Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  6:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 19:25

Ισραήλ: Σφοδρές μάχες στη νότια Γάζα – Φόβοι για τους αμάχους στη Χαν Γιουνίς

Ο Ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον νότο της Λωρίδας της Γάζας και σφυροκοπά με σφοδρότητα τη Χαν Γιουνίς, αλλά και βορειότερα τη Τζαμπαλίγια. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει στη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό. Την ίδια ώρα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ διέφυγε από τη βόρεια Γάζα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, κρυμμένος σε μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν προς το Νότο.

Από Βορρά έως Νότο το Ισραήλ συνεχίζει ακατάπαυστα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος των ισραηλινών δυνάμεων γίνεται για ακόμη μία φορά η Τζαμπαλίγια το τελευταίο 24ωρ .δεκάδες ημίγυμνοι Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως μαχητές της Χαμάς φαίνεται να παραδίδονται στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύουν οι Times of Israel.

Στο βίντεο, για την αυθεντικότητα του οποίου εγείρονται ερωτήματα, ένας άνδρας φαίνεται να περνάει αργά δίπλα από ένα τεθωρακισμένο, κρατώντας το όπλο και τον γεμιστήρα πάνω από το κεφάλι του, προτού τα ακουμπήσει στο έδαφος. Ένας στρατιώτης μιλώντας στα αραβικά από μεγάφωνο φωνάζει στον άνδρα: «Σιγά, αργά».

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί το δίκτυο της Χαμάς στην κατάρρευση διαβεβαιώνει ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου.

Ο Χέρτζο Χαλεβί, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισραήλ δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε τρομοκράτες που παραδίνονται, μία ένδειξη κατάρρευσης του συστήματος, μία ένδειξη ότι πρέπει να πιέσουμε περισσότερο. Και αυτό ακριβώς κάνετε.»

Νοτιότερα, στη Χαν Γιούνις, το τελευταίο 24ωρο οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν 250 στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τούνελ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ διέφυγε από τη βόρεια Γάζα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, κρυμμένος σε μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν προς το Νότο.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο στρατός του θα επιχειρεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 13, το οποίο επικαλείται ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Σε νέες δηλώσεις του, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρετίζοντας τη στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας με βέτο στην απόφαση για κατάπαυση του πυρός, διεμήνυσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς. Όπως ανέφερε: «Οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν από την μία πλευρά την εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου, κάτι που θα εμπόδιζε την εξάλειψη της Χαμάς. Επομένως, το Ισραήλ θα συνεχίσει τον δίκαιο πόλεμό μας για την εξάλειψη της Χαμάς και την επίτευξη των άλλων στόχων του πολέμου που έχουμε θέσει».

Η κατάσταση στη Χαν Γιούνις είναι απελπιστική. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, παρά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Το νοσοκομείο Νάσερ κατακλύζεται από νεκρούς και τραυματίες καθημερινά.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ τόνισε πως: «Ήμουν στην Ουκρανία, όταν οικογένειες σαν αυτές αναγκάστηκαν να φύγουν και ο κόσμος τους άνοιξε την καρδιά τους. Δεν καταλαβαίνω τώρα, γιατί ο κόσμος έκλεισε τα μάτια του».

Μεγάλο μέρος του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας που διέφυγαν από τις μάχες και τις βόμβες ζουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα στη Ράφα, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εντωμεταξύ, απειλούν να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σκάφος διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και πλέει προς το Ισραήλ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, Γιαχία Σάρι, δήλωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανακοινώνουν την απαγόρευση διέλευσης των πλοίων, που κατευθύνονται προς τη Σιωνιστική οντότητα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα της, εφόσον στη Γάζα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν τρόφιμα και φάρμακα. Θα γίνουν νόμιμοι στόχοι των ενόπλων δυνάμεών μας».

Φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε τη νύχτα δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν εναντίον της από τις ακτές της Υεμένης.

Πηγή: ertnews.gr