση

Δύο μέρες πριν από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή του κλιμάκιο της FSB, της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (παλιότερα KGB), σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, την ώρα που πυκνό μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου του.

Οι κάμερες αποσυνδέθηκαν αλλά και τα μικρόφωνα στους χώρους της φυλακής. Το μέσο επικαλείται μαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λεπτομέρειες δημοσιεύονται και για το χρονικό του θανάτου του, που προκαλεί ερωτήματα. Ο θάνατός του επήλθε στις 14:17 τοπική ώρα και μέσα σε τέσσερα λεπτά είχε συνταχθεί η ανακοίνωση από τους υπεύθυνους των φυλακών με την πρώτη εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του, τη θρόμβωση.

Επτά λεπτά μετά ο Ντμίτρι Πεσκόφ –εκπρόσωπος του Κρεμλίνου- μιλούσε με δημοσιογράφους για το γεγονός.

Στο άρθρο –το οποίο στηρίζεται και σε μαρτυρίες άλλων φυλακισμένων που δημοσιεύει η Νοβάγια Γκαζέτα, εφημερίδα της ρωσικής αντιπολίτευσης– αναφέρεται ότι όλοι στη φυλακή είχαν πληροφορηθεί τέσσερις ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του Ναβάλνι (στις 10:00).

Όσο για τη σορό –βρίσκεται στο νεκροτομείο της κοντινής πόλης- οι Αρχές έχουν ανακοινώσει στη μητέρα του που ταξίδεψε χθες εκεί πως δεν θα την παραδώσουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες για το θάνατό του.

Οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι όλο αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Όπως αναφέρει η Νοβάγια Γκαζέτα, δεν έχει καν μέχρι στιγμής γίνει νεκροψία κι αυτό γιατί ίσως αναμένονται ειδικοί από τη Μόσχα για να γίνει.

Στους τοπικούς ιατροδικαστές τονίζει δεν επετράπη η είσοδος. Στο δημοσίευμά της γίνεται λόγος και για μελανιές που φέρεται να υπάρχουν στο σώμα του Ναβάλνι.

Όπως αναφέρει το άρθρο προκλήθηκαν είτε λόγω προσπάθειας ανάνηψης είτε γιατί κάποιοι τον κρατούσαν ενώ εκείνος είχε σπασμούς πριν πεθάνει.

Η εκδοχή για τα αίτια που δόθηκε στη μητέρα του ήταν το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, δηλαδή καρδιακό επεισόδιο και όχι η θρόμβωση που αρχικά είχαν σπεύσει να δηλώσουν.

Στο μεταξύ, το κύμα συμπαράστασης στη Ρωσία μεγαλώνει, με πολίτες να αφήνουν λουλούδια στη μνήμη του.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 400 άτομα, ανάμεσά τους και τον ιερέα που θα έκανε την κηδεία του Ναβάλνι.

Πηγή: ertnews.gr

Πολυμέσα