Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  2:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 10:22

«Και εσείς τι θα κάνατε;» Της Χριστίνας Σταρακά, βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«Και εσείς τι θα κάνατε;»

Της Χριστίνας Σταρακά, βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

https://www.pagenews.gr/2023/08/12/apopseis/xristina-staraka-sto-pagenews-gr-kai-eseis-ti-tha-kanate/

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι όμως έλλειψη δημιουργικής φαντασίας σε τίτλους. «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας» ήταν η ονομασία του τελευταίου νομοσχεδίου που πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής, πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα των νομοθετικών εργασιών της. Να γελάσεις ή να κλάψεις; Όποιος έχει ελάχιστη συναίσθηση των καταστάσεων που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, μάλλον επιλέγει το δεύτερο…

Προσοχή: δεν πρόκειται για υπερβολή, ούτε για στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Θυμηθείτε την πρόσφατη επισήμανση του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα,  στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN: «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο υπογραμμίζουν για ακόμα ένα μήνα την εκρηκτική πραγματικότητα: οι τιμές σε όλα τα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, εκεί δηλαδή που τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, δεν σταματούν να ανεβαίνουν. Τρόφιμα; 12,3% πάνω, πρωταθλητές ακρίβειας για ακόμα ένα μήνα. Στέγαση; 11,8% πάνω, με τα ενοίκια να έχουν απογειωθεί. Υπηρεσίες υγείας; 7,8% πάνω. Είδη νοικοκυριού; 6,4%. Ακόμα και ο γενικός δείκτης τιμών εμφανίστηκε τον Ιούλιο αυξημένος, έστω και με το ισχνό 0,7%, μετά από πολλούς μήνες συνεχούς αποκλιμάκωσης. Ειρωνεία: όλα αυτά τον μήνα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας»

«Και εσείς τι θα κάνατε;» ρωτάνε ευθέως όλο και περισσότερο συμπολίτες μας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα θα ασχολούμασταν πολύ περισσότερο με την κοινωνία και πολύ λιγότερο με την επικοινωνία, σε σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, θα ασκούσαμε 4 ολοκληρωμένες πολιτικές για την ενίσχυση του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού, όχι πασαλείμματα που συζητάμε 4 χρόνια τώρα:   

Πρώτον, ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, και ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα λέμε εδώ και καιρό, τα πιστεύουμε και θα επιμείνουμε σε αυτά: Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση – αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους – και 120 δόσεις για χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία, καθώς και «κούρεμα» της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς.

Δεύτερον, ολοκληρωτικό πόλεμο στην ακρίβεια. Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν. Με πλήρη ενεργοποίηση, από την πρώτη στιγμή, όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι στην αθέμιτη κερδοσκοπία. Γιατί κανένα pass δεν σκοτώνει την αισχροκέρδεια, μόνο οι έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να τη τιθασεύσουν.

Τρίτον, ολοκληρωμένη Μεταρρύθμιση στο status και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ούτε αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα ξεκινούσαμε από την αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου, τερματίζοντας το κομματικό παζάρι που συνεχίζεται αμείωτο από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Και θα προχωρούσαμε με ένα μισθολόγιο πραγματικά ενιαίο, που αίρει αδικίες, πριμοδοτεί την παραγωγικότητα και καλύπτει πραγματικά τις απώλειες εισοδημάτων από την ακρίβεια.

Και τέταρτον. Ολοκληρωμένη Πολιτική για το Δημογραφικό. Ήδη από το 2018, επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, καταθέσαμε πρόταση νόμου για μία Εθνική Δημογραφική Πολιτική. Και σήμερα βάζουμε με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη το δημογραφικό πρώτο θέμα στην πολιτική μας ατζέντα θέμα και επιμένουμε πως θεμελιώδη βήματα για μία απαρχή συνολικής λύσης είναι…

  • Να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες να πατήσουν στα δικά τους πόδια, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψή τους με πλήρη απασχόληση,
  • Να εγγυηθούμε σε κάθε οικογένεια ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών,
  • Να ανακουφίσουμε οικονομικά, αποφασιστικά, τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό με πραγματική δωρεάν και ποιοτική δημόσια παιδεία σε όλα τα επίπεδα, με δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις οικογένειες με παιδιά, και φυσικά, βοηθώντας τις νέες οικογένειες να βρουν αξιοπρεπές σπίτι, με χαμηλό ενοίκιο, για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Δημιουργώντας δεξαμενή 150.000, νέων και επισκευασμένων κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους.

Αυτά θα κάναμε εμείς. Αυτά θα κάνουμε εμείς, εφόσον μάς εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός το τιμόνι της χώρας. Γιατί μπορεί η ανυπαρξία αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια να έδωσε πάλι τη νίκη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ όμως είναι πλέον εδώ για να εγγυηθεί με σοβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση την επόμενη μέρα διακυβέρνησης του τόπου.

Διαβάστηκε 737 φορές