Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 18:58

Σκέρτσος: Αυτά είναι τα 10 fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για φόρους και οικονομία

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας μάλιστα πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη το μόνο που το νοιάζει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ενημέρωση ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε τα 10 fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει σημαία ευκαιρίας», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και χρέωσε εκ νέου στο κόμμα ότι έχει ένα πρόγραμμα «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και χειρότερο».

Ο κ. Σκέρτσος σχολίασε τις δηλώσεις των εκπροσώπων και στελεχών της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου αναφορικά με τη φορολογία τονίζοντας πως αμφότεροι οι διεκδικητές πλέον των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προσεχούς κάλπης καταφεύγουν σε fake news και μισές αλήθειες, σε παραπληροφόρηση και δημιουργική λογιστική προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες και έτσι να ψαρέψουν στα θολά νερά μήπως και κερδίσουν μερικές ψήφους.
Μάλιστα έκανε λόγο για τσουνάμι fake news και στη συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά παραδείγματα για τη φορολογία, τα μερίσματα, τις γονικές παροχές, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία, τους μισθούς, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.

Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του λέει πως κοστίζουν 45 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ίσως χειρότερο από το πρόγραμμα Τσίπρα των 83 δισ. διότι δεν μπορεί καν να κοστολογηθεί εύκολα.

Περιέχει κυρίως μόνο ευχές. Δεν έχει κανένα μετρήσιμο και εξειδικευμένο μέτρο το οποίο να μπορεί να κοστολογηθεί.

Εμείς έχουμε κάνει αυτή την άσκηση -όπως και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- και βρήκαμε ότι στοιχίζει κοντά στα 10 με 12 δισ. ετησίως, δηλαδή κοντά στα 45 δισ. την τετραετία, με πάρα πολλά κενά όμως και ερωτηματικά σε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση αλλά ούτε και προφανή πηγή χρηματοδότησης».

Για τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ που τάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι αρκεί να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα για να βρουν τους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματά τους.

Τι ισχύει:

Αυτές οι μειώσεις σημαίνουν 3.5 δις επιπλέον άμεσους φόρους όπως ομολόγησε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που επικαλούνται κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κοστίζει άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Απλή πρόσθεση , σύνολο 3,5 δις.

Όμως λεφτόδενδρο δεν υπάρχει. Ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε οριακά πλεονασματικός. Δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα, δηλαδή, από το οποίο να αντλήσουν χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις. Συνεπώς, θα επιβάλλουν 3, 5 δις φορολογία. Απλή , κοινή λογική.

Που πάνε σήμερα αυτά τα 3.5 δις; Χρηματοδοτούν συντάξεις και μόνιμες δαπάνες σε παιδεία, υγεία ασφάλεια. Όταν λοιπόν λένε ότι θα κόψουν κατά 50% τους συντελεστές, ή θα μειώσουν κοινωνικές δαπάνες ή θα αυξήσουν φόρους.

Για παράδειγμα λέει ότι θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές στην εργασία. Δε λέει ούτε πόσο θα μειωθούν, ούτε σε ποιες κατηγορίες, ούτε σε ποιους φόρους. Αυτό αποτελεί υπεύθυνη πολιτική;

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ

Πώς θα χρηματοδοτήσει την αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων κατα 10% που κοστίζει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κράτους 1,3 δισ ευρώ;

Πώς θα χρηματοδοτήσει την αύξηση δαπανών στο ΕΣΥ στο 7,5% του ΑΕΠ που κοστίζει 4,7 δις ευρώ;

Πώς θα χρηματοδοτήσει την επαναφορά του ΕΚΑΣ που κοστίζει 600 εκ ευρώ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που κοστίζει 1,1 δις ευρώ;

Πώς θα χρηματοδοτήσει το κούρεμα 30% στις ρυθμίσεις εφορίας που κοστίζει 1,2 δις ευρώ;

Πώς θα χρηματοδοτήσει το μηνιαίο επίδομα παιδιού 200 ευρώ που κοστίζει 306 εκ ευρώ;

Πώς θα χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα που οπως προανεφερα, κοστίζουν 3,5 δις ευρώ;

Μόνον αυτά κοστίζουν περίπου 12 δις ευρώ ετησίως. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε μέτρα που δεν μπορούν να κοστολογηθούν διότι παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, όπως οι 150.000 νέες κατοικίες ή η μείωση φόρων και εισφορών στην εργασία.

Για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι θα φορολογήσει ξανά τις οικογένειες και τα παιδιά τους με τις γονικές παροχές και τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία και δίνουν μερίσματα. Στην καλύτερη περίπτωση να μαζέψει 100 εκ ευρώ. Του λείπουν όμως περίπου άλλα 11,9 δις ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί λοιπόν να αλιεύσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει όμως να γίνει το ίδιο ένα φθαρμένο προϊόν όταν υιοθετεί την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι τελικά δεν καταθέτει μία υπεύθυνη πολιτική και οικονομική πρόταση. Και οι πολίτες έδειξαν τι θέλουν . Θέλουν άλλου τύπου πολιτική, με περισσότερη συνέπεια, περισσότερο τεκμηρίωση, περισσότερη σαφήνεια. Η αστάθεια είναι που δημιουργεί φόβο, όχι η σαφήνεια. Δεν αποτελεί συντηρητικοποίηση της κοινωνίας το στοιχειώδες αίτημα των πολιτών να έχουν μια προβλεψιμότητα για να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωη τους.

Fake news ότι η ΝΔ ετοιμάζει αυξήσεις στη φορολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι “η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα όπως δήθεν προκύπτει από τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν και ετοιμάζει αυξήσεις στη φορολογία”.

Τι ισχύει:

Δεν υπάρχει καμία, μα καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις , συγκεκριμένες και κοστολογημένες στο πρόγραμμα μας. . Περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2036. Συμφωνημένο με την ΕΕ, δημοσιοποιημένο, επίσημο. Ας το διαβάσουν.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εναρμονισμένο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολα τα μέτρα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Κομισιόν . Εχουμε δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια 2023-2026 στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος , αλλά με ενταγμένα και πλήρως κοστολογημένα όλα τα μέτρα της αύξησης των συντάξεων, της αύξησης των μισθών στο δημόσιο, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της επέκτασης του χρόνου επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, ή της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% που έχουμε ανακοινώσει.

Αν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 θα δουν ότι το πλεόνασμα 2,5% δεν αποτελεί στόχο αλλά πρόβλεψη για την επίδοση της οικονομίας έως το 2026 στο βασικό σενάριο, χωρίς δηλαδή καμία αλλαγή πολιτικών “no policy change scenario”, ετσι αναγράφεται στην Εκθεση. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται τα επιπλέον θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προεκλογικά.

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Κρυφη ατζέντα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ , την αποκάλυψαν ο κύριος Κατρούγκαλος και η κυρία Φωτίου. Αλλα έχει και το ΠΑΣΟΚ, την αποκάλυψαν οι «Μαρτυριάρηδες» Νο2 που είναι ο κ. Δουδωνής και η κα Χρονοπούλου -στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη, υποψηφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τι είπαν:

ότι θα αυξήσουν το φόρο στα μερίσματα των επιχειρήσεων

θα επιβάλλουν έκτακτη φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και

θα επαναφέρουν την φορολογία στις γονικές παροχές.

Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να στηριξουμε τους ανεργους, τους ευάλωτους του νέους.

Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η χάραξη της φορολογικής πολιτικης γίνεται με θεωρητικό, ιδεοληπτικό και επικίνδυνο τρόπο.

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης αποδεικνύουν ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές φορολογίας μερισμάτων πέτυχαν τρία πράγματα: περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία λόγω υψηλότερης φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, περισσότερα κέρδη που επανεπενδυονται άρα περισσότερες ξένες και ελληνικές επενδύσεις και εν τελει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Αν πιστέψουμε το δημοσιευμένο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ που μιλάει αδιακρίτως για τριπλασιασμο του φόρου μερισμάτων τότε περίπου 110.000 κατ εξοχήν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη και πιθανώς μοιράζουν μέρισμα πρέπει να ανησυχούν. Ακόμη κι αν πιστέψουμε την χθεσινή εκδοχή του κ. Μαντζου ότι το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη άνω των 50.000 ευρώ τότε και πάλι περίπου 34.000 επιχειρήσεις μπορεί να θίγονται.

Με την πρόταση αυτή ΔΕΝ θίγονται οι ξένες επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους διανέμουν μερίσματα με τον χαμηλό συντελεστή του 5% που αποτελεί τον κανόνα στην πλειοψηφία των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης. Άρα τελικά με αυτή την προταση του ΠΑΣΟΚ ευνοούνται οι ξένες επιχειρήσεις έναντι των Ελληνικών.

Για τις γονικές παροχές ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση της φορολογιας 10% στις παροχές σε χρήμα, θα έπρεπε να γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι τα έσοδα που εισέπραττε το ελληνικο δημόσιο με το προηγούμενο καθεστώς ήταν μετά βίας 26 εκ ευρώ ετησιως κρατώντας ταυτόχρονα καθηλωμένη τη μεταβίβαση ακινήτων και χρημάτων προς τις νεότερες γενιές για να μπορούν να ξεκινήσουν αυτόνομα τη ζωη τους.

Γι αυτό το καταργήσαμε! Ήταν εμπόδιο, δεν ήταν δικαιοσύνη.

Εμείς λέμε οτι η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα μειώσει φόρους και θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες με τα 10 δις από τις απευθείας δημόσιες αναθέσεις

Τι ισχύει

Επίσημα στοιχεία ΚΗΜΔΗΣ : τα έτη 2020 έως 2022 δόθηκαν 6.7 δις σε απευθείας αναθέσεις ενώ με ανοιχτούς διαγωνισμούς δόθηκαν 18.5 δις. Τα 6.7 δις και οχι 10 όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 26.6% επί του συνόλου) αφορουν με μεγάλο βαθμό στην πανδημία. Μάσκες, εμβόλια σελφ τεστ κλπ.

Δεν υπάρχουν 10 δις έσοδα στην οικονομία, χρησιμοποιήθηκαν έκτακτα 6.7 δις στην πανδημία.

Εμείς αναγνωρίζουμε ότι διαχρονικά υπάρχει όντως μια κακή πρακτική, άν θέλετε μια κατάχρηση των απευθείας δημοσίων αναθέσεων. Να θυμίσω οτι επι ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφιστεί δεκάδες κυριολεκτικά ρυθμίσεις που νομιμοποιούσαν εξαιρέσεις αλλά και εκ των υστέρων δαπάνες για απευθείας αναθέσεις.

Στην διετία 2018-2019 από σύνολο 10 δις απευθείας αναθέσεων μόλις τα 2.1 δόθηκαν με ανοιχτούς διαγωνισμούς. Άρα το ποσοστό απευθείας αναθέσεων φτάνει το 80%!!!

Άρα 26% στην πανδημία έναντι 80% του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο ευνοϊκή περίοδο, χωρίς παγκόσμιες κρίσεις

Οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητα τους κατα τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν εκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού πχ μάσκες, εξοπλισμό ΜΕΘ, εμβόλια, σελφ τεστ κλπ.

Οι προμήθειες αυτών των υλικών έγιναν υπό πλήρη νομιμότητα και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας.

Πρόκειται κατα συνέπεια για ακραία μορφή λαϊκισμού και ανευθυνότητας απο τον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να μας εκπλήσσει βεβαίως- να διαμηνυει οτι οι απευθείας αναθέσεις της πανδημίας θα είναι δήθεν το δημοσιονομικό αντίμετρο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση, στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει η δέσμευση να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τις αναθέσεις, να συσταθεί κεντρικός φορέας για τις δημόσιες προμήθειες, ώστε να περιορίσουμε δραστικά τις εξαιρέσεις και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας αλλά και ταχύτερους χρόνους στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων μέσω ψηφιακών διαφανών διαδικασιών και συμφωνιών πλαίσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων

Τι ισχύει

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πραγματι παραμένει υψηλή, ουδείς το αρνείται, όμως η αλήθεια είναι πως χάρη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε δραστικά την προηγούμενη τετραετία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων νέων 15 έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 24,2% τον φετινό Μάρτιο, μειωμένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τον τελευταίο πλήρη μήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ηταν στο 38,2%.

Χάρη στη σταθερή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τη νεανική ανεργία, «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον η Ισπανία, η χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως υπόδειγμα φιλολαϊκών αποτελεσματικών πολιτικών. Το ποσοστό των νέων που αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εργασία στην ιβηρική χώρα μετρήθηκε στο 29,5% τον Μάρτιο και παραμένει «κολλημένο» στη ζώνη του 30% από το Καλοκαίρι του 2021.

Αντιθέτως, χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ βρήκαν δουλεία 130.000 ανεργοι εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες και το 40% νέοι 15-29 ετών. Το 55% των νέων εργαζόμενων ήταν εκτός Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, συνολικου υψους 2 δισ ευρώ. Ολες αυτές τις θετικές εξελίξεις παραβλέπει ή μηδενίζει η αντιπολίτευση.

Δεν λέμε οτι λύσαμε το προβλημα της ανεργίας και ειδικά της ανεργίας των νέων, η Ελλάδα παραμένει η χώρα της ΕΕ με την χαμηλότερη απασχόληση σε αυτές τις κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού. Γι αυτό πρέπει να εντείνουμε τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης των νέων -οπως ειναι το “πρώτο ένσημο” – και των γυναικών και των νεαρών μαμάδων με δράσεις -όπως είναι η επέκταση του ολοημερου σχολειου εως τις 17:30 και γι αυτο πρεπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική των χαμηλών φόρων που θα προσελκύσουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα.

agrinionews.gr