Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  12:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 09:42

Άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της ΕΕ, η πιθανή άνοδος της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές με τα παραδοσιακά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να φαίνεται ότι κρατούν τα ηνία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, στο Βέλγιο, το ακροδεξιό Vlaams Belangs δείχνει να έχει προβάδισμα στην Φλάνδρα και τις ισορροπίες να κρίνονται στις τριπλές κάλπες του καλοκαιριού: ευρωεκλογές, δημοτικές και ομοσπονδιακές.

Γερμανία

Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούνται στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας καθώς η δράση του κόμματος AfD, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει θορυβήσει, μετά και την αποκάλυψη του σχεδίου για μαζική απέλαση μεταναστών. Ενώ, πλέον, διατυπώνονται απόψεις, όπως αυτή του αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ, για απαγόρευση του AfD.

Βέλγιο

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της ΕΕ, η πιθανή άνοδος της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές με τα παραδοσιακά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να φαίνεται ότι κρατούν τα ηνία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, στο Βέλγιο, το ακροδεξιό Vlaams Belangs δείχνει να έχει προβάδισμα στην Φλάνδρα και τις ισορροπίες να κρίνονται στις τριπλές κάλπες του καλοκαιριού: ευρωεκλογές, δημοτικές και ομοσπονδιακές.

Ιταλία

Στην Ιταλία, το κύριο πολιτικό ερώτημα της στιγμής είναι εάν η Τζόρτζια Μελόνι θα κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές. Με το κόμμα της να παραμένει σταθερά κοντά το 30%, η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της, κι έτσι αφήνει να επικρατεί ασάφεια. Αν και η Μελόνι διατηρεί καλές σχέσεις με τους περισσότερους εταίρους της στο εξωτερικό, εν τούτοις προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν τάσσεται ανοιχτά κατά της πρόσφατης νεοφασιστικής συγκέντρωσης στη Ρώμη, αφήνοντας στα talk-show το ερωτηματικό για το εάν θα εξαργυρώσει την ψήφο των εκτός βουλής Ιταλικών ακροδεξιών κομμάτων στις φετινές ευρωεκλογές.

Ισπανία

Στην Ισπανία , όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθοδική πορεία στο ακροδεξιό κόμμα VOX. Κάθοδος που αποδείχθηκε στις εκλογές του Ιουλίου 2023, όπου καταποντίστηκε, έμεινε με  33 έδρες από τις 52 που είχε εξασφαλίσει το 2019, όταν αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο και εξέπληξε πολλούς. Παρότι σε τοπικό επίπεδο καταφέρνει να συγκυβερνήσει σε δήμους μαζί με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, εντούτοις η προώθηση των ακραίων πολιτικών του σε ζητήματα μετανάστευσης, ρατσισμού, πολιτισμού ή ισότητας προκαλούν φθορά στην ηγεσία του και πολλά σημαντικά στελέχη του έχουν αποχωρήσει από τους κόλπους του. Στις ευρωεκλογές θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει την θέση του μέσω των συμμαχιών του με την Μελόνι, τον Ορμπαν, ή ακόμα και τον Μιλέι.

Γαλλία

Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν νικητή των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Με διαφορά 10 μονάδων από το κόμμα του προέδρου Μακρόν. Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν ΜΕΤΑ τον πρόσφατο ανασχηματισμό με δεξιό στίγμα και στόχο την μετωπική επίθεση εναντίον της ακροδεξιάς. Ο Εμ. Μακρόν μαρκάρει στενά την μεσαία τάξη, διαιτητής των εκλογών αλλά η νικήτρια των προηγούμενων ευρωεκλογών Μαρίν Λε Πεν του δίνει ραντεβού στις 9 Ιουνίου, σίγουρη για την – νέα – νίκη της.

Πηγή: ertnews.gr

Πολυμέσα