Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  2:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 20:21

Πώς θα… απογειωθούμε οικονομικώς με τέτοια χάλια;

Χαμηλή παραμένει η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, αναδεικνύοντας μια χρόνια αδυναμία της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής αυξήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τριπλάσιο ρυθμό από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και επανήλθε στον μέσο όρο της τελευταίας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε απασχολουμένους είναι περίπου στο 61% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης των «19». Αντίστοιχα, η ελληνική παραγωγικότητα σε ώρες εργασίας είναι περίπου στο 49% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27 και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης!

Oι χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας οφείλονται κυρίως στη μη αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εργασία, καθώς και στη μη επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που αναμένεται να γίνει οξύτερο με την πάροδο του χρόνου, η χαμηλή παραγωγικότητα είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που επικαλείται η ίδια έκθεση, η ανταγωνιστικότητα της χώρας στην ψηφιοποίηση έχει επιδεινωθεί! Ενώ βρισκόταν το 2021 στην 44η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, για τις οποίες συλλέγει στοιχεία η ΙΜD, και προηγείτο έναντι 5 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2022 έπεσε κατά 6 βαθμίδες, καταλαμβάνοντας την 50ή θέση στο σύνολο αλλά και την τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.!.

Συγνώμη, αλλά εδώ μας λένε ότι τίποτε δεν πάει καλά, ούτε καν η ψηφιοποίηση που έχουμε όλοι την αίσθηση λόγω Πιερρακάκη, οπότε, βάσει όλων των παραπάνω, πώς θα γίνει έτσι αυτή η ρημάδα η… απογείωση της Οικονομίας;

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί», τονίζει σχετικά με το δέον γενέσθαι. Ουραγός, λοιπόν, στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην ψηφιοποίηση, αλλά θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα… Μάλιστα.

Φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή!

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 369 φορές